Street Fighter 30th Anniversary Collection - GameOver.gr - Νέα, Reviews, Previews Παιχνιδιών, Gadgets
Street Fighting ονείρωξη.

Λίγα πράγματα μπορούν να περιγραφούν με τον παραπάνω υπότιτλο στη μενταλιτέ ενός σκληροπυρηνικού fan των Street Fighter. Μάλλον, αν το ξανασκεφτεί καλύτερα κανείς, είναι μόνο δύο. Το πρώτο είναι να “φουσκώσει” αφύσικα, να αποκτήσει ιαπωνικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο καθώς και ευμεγέθεις πατούσες και να γίνει μέρος του ίδιου του κόσμου. Το δεύτερο, να αποκτήσει όλα τα παιχνίδια που λάτρεψε εδώ και τριάντα χρόνια (και που τον έφεραν σε αυτήν την κατάσταση) και να τα έχει μαζεμένα σε ένα δισκάκι, σε μια πλατφόρμα… σε ένα μέρος, τέλος πάντων.

Μιας και η πρώτη περίπτωση είναι σχεδόν (!) αδύνατη, απομένει η υλοποίηση της δεύτερης - κι αφού μιλάμε για ονείρωξη, τότε πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο. Ώστε κάθε τίτλος που θα περιέχεται σε αυτό το “συμμάζεμα” μνημών και νοσταλγίας να αποπνέει και να ξαναγεννά τα συναισθήματα του τότε. Να φέρνει πίσω αναμνήσεις νοτισμένες με βαβούρα, κάπνα, το μόνιμο φόβο της καταδίωξης από το μαγαζάτορα ή το νόμο και - πάνω απ' όλα - την ασύγκριτη, ασυναγώνιστη αίσθηση της νίκης! Του επιτεύγματος, του κατορθώματος, της υπέρβασης, της καταξίωσης - έννοιες που συνδέονται άρρηκτα με τον πυρήνα του παιχνιδιού. Με αυτό που το ώθησε με δύναμη διαστρικού πυραύλου στα ουράνια και το κράτησε για πάντα σε τροχιά γύρω από τον gaming πλανήτη του κάθε fan.

Street Fighter 30 Collection review 01

Θα πρέπει το πρώτο Street Fighter να δημιουργεί εκ νέου το μείγμα του ενθουσιασμού και της αμφισβήτησης, απέναντι σε ένα διαφαινόμενο πείραμα. Απέναντι σε ένα παιχνίδι που δεν σκρολλάρει ατέλειωτα, φέρνοντας μαζί του ισάριθμους εχθρούς, αλλά παραμένει σε περιορισμένο χώρο και βάζει απέναντι στον παίκτη κάποιον άλλο, ζωντανό, έξυπνο, διαφορετικό, ικανότατο. Θα πρέπει τα αρχαία εκείνα γραφικά να ξαναφέρνουν ταξίδια φαντασίας προς ανύπαρκτα μέρη: βρώμικα σοκάκια, γκρεμισμένους ναούς, παγόδες στο ηλιοβασίλεμα...

Θα πρέπει το Street Fighter II - και στις πέντε του εκφάνσεις - να αναζοπυρώνει το πάθος και τη δίψα για αναμέτρηση, καθώς πλέον το πείραμα είχε πετύχει και τα μυαλά όλων ήταν έτοιμα για να δεχτούν το επόμενο, μεγαλύτερο κι ουσιαστικά τελευταίο βήμα προς την 1 Vs 1 fighting τελείωση. Να ζωντανεύει και πάλι τη λαχτάρα για ανακάλυψη ειδικών κινήσεων και κρυμμένων μυστικών και να ωθεί τον παίκτη να θέλει και πάλι να κάνει κοπάνα - από ένα σχολείο που τελείωσε πριν 25 χρόνια - θυσιάζοντας χαρτζιλίκι και φαΐ, προκειμένου να τα βιώσει.

Street Fighter 30 Collection review 02

Κατόπιν, επιβάλλεται η Alpha σειρά (με τους τρεις εκπροσώπους της) να ξαναδώσει την αποστομωτική απάντηση στην ψηφιοποίηση και τη 3D μανία που κόντεψε να κατακλύσει το είδος τότε και να δείξει ότι - μαζί με την SNK - κατέχουν το αρχαίο, επτασφράγιστο, μυθικό κι απόκρυφο μυστικό του 2D fighting gameplay. Σε πείσμα του “ρεαλισμού”, να προσφέρουν anime παρουσιαστικό και προκλητική παραβίαση των νόμων της φυσικής. Το roster τους να συνεχίζει να προκαλεί ρίγος με την ποικιλομορφία του και οι κρυμμένες προκλήσεις να δείχνουν ότι ο χρόνος είναι ένα μέγεθος που περιγράφει άλλα πράγματα. Όχι το Street Fighter.

Τέλος, το τρίπτυχο του Street Fighter III να προβληματίσει όλους ως προς την τροπή που θα είχε πάρει η σειρά, αν στο παντελόνι του χρόνου είχαμε διαλέξει αυτό το μπατζάκι. Ώριμο, μεστό, πλήρες, σχεδόν αλάνθαστο κι άφθαρτο, έστεκε και στέκει στο ίδιο ύψος (αυτό της κορυφής) με κάθε του αντίπαλο. Ένα μεγάλο “What if?” με τεράστια ερωτηματικά, επιβάλλεται να ξαναπροβάλλει στον πνευματικό ορίζοντα κάθε υγιούς fighting fan.

Street Fighter 30 Collection review 03

Όλα τα παραπάνω πρέπει να εκφράζονται μέσα από μια συλλογή, ώστε αυτή να αποτελέσει τη φαντασίωση των hardcores. Πρέπει να μεταφέρει κάθε γραφικό, εφέ και ήχο της εκάστοτε εποχής, να διατηρεί απαράλλαχτο το gameplay και να αποδίδει την αίσθηση του coin-op, καθώς θα προσφέρει με το φτυάρι αναμνήσεις, συναισθήματα και νοσταλγία. Κι η αλήθεια είναι πως η 30th Anniversary Collection το καταφέρνει. Απόλυτα! Όσα διαβάσατε παραπάνω ισχύουν κατά γράμμα. Όλα έχουν αποδοθεί πλήρως και στην εντέλεια.

Στα χέρια σας θα έχετε (με σιγουριά το λέμε αυτό) μια συλλογή με 12 τίτλους από το πρώτο Street Fighter μέχρι και το 3rd Strike, αφήνοντας απ’ έξω τα EX και τα πλέον πρόσφατα IV και V (αν έχετε εντοπίσει κι άλλες ελλείψεις, μοστράρετε τις SF γνώσεις σας στα σχόλια). Με άσφαλτη ατμόσφαιρα “ηλεκτρονικών” και δυσκολία “σαλονιού πλοίων”, θα σας αφήσει ανήμπορους και παραδομένους στο φαινόμενο SF. Επιπλέον, μιας και όλοι όσοι γνωρίσατε τα παιχνίδια αυτά στην εποχή τους είστε τώρα μιας... εγνωσμένης ηλικίας, οι αντίχειρές σας θα κουραστούν εύκολα, οπότε θα χρειαστείτε ένα μεγάλο διάλειμμα θαυμάζοντας το “μουσείο” της συλλογής.

Street Fighter 30 Collection review 05

Εκεί υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από ποιοτικό κι ανέκδοτο μέχρι στιγμής περιεχόμενο, που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, περιγραφές, στοιχεία έμπνευσης, προφίλ χαρακτήρων, όλα τα soundtracks καθώς και πολλά άλλα… Αν, δε, θέλετε να νιώσετε πώς το Online του σήμερα αγγίζει το gameplay του τότε, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε. Φυσικά, δεν είναι όλοι οι τίτλοι διαθέσιμοι σε online, παρά μόνον τέσσερις, αλλά ακόμα κι έτσι, το netcode δείχνει να έχει προβλήματα κι οι μάχες δεν είναι τόσο απολαυστικές όσο ίσως θα θέλατε.

Είναι γεγονός ότι η Street Fighter 30th Anniversary Collection είναι ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει ο SF fan - κι ακόμα παραπάνω. 12 τίτλοι, απόλυτη πιστότητα, ζωντάνια, νοσταλγία, αναμνήσεις, μουσείο, online και πόσα άλλα… Ακόμα κι αν έχετε όλα τα παιχνίδια της συλλογής σε κάποιο format, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τα έχετε όλα συμμαζεμένα και τακτοποιημένα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απουσιάσει η συλλογή από την παιχνιδοθήκη κανενός fan. Όμως, αυτό είναι και το μόνο της μειονέκτημα: ως τέτοια, απευθύνεται μόνο στους σκληροπυρηνικούς παίκτες, που ενδεχομένως έζησαν τα παιχνίδια αυτά στην εποχή τους. Για όλους τους άλλους δεν είναι παρά ένα σύνολο από παλιούς, αδιάφορους τίτλους.

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: FightingΔιάθεση: N/A
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Digital EclipseΗμ. Έκδοσης: 29/05/2018
PEGI: 12Εκδότης: CapcomΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Θετικά

 • H φαντασίωση του κάθε fan του Street Fighter.

Αρνητικά

 • Αδιάφορο για όλους τους υπόλοιπους.
 • Προβληματικό netcode.

Βαθμολογία

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ημερομηνία διάθεσης του Sekiro: Shadows Die Twice
Περιεχόμενα της Collector’s έκδοσης του.
Mothergunship
Την τύχη μου μέσα!!!
Αρχές Σεπτέμβρη η Season 2 του Tekken 7
Με δύο νέους χαρακτήρες.
Η ευρωπαϊκή συλλεκτική έκδοση του Resident Evil 2
Με εντυπωσιακό steelbook και με φιγούρα του Leon.
Το PS VR ξεπέρασε τις 3 εκατομμύρια πωλήσεις
Οι πιο "παιγμένοι" τίτλοι και ανακοίνωση δύο νέων!
Νέο trailer για το Battlefield V
Ταξίδι από το Ρότερνταμ στην Βόρειο Αφρική, με λίγο Battle Royale.
Gameplay trailer για το Divinity: Original Sin 2 DE
Αφιερωμένο στο character creation και σε διάφορους μηχανισμούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Το περίμενα το review χεχε ..Την συγκεκριμένη συλογή την πήρα day one .. Και δεν είμαι φανατικός του Street Fighter ( μην το αδικείς ότι μόνο οι φανατικοί θα την έπαιρναν :p ) απλά είναι για μένα ένα παιχνίδι που με έμπασε στο " video game mentality " , ακόμα θυμάμαι το SF 2 στα " ηλεκτρονικά της κάτω γειτονιάς " .. Εκτός από το SF 2 είχα να δώ άλλο παιχνίδι της σειράς μέχρι το SF 4 οπότε δεν ήξερα τί να περιμένω από τα turbo , alpha , third strike κτλπ.. Ήταν μια ευκαιρία να τα δώ ( διαπίστωσα πως δίνουν σεμινάρια σχεδιασμού και art design γενικότερα ) .. Το "μουσείο " με τα βιογραφικά των χαρακτήρων είναι μια " ονείρωξη " για μένα για τέτοιου είδους παιχνίδια και μακάρι να το χαν όλα τα παιχνίδια του είδους ..Προειδοποιώ το arcade mode τους είναι διαολεμένα δύσκολο σε σημείο cheat από την ai ,κυρίως τα παλιότερα :o ..

 • Απόστολος εγγύηση όσον αφορά ειλικρινής και ουσιαστική αντιμετώπιση ενός fighting τίτλου.
  Για να απαντήσω στην ερώτηση, λείπουν τα Street Fighter Alpha 2 Gold και Alpha 3 Max τα οποία είχαν βγεί στα ηλεκτρονικά (όπωόλοι οι τίτλοι της συλλογής) και είχαν ραφιναρισμένο gameplay κι έξτρα χαρακτήρες.
  Το μοναδικό μου παράπονο στην ονειρώδη αυτή συλλογή (επιτέλους έχω όλα τα iterations μαζεμένα κι όχι μπουδουκλωμένα το ένα μέσα στο άλλο όπως σε παλιές εκδόσεις Anniversary) είναι πως το αγαπημένο μου και κατα προσωπική μουγνώμη κορυφαίο της συγκεκριμένης σειράς, το Alpha 2 δεν έχει online. Aυτά.
  Αφήστε με τώρα να δω το λατρεμένο Street Fighter 2 Champion Edition, να ξανα-αισθανθώ ''περίεργα'' βλέποντας τους New Chalengers στο Super Street Fighter II, να κάνω την πρώτη μου Super Move στο Super II Turbo, να ξαναμαγευτώ απο την αρτιστική τελειότητα του Alpha 2, να ξαναχαθώ στις μοναδικές και κορυφή στο είδος των fighting games, πίστες του SFIII New Generation και Second Impact (σας προκαλώ να βρείτε καλύτερες) και τέλος να υποκλιθώ στο διαφορετικό αλλά συνάμα μεγαλειώδες gameplay του 3rd Strike.

 • Stormbringer

  Σωστός στις παρατηρήσεις ;). Αν κάποιος είχε παίξει και το SFII στην Amiga θα μιλούσε για άλλο, ανεξάρτητο, παιχνίδι. Όμως εδώ υπάρχουν μόνο τα coin op και καλύτερα έτσι

 • Φανατικός οπαδός και παίκτης του SF δεν είμαι, μα αυτή η συλλογή (ειδικά στο switch που παίζω εγώ) είναι όνειρο! Αν είχε και το IV, θα ήταν τέλεια.

 • Θυμάμαι όταν είχα κάνει πρώτη φορά το Yoga Flame κατά λάθος (δεν το είχα ματαξαναδει), έπαθα ένα μικρό σοκ. Νόμισα ότι χάλασα το μηχάνημα, ότι έκανα cheat ή ότι με επιβράβευσε το παιχνίδι μετά από τόσα πενηνταρικα που του χάρισε δωσει

 • Kabamaru.Igano

  Ανεπανάληπτες στιγμές...
  Κι εγώ με τον αδερφό μου ζήσαμε κάτι ψιλο-παρόμοιο. Είμασταν στο χωριό της μητέρας μας στα Τρίκαλα κι εκεί που βλέπαμε κάποιον να παίζει περιμένοντας τη σειρά μας (ναι είχε ουρά ακόμα κι εκεί!) έκανε το αδιανόητο να εκτελεί Dragon Punches κατα βούληση...... Μόνο που δεν πέσαμε πάνω στον άνθρωπο να μας το μάθει....!! :):):):):D:o:p

 • Ακομα θυμαμαι την πεινα που ειχα τραβηξει στο σχολειο (κραταγα το χαρτζιλικι μου για σχεδον 2 μηνες) για να καταφερω να μαζεψω τις 30 χιλιαδες δραχμες που μου κοστισε η Γιαπωνεζικη εκδοση του Street Fighter 2 Turbo στο SNES... :o ;)

  Αυτος ο ερωτας περασε μεσα απο πεινα, αμετρητες σχολικες κοπανες (για τα Arcades) και ατελειωτο λιωσιμο μπροστα στην οθονη, γι αυτο και δεν εχει σβησει μεχρι και σημερα! ;)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 μήνες από Amiga500
 • Amiga500

  Ε, δε λένε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι; Αυτός πέρασε και ρήμαξε.

 • Amiga500

  Χαχαχαχαχα :p:p:p Ψυχολογικο τραυμα μου αφησε Αποστολη! ;)

 • Αν και μικρότερος σε ηλικία απ'όλους εδώ θυμάμαι τον ξάδερφο μου να με μυεί στη σειρά μέσω των τίτλων του PS1 όντας ο ίδιος λάτρης παλαιότερα.

  Μπορεί να μην έχω και όλον το χρόνο στη διάθεση μου να ασχοληθώ μαζί του αλλά θα το τσιμπήσω οπωσδήποτε όταν κατέβει η τιμή του για συλλεκτικούς...και νοσταλγικούς λόγους.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 μήνες από Blackjack525
 • Blackjack525

  Μου είχε αρέσει ιδιαίτερα η έκδοση του Alpha 3 στο PS1. Κάτσε να βάλω να παίξω λίγο...

 • Blackjack525

  Ναι το Alpha 3 ήταν περισσότερο!Παίζαμε πολύ,το είχαμε λιώσει τότε.
  Θυμάμαι σε μία φάση έπαιζα με Rolento και από το combo που κάνει με τα απανωτά στριγοφυρίσματα και προσπαθώντας να περάσω το survivor τραυμάτησα τον αντίχειρα μου.Πολύ τρίψιμο των δακτύλων στα βελάκια γενικά.
  Και τότε ο ξάδερφος μου μου λέει "Έχουμε τραυματία" λες και είχα επιστρέψει από πόλεμο και όλοι γελάσαμε :p

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 μήνες από Blackjack525

Τελευταία Σχόλια

Ε σιγά τώρα......Πφφ....
Πως κάνετε έτσι για πλαστικούρες.....!
Τι? Τι με κοιτάτε...??!


O Xρι...
"Η Toys for Bob ανακοίνωσε ότι το Spyro Reignited Trilogy θα καθυστερήσει να κυκλοφορήσει, καθώς η ο...
Αυτοί για μενα το έβγαλαν, που δεν το έχω ακουμπήσει καν! Σούπερ!
Οτι εγραψε ο Χρηστος ισχυει 100%! Τα ζω καθημερινα στην δουλεια με τα νεα παιδια, δυστυχως τα free 2...
έκανα binge watching το Cosmos με τον Neil deGrasse Tyson σε 4 μέρες
Μαζι σου. Δεν ξερω για το Νo ...
Εεεεεελα εεεεεεελααα εεεεελααα!!!!!
Επιτέλους!!
@lovesfool Σύμφωνα απόλυτα με το σχόλιο σου για την τιμή, εγώ το είχα πάρει πριν το update που το εί...
To παιχνίδι δεν το είχα δοκιμάσει όταν είχε κυκλοφορήσει και αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία αν κ...