Για όσους δεν χόρτασαν ακόμη.

Πάει καιρός από την τελευταία φορά που γευτήκαμε το επικό, σουρεαλιστικό, θεατρικό και πλήρως καθηλωτικό περιβάλλον του Wolfenstein II: The New Colossus. Όσοι το είχαν δοκιμάσει τότε, πολύ πιθανόν να ανέφεραν τις λέξεις “παιχνιδάρα”, “έπος”, “tinaftore” και άλλα παρόμοια στην περιγραφή τους για το παιχνίδι. Η λέξη όμως που το προσέγγιζε με τη μεγαλύτερη ευστοχία ήταν η “πληρότητα”. Τι συμβαίνει όμως όταν ένας τίτλος είναι τόσο πλήρης, τόσο απαλλαγμένος από κενά κι οι δημιουργοί του έρχονται να του προσθέσουν κάτι παραπάνω; Ας αφήσουμε την απάντηση για το τέλος.

Το The Freedom Chronicles είναι το πρώτο και μόνο DLC του πετυχημένου τίτλου κι έρχεται να προσφέρει μια επιπλέον δόση της προϋπάρχουσας εμπειρίας, αρκούντως μεγάλη και δουλεμένη, μέσα από την αφήγηση των περιπετειών τριών, ασύνδετων μεταξύ τους - αλλά και με την κύρια πλοκή - χαρακτήρων. Όλοι μαζί συνθέτουν ένα πακέτο που μπορεί να αποκτηθεί μεμιάς ή σε δόσεις και διαρκεί περί τις 5 ώρες ελεύθερου παιξίματος.

Wolfenstein 2 Freedom Chronicles review 07

Όντας χωρισμένο σε τρία μέρη, το Freedom Chronicles παρακολουθεί την κάθε ιστορία ξεχωριστά, η οποία είναι διαιρεμένη με τη σειρά της σε τρία επεισόδια. Το πρώτο περιγράφει τη δράση του Gunslinger Joe, ενός παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος ήταν διατεταγμένος να χάνει σε κάθε αγώνα προκειμένου να παίρνει τη δόξα η αντίπαλη ομάδα (των ναζί), αλλά και να παραμείνει ζωντανός κι αρτιμελής. Όμως κάποια στιγμή κάνει την επανάστασή του κι η δράση ξεκινά.

Ο Joe διαθέτει από την αρχή την ιδιότητα του Billy, να περνάει μέσα από τοίχους και να ξαπλώνει κάτω τους αντιπάλους του. Είναι μυώδης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κουβαλήσει περισσότερο armour και η ορμητική του φύση ευνοεί την ευθεία προσέγγιση στη μάχη. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τα skill trees του, που είναι όλα προσανατολισμένα προς αυτή τη λογική. Γίνεται γρήγορα φανερό ότι δε μπορεί να αντικαταστήσει το φανταστικό σύνολο ικανοτήτων του Billy, παρά μόνον ότι αποτελεί έναν άξιο εκπρόσωπο της action/ melee δράσης.

Wolfenstein 2 Freedom Chronicles review 01

Η ιστορία του δίνεται μέσω comic σελίδων με εντυπωσιακή αφήγηση και πετυχημένο voice acting, με αποτέλεσμα ο παίκτης να μπει γρήγορα στο πνεύμα με ενθουσιασμό κι ενδιαφέρον, που όμως θα μειωθεί δραματικά σύντομα. Αυτό θα συμβεί γιατί πολύ γρήγορα θα καταλάβει ότι τα επίπεδα και η δράση δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέρουν παρά μια ανακύκλωση των επιλογών του κυρίως τίτλου, με περιορισμένες, όμως επιλογές στην τακτική. Σύντομα θα επέλθει κούραση, μιας και η ποικιλομορφία στην αντιμετώπιση καταστάσεων που προσφερόταν στο The New Colossus έχει εδώ αντικατασταθεί από μονοκόμματη δράση.

Όπως ίσως θα περίμενε κανείς, η περιπέτεια της Agent Silent Death που ακολουθεί, προσφέρει την stealth “εκδοχή” του DLC. Εκεί χρησιμοποιείται αποκλειστικά το constrictor harness μαζί με ελάχιστο armour και όπλα stealth φιλοσοφίας (ελαφριά, με σιγαστήρα κλπ). Παρόμοια είναι και τα skill trees της πρωταγωνίστριας. Κατά τον ίδιο τρόπο, η Agent Silent Death αποτελεί το ⅓ του Billy και η δράση της είναι με παρόμοιο τρόπο περιορισμένη, καθώς η μπαρουτοκαπνισμένη πράκτορας ψάχνει να εκδικηθεί το θάνατο του συζύγου της.

Wolfenstein 2 Freedom Chronicles review 05

Tην κατάσταση σώζει κι εδώ η καλή αφήγηση, η comic/ noir αισθητική και το voice acting, αλλά πάνω απ’όλα η ποιότητα του ίδιου του τίτλου. Το level design είναι συμβατό με το προφίλ του χαρακτήρα, το gunplay φανταστικό και η γενικότερη τεχνική ποιότητα, κορυφαία. Όμως η αποκλειστικά stealth επιλογή φέρνει αναπόφευκτα τον κορεσμό και η όποια καλή αίσθηση χαλάει γρήγορα.

Ως εκ τούτου δεν περιμένει κανείς να αλλάξουν και πολλά πράγματα στις περιπέτειες του Captain Willikins, που χρησιμοποιεί τα... ξυλοπόδαρα του Billy και, γενικότερα, κλεμμένη τεχνολογία από τους ναζί, στην προσπάθειά του να καταστρέψει ένα τρομερό υπερ-όπλο. Εστιάζει στην πιο τακτική προσέγγιση μιας μάχης, εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα που του προσφέρει το higher ground. Όμορφη σκέψη, άψογο level design, γρήγορος, παρ’ όλα αυτά κορεσμός κι ανακύκλωση της δράσης του κυρίως τίτλου.

Wolfenstein 2 Freedom Chronicles review 06

Τόσο σεναριακά, όσο και σε επίπεδο χαρακτήρων, το DLC φαίνεται ασύνδετο με τον κυρίως τίτλο. Υπαινίσσεται ότι η κυριαρχία των ναζί στην αμερικανική ήπειρο συνεχίζεται, αλλά κι ότι η αντίσταση είναι κάτι υπαρκτό και πολύ απειλητικό. Ίσως να αποτελεί προοίμιο του σεναρίου ενός νέου τίτλου, ίσως όμως και να είναι ένα απλό filler. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, μοιάζει να μην έχει να προσφέρει πολλά - και με αυτό ήρθε η ώρα να απαντηθεί η ερώτηση που τέθηκε στην αρχή.

Το Freedom Chronicles είναι ένα DLC που ήρθε να συμπληρώσει ένα τέλειο παιχνίδι που δεν είχε κανένα κενό. Διατήρησε την τεχνική αρτιότητα του The New Colossus, το άψογο level design και την εντυπωσιακή αφήγηση, και τόλμησε να εισάγει κάτι νέο, αντικαθιστώντας τα cut scenes με comics. Μαζί του, όμως, έφερε την επανάληψη, που προέρχεται από την έλλειψη πολλαπλών επιλογών, και τον κορεσμό. Οπότε, ναι, όταν κάποιος προσπαθεί να πειράξει κάτι ιδανικά ισορροπημένο, πρέπει να προσπαθήσει πολύ, αλλιώς κινδυνεύει να το χαλάσει. Έτσι, για την περίπτωση αυτού του DLC ισχύει το “ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει”.

To review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: FPSΔιάθεση: I.G.E.
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: MachineGamesΗμ. Έκδοσης: 27/10/2017
PEGI: 18Εκδότης: Bethesda SoftworksΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Θετικά

 • Η τεχνική ποιότητα του κυρίως τίτλου σώζει την κατάσταση.

Αρνητικά

 • Επανάληψη μήτηρ πάσης κακίας.

Βαθμολογία

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Prologue trailer για το Mortal Kombat 11
Μαζί με πρώτο gameplay δείγμα από τον τίτλο.
Στα σκαριά νέος Dragon Ball τίτλος από την Bandai Namco
Ένα action RPG στο σύμπαν του Dragon Ball Z.
Αποκαλύφθηκε το επόμενο DLC του Shadow of the Tomb Raider
“Ο Εφιάλτης”, κοντά μας την ερχόμενη εβδομάδα.
«Κλείδωσε» η ημερομηνία κυκλοφορίας του The Occupation
Αρχές Μαρτίου για κονσόλες και PC.
To City of Brass έρχεται στο Nintendo Switch
Εμπλουτισμένο με νέα χαρακτηριστικά.
Mutant Year Zero: Road to Eden
“Μία πάπια, ένας χοίρος και μία αλεπού μπαίνουν σε ένα μπαρ…”
Ακυρώθηκε ο ανοικτού κόσμου Star Wars τίτλος της EA
Η ΕΑ Vancouver ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξή του.
Νέο trailer για το Left Alive
Με την ονομασία "Garmoniyan Invasion".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Return to the castle wolfenstain...Πρώιμες εποχές που μόλις είχα αγοράσει το πρώτο μου pc λόγο σχολής το 2001,δεν είχα ζήσει ποτέ όσα περιγράφετε..Με πλησιάζει ένα φιλαράκι από τη σχολή και μου λέει..
  Τι pc έχεις...;Τι κάρτα φοράς..;
  Δεν έχω ιδέα αδελφέ..
  Το έφτιαξες κομμάτι κομμάτι..;
  Όχι.
  Και πως το διάλεξες..;
  Μπήκα μέσα,ζήτησα να δω το πιο ακριβό και το αγόρασα,αφού δεν θα το πληρώσω εγώ..:p:o
  Κανά παιχνίδι παίζεις..;
  Ναι ,crash bandicoot..:)
  Tι είναι αυτό ρε μεγαλε,κοίτα δω κάτι παιχνιδάρες deus ex,max payne, return to the castle..
  Όπα τι είναι αυτό..;
  Σκοτώνεις Ναζί φίλε,γαμάει,πάρτο και δες το θα ξετρελαθείς...
  Φέρτο..Ναι ρε φίλε ,god damn fucking nazis...Τι παιχνιδάρα..
  Τέλος αναδρομής μνήμης..Το wolfenstain the new order και το expansion του ,τα σπάει..
  Το δεύτερο ,συνεχίζει απόκει που σταμάτησε το πρώτο..Σοκαριστηκά απολαυστικό..Και πλέον τσάμπα..
  Τα freedom chronicles,δεν πλησιάζουν καν το expansion του πρώτου,αλλά είναι αυτό το λίγο παραπάνω που λέει και ο Απόστολος..
  Τα τίμησα λόγο digital deluxe που περιείχε το season pass,αλλά θα τα έπαιρνα ούτος ή άλλως για να τιμήσω την δουλειά που ρίξανε..
  Όσοι το σκέφτεστε λόγο budget, σε λίγο καιρό θα πέσει..Δείτε το τότε..Μέχρι τότε υπάρχουν παιχνιδάρες τσάμπα..
  Prey στα 14 Ε ,deus ex mankind 9,90 E...Και πολλά άλλα....

  ΥΓ.Μιας και αναφέρθηκε στο χθεσινό livestream,fps παίζονται όπως βολεύει τον κάθενα..
  Άλλος θέλει πληκτρολόγιο ποντίκι.άλλος gamepad..Δηλαδή ο Καλλίφας τι να πει που παίζει με mouse και controler..:o
  Aπλά respect..

 • Απολαυστικός όπως πάντα ο Απόστολος

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 7 μήνες από Mantarinos

Τελευταία Σχόλια

Action rpg dragon ball?? Αν είναι καλή παραγωγή θα έχει ενδιαφέρον
Το παλευει η eidos/cd τονπαραδεχομαι.
Ωραίο φαίνεται, πολύ προσεγμένο και οπτικά για δουλειά από μικρό στούντιο. Στα συν η real-time περιή...
Είμαι φαν της σειράς, έχει και γύρω στις 3 ώρες VR content μέσα όποτε θα γράψω εντυπώσεις στο φόρουμ...
Υπέροχα Μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση από τα πρώτα trailers και χαίρομαι που είναι τόσο καλό τε...
Συγχαρητήρια στον νικητη! Παντα τετοια!
Θάνο, πιο σοβαρός δε γίνεται! Η λέξη κλειδί είναι Season Pass+ Battle Pass Combo! Μιλάμε για elite P...
Ωραίο review. Ευτυχώς το παιχνίδι είναι διαθέσιμο μέσω gamepass και θα το δοκιμάσω γιατί δεν έχω ξαν...
Πάει κι αυτό γμτ.

Sony πάρε τα δικαιώματα του SW. (Αφηγηματικά έγινε πάρα πολύ ωραία δουλειά στο ...