Παρελθόν, παρόν και μέλλον για το “θαύμα" της Πολωνίας.

Σίγουρα δεν περιμένατε ένα άρθρο που γράφτηκε στα μισά του 2018 για να μάθετε ότι έχουμε μπει πλέον για τα καλά στην εποχή του e-commerce, στην εποχή που το software, οι ταινίες και η μουσική σε υλική μορφή, σε CD, DVD, Blu-ray και κάθε λογής μέσου αναπαραγωγής, βρίσκονται σε ύφεση και ότι το κοινό στρέφεται όλο και περισσότερο, όλο και πιο έντονα προς την αγορά περιεχομένου σε ψηφιακή μορφή (To αν αυτό είναι καλό ή κακό, αποτελεί θέμα συζήτησης για άλλο άρθρο).

Ωστόσο, παρά την “επανάσταση” αυτή, παρά το γεγονός πως η ψηφιακή διανομή παρακάμπτει τόσα και τόσα στάδια παραγωγής και διάθεσης ενός προϊόντος ή μεσάζοντες, το υλικό αυτό, η μουσική, οι ταινίες και -κυρίως- τα παιχνίδια, συνεχίζει να προσφέρεται σε όλους μας στην τιμή που το προμηθευόμασταν πριν την “ψηφιακή επανάσταση”. Αυτή τη σκέψη έκαναν πίσω στο 2009 οι Bartosz Skwarczek και Dawid Rożek, δύο ανήσυχοι, νέοι Πολωνοί, οι οποίοι, ζώντας σε μια πρώην σοβιετική χώρα, με όλα τα προβλήματα και τα βάρη του παρελθόντος που αυτό συνεπάγεται, αναζητούσαν ένα νόμιμο τρόπο να βρουν φθηνά παιχνίδια για υπολογιστές και κονσόλες.

G2A Roots tour 01

Και αφού δεν κατάφεραν να βρουν πουθενά αυτό που ήθελαν, αφού συνειδητοποίησαν ότι το ποσό που τους ζητούνταν για να αγοράσουν ένα παιχνίδι ήταν ίδιο με αυτό που έπρεπε να καταβάλει ένας, για παράδειγμα, Γερμανός, όταν αυτός αμείβονταν σχεδόν με τριπλάσια χρήματα κάθε μήνα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους κατάστημα, μέσα από το οποίο το κοινό της Ανατολικής Ευρώπης θα είχε τη δυνατότητα να αγοράσει φθηνό software. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το G2A.com, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, ένα “κλειδάδικο”, όπως αποκαλούν τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα οι gamers. Πολύ γρήγορα το G2A βρήκε το κοινό του, αλλά μαζί με την επιτυχία του ήρθαν και τα προβλήματα, τα οποία είχαν να κάνουν με τα εν λόγω κλειδιά (τους κωδικούς δηλαδή) των παιχνιδιών που πωλούνται από τις σελίδες του. Καταγγελίες για αμφιβόλου προελεύσεως κωδικούς και κλειδιά που δεν λειτουργούσαν σπίλωσαν το πρόσωπο της G2A, με αποτέλεσμα πολλοί να αποκαλούν τη δραστηριότητα της εταιρείας ως “γκρίζα αγορά”.

Το κατά πόσο αυτές οι κατηγορίες αληθεύουν ή όχι είναι ένα θέμα ανοιχτό προς συζήτηση και έρευνα, αφού υπάρχουν εταιρείες και πρόσωπα που θεωρούνται πολέμιοι της G2A και ισχυρίζονται ότι η εταιρεία δρα τουλάχιστον με ύποπτο τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή άλλες εταιρείες τη στηρίζουν και συνεργάζονται στενά μαζί της (όπως η Microsoft), ενώ πολλά εκατομμύρια αγοραστών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, καταδεικνύουν μια σημαντική μορφή εμπιστοσύνης.

G2A Roots tour 02

Και θεωρούμε ότι το ταξίδι που κάναμε στην Πολωνία από τις 16 μέχρι και τις 20 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση που δέχτηκε το GameOver.gr από την G2A, είχε έναν ρόλο “ξεκαθαρίσματος”. Η G2A άνοιξε τις πύλες της σε δέκα μέσα ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη -όπως μάς ειπώθηκε από τα στελέχη της και από τον ίδιο τον CEO της εταιρείας, τον Bartosz Skwarczek- ακριβώς για να δείξει στον κόσμο την ιστορία της, από πού ξεκίνησε, πού βρίσκεται στην παρούσα φάση και πού πηγαίνει. Την πορεία της μέσα στα χρόνια, το προσωπικό και τις συνθήκες που αυτό εργάζεται στα τρία γραφεία της εταιρείας σε Ζεσούφ (τη γενέτειρα της G2A), Κρακοβία και Βαρσοβία.

Το ταξίδι μας στην Πολωνία και η περιοδεία που κάναμε στις τρεις αυτές πόλεις λειτούργησε αφυπνιστικά όχι μόνο σε ό,τι αφορά την G2A -είπαμε, το ποιόν της εταιρείας θα κριθεί εις το διηνεκές και όχι απλώς από μια επίσκεψη- αλλά και αναφορικά με την ίδια την Πολωνία, μια χώρα που στο μυαλό του υπογράφοντος είχε τοποθετηθεί στο κλασικό στερεότυπο της “χώρας της ανατολικής Ευρώπης”, με χαμηλή ανάπτυξη, φτώχεια, σοβιετική κληρονομιά κ.ο.κ. Τουλάχιστον ευχάριστη ήταν, λοιπόν, η διάψευση αυτών και το σπάσιμο του στερεότυπου που είχε ο υπογράφων στο μυαλό.

G2A Roots tour 10

Η Πολωνία, από όσα μπορέσαμε να δούμε και να κατανοήσουμε αυτές τις πέντε ημέρες εκεί, είναι μια χώρα που “τρέχει”, μια χώρα που δείχνει να βρήκε τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, με τεχνολογικά start-ups, όρεξη για δουλειά και μια γενικότερη διάθεση για “ανακαίνιση”, που ξεκινάει από κτίρια και δρόμους και φτάνει μέχρι την κουλτούρα του πληθυσμού. Επαναλαμβάνουμε ότι ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία μιας χώρας εννοείται ότι δεν προκύπτουν μέσα από μια πενθήμερη επίσκεψη, αλλά ορισμένα πράγματα φαίνονται αμέσως. Σε αυτό το πλαίσιο της ανάπτυξης προσπαθεί να κινηθεί και η G2A, μια εταιρεία που μέσα σε 8 και κάτι χρόνια έφτασε να έχει προσωπικό 700 ανθρώπων, από τους 5-6 που ξεκίνησε το 2010.

Η περιοδεία μας ξεκίνησε από το πρώτο γραφείο της εταιρείας στο Ζεσούφ, όπου όλα άρχισαν για την G2A, στη συνέχεια πήγαμε στο δεύτερο χώρο στέγασής της και, εν τέλει, καταλήξαμε στα νέα γραφεία της G2A στην εν λόγω πόλη, όπου τώρα εργάζονται περισσότερα από 400 άτομα. Εκεί τα στελέχη της εταιρείας μάς μίλησαν για το παρελθόν και το παρόν της εταιρείας, το πώς λειτουργούν τα γραφεία τους και το γενικότερο “mentality” που διακατέχει τους Πολωνούς.

G2A Roots tour 03

Στη συνέντευξη που είχαμε με τον CEO της G2A, τον Bartosz Skwarczek, έγινε αναφορά στα λάθη του παρελθόντος, στο μοντέλο με το οποίο δουλεύει η εταιρεία και στο πού πηγαίνουν από εδώ και πέρα. Ο Skwarczek παραδέχτηκε τα λάθη τύπου “G2A Shield”, που το μόνο που έκαναν ήταν να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό, ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν εντός του πλαισίου της ελεύθερης αγοράς, με καθ' όλα νόμιμες διαδικασίες, γνώμονα το φθηνό προϊόν και ότι καλούν τον οποιονδήποτε να αποδείξει το αντίθετο. Ο Bartosz Skwarczek έκανε αναφορά στους πυλώνες της εταιρείας του, που περιλαμβάνουν τρία στοιχεία, το Marketplace, όπου γίνεται η αγοραπωλησία των προϊόντων, το G2A Pay, μια πλατφόρμα ασφαλών συναλλαγών μέσω διαδικτύου και, τέλος, το νέο project που βρίσκεται σε εξέλιξη στα γραφεία της εταιρείας στη Βαρσοβία, ένα project που θα δούμε λίγο παρακάτω.

Αφού οι άνθρωποι της G2A μάς ξενάγησαν σε κάποια από τα πιο όμορφα σημεία του Ζεσούφ, μεταφερθήκαμε στην G2A Arena, ένα εντυπωσιακό, υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης και απέναντι από το αεροδρόμιο αυτής, το οποίο εκτελεί χρέη εκθεσιακού κέντρου και σημείου διαφόρων εκδηλώσεων. Αυτό το κόσμημα της περιοχής φέρει το όνομα της G2A σε μια ακόμα προσπάθεια της εταιρείας να τονίσει την ανάπτυξή της και το πόσο επενδύει στις νέες τεχνολογίες και στην πόλη της.

G2A Roots tour 05

Η περιοδεία μας στην Πολωνία συνεχίστηκε με ένα σχετικά σύντομο ταξίδι προς την Κρακοβία. Εκεί φτάσαμε στα γραφεία της G2A στην περιοχή, που ήταν σαφώς μικρότερα από τα αντίστοιχα στο Ζεσούφ και με άδειους χώρους, που περιμένουν νέο προσωπικό για να τους στελεχώσει. Σε αυτόν το σταθμό μάς έγινε μια παρουσίαση για το επόμενο βήμα του Marketplace της G2A, που δεν είναι άλλο από την προσθήκη hardware και, γενικότερα, υλικών αγαθών στο ηλεκτρονικό κατάστημα. Η πώληση hardware και άλλων προϊόντων (φιγούρες, collectibles και άλλα προϊόντα, όλα όμως σχετικά με την “geek culture”) ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό, πιλοτικά, με ορισμένες μόνο χώρες της Ευρώπης να συμμετέχουν για την ώρα στο πρόγραμμα (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ρουμανία, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία), αλλά με πλάνο να προστεθούν περισσότερες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- στο άμεσο μέλλον.

Το μοντέλο λειτουργίας του Marketplace σε ό,τι αφορά το hardware είναι ίδιο με το υφιστάμενο για τα “κλειδιά”. Το G2A.com είναι η “βιτρίνα” το... “Mall” αν θέλετε, μέσα στο οποίο ο οποιοσδήποτε έχει μια επιχείριση και πωλεί προϊόντα μπορεί να συμμετέχει και να γίνει ευρύτερα γνωστός, αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιό του. Έγιναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών, το ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σαν πωλητές, τι θα συμβεί αν υπάρξει πρόβλημα με μια αγορά και πολλά ακόμα θέματα που προέκυψαν από την παρουσίαση. Οι απαντήσεις ήταν συγκεκριμένες και, ως επί το πλείστον, ξεκάθαρες, αν και κάποια πράγματα φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού.

G2A Roots tour 11

Για παράδειγμα, έγινε σαφές ότι η G2A δεν πωλεί η ίδια, αλλά λειτουργεί ως marketplace τρίτων πωλητών, τους οποίους η εταιρεία, πριν τους τοποθετήσει εντός του site, τους “κοσκινίζει”, ελέγχοντας κάθε πτυχή τους ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι μια νόμιμη επιχείρηση, θέλοντας έτσι να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του marketplace και την ικανοποίηση των πελατών. Ταυτόχρονα, τα στελέχη της εταιρείας, σε ερώτηση που τους κάναμε προχωρώντας σε παραλληλισμό με το εντός συνόρων μεγαλύτερο, αντίστοιχο site, το Skroutz, για το αν θα επεμβαίνουν σε περίπτωση που ένα κατάστημα ξεγελάσει έναν πελάτη -με, για παράδειγμα, διαφορετική τελική τιμή ή ψευδή δήλωση παράδοσης- όπως κάνει η ελληνική εταιρεία, μας απάντησαν ότι εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, φυσικά και θα επεμβαίνουν για να λυθεί το πρόβλημα. Από την άλλη, στο θέμα της εγγύησης των αγαθών, που στην ΕΕ πρέπει να είναι δύο έτη, το τοπίο είναι ελαφρώς θολό, ειδικά αν κάποιος αγοράσει ένα προϊόν μέσω του G2A.com από κατάστημα εκτός ΕΕ.

Αφού μας έγινε ένα ακόμα sight seeing σε ορισμένα από τα πιο όμορφα σημεία της Κρακοβίας, πήραμε το τραίνο προς τον τελικό προορισμό μας, την Βαρσοβία. Εκεί η G2A διαθέτει γραφεία σε έναν ουρανοξύστη τύπου “bussines park” όπου συστεγάζονται πολλές επιχειρήσεις. Τα γραφεία της εταιρείας εκεί είναι μικρά και με χαμηλό αριθμό εργαζομένων, όμως εκεί η G2A σχεδιάζει το μέλλον της. Στην παρουσίαση που μας έγινε, αποκαλύφθηκε το νέο project της εταιρείας, το οποίο είναι μια A.I. Στόχος της G2A είναι η εν λόγω τεχνητή νοημοσύνη (που οι δημιουργοί έχουν ονομάσει... Skynet) να αλλάξει το τοπίο στο e-commerce. Πρόκειται για μια τολμηρή δήλωση και ένα ακόμα πιο τολμηρό πλάνο που ετοιμάζει η εταιρεία, αφού θεωρεί την A.I. που σχεδιάζει η ομάδα της G2A στην Βαρσοβία, το μεγάλο της όπλο κατά της απάτης που ενδεχομένως να συμβεί στον οποιονδήποτε από εμάς κατά μια συναλλαγή μας στο διαδίκτυο.

G2A Roots tour 04

Ο τρόπος που θα λειτουργεί αυτή η A.I. είναι τόσο πολύπλοκος και γεμάτος τεχνικά στοιχεία, που δεν θα είχε κανένα νόημα απλώς να απομαγνητοφωνήσουμε την ωριαία παρουσίαση που μας έγινε από τον manager αυτού του project. Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε, όμως, από όσα μας παρουσιάστηκαν (και αφού μάς έγινε ένα demo αγοράς παιχνιδιού από πραγματικό πρόσωπο και στη συνέχεια μια τρομακτική επίδειξη της ίδιας αγοράς από ένα bot, που είχε κλέψει τα στοιχεία του αγοραστή), είναι ότι η G2A κάνει λόγο για ένα λογισμικό που, συλλέγοντας δεδομένα από την ομάδα προγραμματιστών της A.I. αλλά και από το δίκτυο, και κινούμενο εντελώς διαφορετικά από ό,τι ένα απλό αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου ρίσκου ή ένας άνθρωπος, θα μπορεί να μελετά συμπεριφορές και τάσεις, ανωμαλίες και αλλαγές ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει ενδεχόμενη προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων και απάτης.

Ακόμα και “φιλικής απάτης”, δηλαδή αγοράς ενός κωδικού ή ενός προϊόντος από ένα παιδί, που έχει... δανειστεί την πιστωτική κάρτα του γονιού του. Αυτό συμβαίνει την ώρα που υπάρχει ήδη ανθρώπινος έλεγχος στις κινήσεις που γίνονται εντός του marketplace της G2A σε ποσοστό 3% επί του συνόλου των συναλλαγών, με ποσοστό αυτών που θεωρούνται ως πιθανώς ύποπτες ή παράνομες και να ακυρώνονται να αγγίζει το 2%. Με τη χρήση της A.I. οι άνθρωποι της G2A υποστηρίζουν ότι μπορούν να πετύχουν μέχρι και ποσοστό ελέγχου και μείωσης της ακύρωσης συναλλαγών, ως πιθανή απάτη, σε ποσοστό κάτω του 1%, καθιστώντας έτσι πιο ασφαλείς, με διαύγεια και χωρίς προβλήματα προς τον καταναλωτή αγορές.

G2A Roots tour 12

Τώρα, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, από ένα σημείο και έπειτα η παρουσίαση μπήκε σε τεχνολογικά χωράφια και εντελώς θεωρητική συζήτηση σχετικά με το πώς θα λειτουργεί τελικά αυτή η τεχνητή νοημοσύνη και ποιος θα είναι ο τρόπος που τελικά θα ωφελήσει τον αγοραστή και, γενικότερα, το e-commerce (και δεν θα καταστρέψει τον κόσμο...άλλωστε Skynet τη βάφτισαν οι Πολωνοί), σε σημείο που δυσκολευόμαστε να σας μεταφέρουμε επακριβώς το πλάνο της G2A. Αλλά αν αυτό τελικά λειτουργήσει, είναι κάτι που θα αποδειχθεί στην πράξη.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με το χαρακτηρισμό της ως “γκρίζα αγορά” από πολλούς, η G2A δείχνει να προχωράει μπροστά “τρέχοντας”. Επενδύει τα μέγιστα στο marketplace της με σκοπό να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα online καταστήματα πώλησης software (παιχνίδια και e-learning) στον πλανήτη. Προσθέτει hardware και προϊόντα geek culture στην γκάμα των προϊόντων που πωλούνται στο marketplace, κάνοντας αυστηρούς ελέγχους στο ποιοι πωλητές θα μπαίνουν στο κατάστημά της και, τέλος, σχεδιάζει μια A.I. που, εφόσον ολοκληρωθεί και λειτουργήσει σωστά, ίσως αποτελέσει ένα νέο βήμα για το e-commerce παγκοσμίως.

Εν ολίγοις, κατά τις πέντε ημέρες της περιοδεία μας στη χώρα τους, οι Πολωνοί κίνησαν το ενδιαφέρον μας και σίγουρα από εδώ και πέρα θα τους παρακολουθούμε στενά για να δούμε πώς θα κινηθούν στο μέλλον.

Περισσότερα από το ταξίδι μας στην Πολωνία και την εμπειρία μας από την περιοδεία G2A Roots μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο video, καθώς επίσης και στο Webcast #345 της Δευτέρας 23 Ιουλίου.

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Η G2A την φήμη της ως γκρίζα αγορά δεν την κέρδισε τυχαία και ας σφυρίζουν τώρα αδιάφορα. Σίγουρα υπάρχουν και σοβαροί πωλητές μέσα στο marketplace και έχει γίνει μια προσπάθεια να αλλάξουν την φήμη τους. Το G2A Shield μια χαρά κατάλαβαν οι καταναλωτές περι τίνος πρόκειται και ας λένε ότι θέλουν. Το εφάρμοσαν γιατί ήταν τόσα τα αγορασμένα κλειδιά με κλεμμένες πιστωτικές που πέρναγαν από το marketplace που γινόταν του Κουτρούλη ο γάμος.

  Όσο για το ελληνικό site που αναφέρθηκε είναι γνωστά τα προβλήματα και οι "πλάτες" που κάνουν στα καταστήματα που φιλοξενούν, όποιος θέλει ας ψάξει να βρει λεπτομέρειες. Σε συγκεκριμένη κατηγορία προιόντων μάλιστα έγινε ένας χαμός το τελευταίο διάστημα και μόλις κατάλαβαν ότι θα πάει νομικά το θέμα τότε το site "θυμήθηκε" ελέγχους και λοιπά. Απαράδεκτοι.

 • Erebus

  Ακριβώς έτσι είναι. Ένα από τα άρθρα που ξεκίνησε όλο το ντόρο για το black market του G2A είναι αυτό της tinybuild (σε ένα από τα updates έχει και ένα video από youtuber που κάνει και αυτός μία ανάλυση).

  http://www.tinybuild.com/single-post/2017/04/28/G2A-sold-450k-worth-of-our-game-keys

  Τώρα μπορεί να έχει βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά όποιος θυμάται το κατάστημα τα πρώτα χρόνια, θα θυμάται κάτι εξωφρενικά χαμηλές τιμές σε καινούργιους τίτλους (που δεν είχαν μπει σε bundle κτλ).

 • Erebus

  Άμεσα συνδεδεμένο με το παραπάνω και τα "φθηνά" κλειδιά, είναι και το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Gamasutra πριν χρόνια. Περιγράφει την κατάσταση από την πλευρά του Developer/Studio.

  http://www.gamasutra.com/blogs/LeszekLisowski/20141001/226840/

  Προφανώς και όταν η εταιρία άρχισε να γιγαντώνεται και να υπάρχει ένα νέο όραμα, δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες παρανομίες και για αυτό τώρα θέλουν να αποδείξουν ότι είναι "καθαροί" και μπορεί όντως να είναι.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 μήνες από KhR1s

Τελευταία Σχόλια

Καλή επιτυχία! party hard 2
Δυστυχως η Sega δεν εχει πια (!?) το source code του Saga, οποτε ειναι αρκετα δυσκολο να κανουν καπο...
Αγαπημένη σειρά βίντεο η Green Light District!!! [Agony UNRATED]
Φαινονται πολυ τουμπανα, μπραβο για την καλυψη GO
Η Sega κάθεται σε ένα θησαυροφυλάκιο νοσταλγίας κι έπρεπε να περάσει τόσος καιρός για να κάνει κάτι ...
Το Saga είναι ένα από τα καλύτερα και πιο σπάνια παιχνίδια του Saturn. Ένα remake αυτού θα ήταν σπου...
Το θέλω πολύ το Pathfinder: Kingmaker αλλά θα περιμένω κι άλλο. Έχουν ανακοινώσει και DLCs, με το τε...
Ωραία τα games (party hard 2)