Δύο από την καλή, μία από την ανάποδη…

Το πρώτο Unravel (2016) είχε καταφέρει να τραβήξει την προσοχή μας περισσότερο χάρη στην αρτιότητα του οπτικού τομέα του παρά λόγω του gameplay του, το οποίο κυμαινόταν σε αρκετά απλοϊκά και επαναλαμβανόμενα μονοπάτια. Βέβαια, σαν σύνολο κατάφερνε να προσφέρει μία γαλήνια και ευχάριστη περιπέτεια, από μία εταιρία που, έως τότε, είχε αναλωθεί σε παραγωγές που ουδέποτε είχαν γίνει έστω και ελάχιστα γνωστές (μάλλον δικαίως…). Με το Unravel η σουηδική Coldwood Interactive έκανε ένα καλό ξεκίνημα στα platforms, θέτοντας μία γερή βάση για περαιτέρω εξέλιξη, η οποία όμως ακόμα φαίνεται ότι να αργεί να έρθει.

Έχοντας ασχοληθεί για περίπου πέντε ώρες με το Unravel Two (ολοκληρώνοντας τα βασικά επίπεδα και αρκετά challenges), δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε πως οι δημιουργοί κατάφεραν να κάνουν κάποιο σημαντικό βήμα μπροστά ώστε να προσφέρουν μία αξιομνημόνευτη εμπειρία, ιδίως όσον αφορά στο νευραλγικό τομέα του gameplay. Η αλήθεια είναι ότι το παρόν sequel θα μπορούσε πολύ πιο εύστοχα να διαφημιστεί ως "expansion".

Unravel 2 review 01

Δεν θα πρέπει να είμαστε όμως αδίκως αυστηροί, καθώς, τουλάχιστον, υπάρχει μία σημαντική νέα συνιστώσα που προκύπτει από την εισαγωγή του co-op. Το όνομα του Unravel Two εμφανέστατα παραπέμπει τόσο στη φύση του ως sequel αλλά και ως πλήρες συνεργατικό παιχνίδι. Ήδη από τα πρώτα μας βήματα στη νέα περιπέτεια είναι εμφανές πως είναι κομμένο και ραμμένο για co-op δύο παικτών, καθώς εξαρχής μπορούμε να εναλλάσσουμε τον έλεγχο μεταξύ δύο Yarnys. Παραδόξως, δεν υπάρχει η δυνατότητα για online συνεργατικό παιχνίδι, μία απογοητευτική παράλειψη που ζημιώνει σημαντικά τις πιθανότητες co-op ενασχόλησης, του τρόπου δηλαδή που πρέπει να παιχτεί ιδανικά το Unravel Two.

Μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να ενώνουμε τους δύο χαρακτήρες σε έναν, ώστε να μην απαιτείται να τους μετακινούμε συνεχώς εναλλάξ, όμως δεν παύει να χρειάζεται συχνά να παίρνουμε τον έλεγχο του καθενός ξεχωριστά προκειμένου να επιλύουμε διάφορους περιβαλλοντικούς γρίφους αλλά και να εκτελούμε άλματα συνεργασίας. Ευτυχώς, δόθηκε προσοχή ώστε το παιχνίδι να είναι προσιτό ακόμα και από μοναχικούς παίκτες, χάρη στο απλό και εύχρηστο μοντέλο χειρισμού, που επιτρέπει τις κινήσεις ακριβείας ακόμα και στις πιο απαιτητικές καταστάσεις.

Unravel 2 review 05

Τα σημεία όπου απαιτείται συνεργασία είναι πολλά και σίγουρα το Unravel Two αποτελεί ένα παιχνίδι που μπορεί να προσφέρει μερικές ώρες αγνής διασκέδασης προς όσους έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν παρεά με κάποιον φίλο τους. Στην ευχάριστη ενασχόληση βοηθάει και η μεγαλύτερη ευκινησία που έχουν τα Yarnys σε σχέση με το πρώτο Unravel (αν και, περιέργως, πλέον δεν έχουν την ικανότητα να σκαρφαλώσουν).

Παρόλο όμως που το co-op mode είναι μία σαφέστατα ταιριαστή προσθήκη στο ύφος του παιχνιδιού, το Unravel Two, όπως αναφέραμε παραπάνω, συνεχίζει να δείχνει ως ένα expansion παρά ως ένα πλήρες sequel. Ο λόγος είναι πως η Coldwood Interactive δείχνει σαν να στέρεψε από ιδέες τόσο όσον αφορά στο platforming κομμάτι όσο και τους γρίφους που θα συναντήσετε. Η επανάληψη είναι συνεχής και δεν θα αργήσετε να αντιληφθείτε τη λογική που ακολουθείται για την επίλυση κάθε εμποδίου που θα βρεθεί μπροστά σας.

Unravel 2 review 03

Η πλειοψηφία των γρίφων στηρίζεται στη δυνατότητα να χρησιμοποιείται ένα Yarny ως αντίβαρο από τη μία πλευρά μίας επιφάνειας προκειμένου το δεύτερο Yarny είτε να αιωρηθεί ώστε να φτάσει σε μία απομακρυσμένη πλατφόρμα, είτε να σκαρφαλώσει για να βρεθεί μαζί με το πρώτο. Αυτού του είδους η συνεργασία θα επαναληφθεί ξανά και ξανά στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, με ελάχιστες εκπλήξεις.

Στα τελευταία επίπεδα, τουλάχιστον, υπάρχει ένας εμπλουτισμός και μία σχετική κλιμάκωση, απαιτώντας ακριβέστερη συνεργασία για τους γρίφους και την επιβίωση από ολοένα και πιο επικίνδυνες καταστάσεις (με δύο καλοστημένες κορυφώσεις αγωνιώδους κυνηγητού). Όσον αφορά στον τεχνικό τομέα, το πόνημα των Σουηδών αποτελεί άλλο ένα κομμάτι που η Coldwood Interactive έμεινε λίγο στάσιμη. Αν και συνεχίζει να παραμένει ένα ιδιαίτερα όμορφο platformer, σε εικαστικό επίπεδο δεν είδαμε κάποιο περιβάλλον που να δείχνει πραγματικά φρέσκο, με τα τοπία, λίγο πολύ, να θυμίζουν αυτά του πρώτου. Για τον τομέα του ήχου καλύτερα να μην ασχοληθούμε καθώς, εκτός από τα ανάλαφρα μουσικά θέματα, δεν φαίνεται να δόθηκε η παραμικρή προσοχή σε περιβαλλοντικούς ήχους.

Unravel 2 review 04

Εν κατακλείδι, είμαστε σίγουροι ότι όσοι μπορέσετε να ασχοληθείτε σε συνεργατικό mode θα ευχαριστηθείτε το σύνολο της εμπειρίας, αλλά αυτή η προσθήκη δεν καταφέρνει να αντισταθμίσει την εικόνα ενός sequel που δεν είναι σε θέση να προσφέρει κάτι παραπάνω στον ήδη ελλιπή τομέα της ποικιλομορφίας του platforming και των γρίφων του πρώτου Unravel.

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: PlatformerΔιάθεση: Bandai Namco Entertainment Greece
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Coldwood InteractiveΗμ. Έκδοσης: 09/06/2018
PEGI: 7Εκδότης: Electronic ArtsΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

 • Απόλυτα ταιριαστή η προσθήκη του co-op.
 • Έχει δοθεί προσοχή ώστε να μπορεί να ασχοληθεί κανείς ικανοποιητικά και σε μοναχικές καταστάσεις.
 • Παραμένει όμορφο οπτικά.

Αρνητικά

 • Μηδαμινή εξέλιξη στον τομέα των γρίφων και του platforming.
 • Ανύπαρκτος ηχητικός τομέας.
 • Δίνει την εντύπωση ενός expansion παρά ενός sequel.
 • Απουσία δυνατότητας για online co-op.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Black Friday εκπτώσεις και από τη Microsoft
Σε κονσόλες και περιφερειακά.
Προσφορές για τη Black Friday από τη CD Media
Σε τίτλους των 2Κ και Ubisoft.
Nacon gaming setup
Keyboard, mouse και controller για κάθε τσέπη.
Το Subnautica έρχεται στις κονσόλες
Εντός του επόμενου μήνα.
Ανακοινώθηκε το Final Fantasy XIV: Shadowbringers
Νέο expansion, διαθέσιμο το καλοκαίρι του 2019.   
To Warhammer Vermintide 2 έρχεται στο PS4
Με "δωράκια" στην Pre-order Edition.
Φήμη: Έρχεται Xbox One χωρίς disc-drive μέσα στο 2019
Μαζί με πρόγραμμα μετατροπής της φυσικής συλλογής των χρηστών σε ψηφιακή.
Η Black Friday στο PlayStation
Προσφορές σε Spider-Man, FIFA 19, Red Dead Redemption 2, God of War, PS+ συνδρομές κ.α.
Teaser trailer για το Draugen
Θρίλερ μυστηρίου από τους δημιουργούς του Dreamfall Chapters.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Όπως το πρώτο Unravel, έτσι και το δεύτερο, είναι απλά έπος!
  Το Unravel 2 δε, παίχτηκε ολόκληρο co-op σε φιλαράκι και το απολαύσαμε δεόντως. ;);)

  Υ.Γ Αν οι καραγκιόζηδες της Electronic Arts αποφασίσουν να σοβαρευτούν "επιτέλους", και να κυκλοφορήσουν τα δυο Unravel πως πρέπει, κανονική κυκλοφορία (retail ;)) και όχι τα τωρινά καραγκιοζιλίκια (digital αηδίες και ξεράσματα :() τότε θα τα αγοράσω δίχως δεύτερη σκέψη (full price! Δεν έχω κανένα θέμα αυτό, τους στηρίζω με 1000)................αν όχι, τότε να τα βάλουν εκεί που ξέρουν!

Τελευταία Σχόλια

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση! Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των φίλων με το X-...
Το PSP Go πήγε άκλαφτο πάντος
Όντως η κοροϊδία από κάποιους πέφτει σύννεφο.

Laptop στον Κωτσοβολο προσφοράρα από 1299€ μόνο 849...
επιδει ψαχνομαι να αγορασω xbox x τις τελευταιες μερες να σας πω οτι πριν 2 βδομαδες ειχε 420 με πα...
Ζηλευω ισως το κανω και εγω χαχα
Στο Ubisoft store απευθείας μπορεί να χρησιμοποιήσεις και τα points σου για έξτρα έκπτωση
Α καλά επικοινωνούν με το πνεύμα τους? Ποιες 23? Οι προσφορές τρέχουν ήδη στα μαγαζιά. Το Xbox One X...
Αυτά είναι τα άσχημα της κυριαρχίας μιας κονσόλας στην αγορά και η έλλειψη ανταγωνισμού. Ειδικά σε α...
το οτι οι τιμολογιακες πολιτικες στην Ελλαδα ειναι εκνευριστικα υψηλα δυστυχως το γνωρίζουμε όλοι.
...