Sonic Mania Plus - GameOver.gr - Νέα, Reviews, Previews Παιχνιδιών, Gadgets
Αξία ανεκτίμητη.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στο αναλυτικό review του, o Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος είχε περιγράψει το πόσο σπουδαία και σημαντική ήταν για το franchise Sonic η κυκλοφορία του Sonic Mania. Ένα “love letter” στο μπλε σκαντζόχοιρο δημιουργημένο από οπαδούς της σειράς (και όχι από developers της SEGA), που κατάφερε τελικά να αποδώσει στο 100% το πνεύμα του franchise και να εξελιχθεί στο, ίσως, καλύτερο παιχνίδι όπου πρωταγωνιστεί ο Sonic. Το πόσο σπουδαίο είναι το Sonic Mania, λοιπόν, μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά στο εν λόγω review του Αλέξανδρου. Εδώ, σε αυτό το κείμενο, θα ρίξουμε μια ματιά στην “Plus” έκδοση του τίτλου, η οποία έγινε διαθέσιμη πριν από λίγες ημέρες και που φέρνει το αρχικό παιχνίδι, με πολλά επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, καθιστώντας έτσι το “καλό, καλύτερο”.

Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι, με την κυκλοφορία της Plus έκδοσης, το κοινό έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να προμηθευτεί το Sonic Mania σε retail (υλική) μορφή, αφού η αρχική έκδοση είχε γίνει διαθέσιμη μόνο μέσω των e-shops της εκάστοτε πλατφόρμας όπου είχε κυκλοφορήσει το παιχνίδι. Επίσης, αξίζει να πούμε πως, όσα θα περιγράψουμε παρακάτω, όσοι έχουν ήδη το Sonic Mania μπορούν να τα προσθέσουν στο αρχικό παιχνίδι ως DLC με κόστος 5 ευρώ.

Sonic Mania Plus review 01

Τι παίρνουμε λοιπόν με την αγορά του Sonic Mania Plus; Πρώτα από όλα, παίρνουμε ένα υπερπλήρες και άριστο παιχνίδι Sonic, το Mania mode, που -όπως προείπαμε- είχε κυκλοφορήσει πέρυσι και αγαπήθηκε μετά... εχμ... μανίας (αυτό το pun είναι μια προσφορά της Πλωμαριτέλειας σχολής) για το πόσο πιστό ήταν στο αρχικό concept των παιχνιδιών Sonic και στο όραμα των δημιουργών του από την εποχή του Mega Drive, πηγαίνοντας όμως ένα βήμα παραπάνω και, επί της ουσίας, ξεπερνώντας σε ποιότητα το υλικό επάνω στο οποίο βασίστηκε. Εκτός αυτού, όμως, η Plus έκδοση έρχεται με σημαντικές προσθήκες, που αυξάνουν την αντοχή του πακέτου στο χρόνο, αλλά και τη συνολική αξία του.

Πρώτα από όλα έχουμε το Encore Mode, μέσα από το οποίο κάνουν την εμφάνισή τους δύο νέοι χαρακτήρες, οι Mighty the Armadillo και Ray the Flying Squirrel. Όπως αναφέρει η SEGA, οι δύο αυτές φιγούρες έρχονται από το arcade παιχνίδι SegaSonic the Hedgehog του 1993, αλλά για να είναι ειλικρινής ο υπογράφων, το εν λόγω παιχνίδι δεν το γνώριζε. Το εντυπωσιακό με το Encore mode δεν έγκειται απλά και μόνο στην παρουσία δύο νέων χαρακτήρων, που διαθέτουν βεβαίως διαφορετικό set κινήσεων (ο Mighty έχει ένα ισχυρό ground stomp και ο Ray μπορεί να αιωρείται για μεγάλο διάστημα), αλλά στο ότι οι πίστες του παιχνιδιού έχουν ανασχεδιαστεί, έχουν υποστεί ένα “remix” αν θέλετε, ώστε το gameplay των δύο αυτών φιγούρων να προσαρμόζεται κατάλληλα στις αλλαγές που έχουν γίνει.

Sonic Mania Plus review 02

Επίσης, εδώ ο παίκτης μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα άμεσα, πατώντας το “τρίγωνο” (στην περίπτωση του PS4) και έτσι να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις ιδιότητες του κάθε χαρακτήρα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο κάθε level. Συνολικά, με τον ανασχεδιασμό των επιπέδων και την προσθήκη των δύο νέων χαρακτήρων, το Encore mode δίνει μια νέα πνοή στο αρχικό παιχνίδι, προσφέροντας διαφορετικές διαδρομές σε κάθε επίπεδο, που από μόνη της δικαιολογεί ένα ακόμα playthgrough.

Στη συνέχεια έχουμε την προσθήκη ενός multiplayer mode τεσσάρων παικτών (σε αντίθεση με την υποστήριξη δύο παικτών της αρχικής έκδοσης), που όμως συνεχίζει να μην υποστηρίζει online λειτουργίες, ενώ μεταξύ των zones, τα έξτρα 3D επίπεδα περιλαμβάνουν το γνωστό κυνήγι των μπλε σφαιρών, ένα εντελώς νέο 3D pinball mini-game και το, ας πούμε, “racing” mode. Αν και τα physics σε αυτά τα 3D bonus stages είναι κάπως παράξενα και διαθέτουν δύστροπο χειρισμό, προσφέρουν μια ευχάριστη εναλλαγή ύφους από το κλασικό 2D platforming και σίγουρα είναι καλοδεχούμενα.

Ray Animations 1524643554

Τέλος, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια ξεχωριστή αναφορά στη συσκευασία του παιχνιδιού. Είναι στενάχωρο που κάτι το οποίο πριν μερικά χρόνια φάνταζε ως δεδομένο, εν έτει 2018 πρέπει να το αναδείξουμε, αλλά αυτές είναι οι εποχές που ζούμε. Το Sonic Mania Plus (χωρίς να μιλάμε για “collector's”, “special”, “super duper” edition ή κάτι τέτοιο. Η απλή έκδοση περιλαμβάνει τα ακόλουθα) έρχεται σε μια συσκευασία που περιέχει ένα υπέροχο, πολυσέλιδο artbook, περιλαμβάνει sleeve με χρυσό χρώμα, ενώ αν αντιστρέψουμε το εξώφυλλο αποκαλύπτεται ένα packshot τύπου Mega Drive που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Μιλάμε για μια προσοχή και ένα μεράκι στο όλο πακέτο, που καταδεικνύει ακόμα περισσότερο το πόσο πολύ αγαπούν τον Sonic και αυτό που κάνουν οι άνθρωποι των PagodaWest Games και Headcannon (με την αρωγή της SEGA, φυσικά).

Αν, λοιπόν, κάνατε υπομονή, ελπίζοντας σε μια retail κυκλοφορία του Sonic Mania, ήρθε η ώρα που περιμένατε. Αν έχετε το αρχικό παιχνίδι σε ψηφιακή μορφή, επίσης δεν πρέπει να χάσετε τα extras που προσφέρει η SEGA, αφού δεν μιλάμε μόνο για νέο περιεχόμενο αλλά και διορθώσεις στο αρχικό παιχνίδι (ανασχεδιασμένο κεντρικό μενού, ανανεωμένα boss fights κ.α.) που το καθιστούν ακόμα καλύτερο. Εν κατακλείδι, αν είστε fan του Sonic ή αν αναζητάτε ένα κορυφαίο platformer, επενδύστε άφοβα.

To review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: PlatformerΔιάθεση: Zegetron
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: PagodaWest Games, HeadcannonΗμ. Έκδοσης: 17/07/2018
PEGI: 3Εκδότης: SEGAΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Θετικά

 • Όπως είχαμε πει και για την αρχική έκδοση, ίσως το καλύτερο παιχνίδι Sonic όλων των εποχών.
 • Το Encore mode με τους νέους χαρακτήρες και το εναλλακτικό level design είναι εξίσου καλοφτιαγμένο με το Mania mode.
 • Προσθήκη νέων, 3D mini-games και 4 player mode.
 • Εξαιρετικό packaging, που λείπει στις μέρες μας.

Αρνητικά

 • Το multiplayer συνεχίζει να είναι μόνο local.

Βαθμολογία

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Desperados 3 το νέο παιχνίδι της Mimimi Productions
Στην άγρια δύση το πιστόλι είναι ο νόμος. 
Αρχές του 2019 η κυκλοφορία του Ace Combat 7
Πλησιάζει η ώρα των αερομαχιών σε "Άγνωστους Ουρανούς".
Έρχονται στο Switch τα Grandia + Grandia II HD Remaster
Ο Justin και Ryudo επιστρέφουν.
Καινούργιο gameplay trailer για το Metro Exodus
Μια σύντομη περιήγηση στον αφιλόξενο κόσμο του τίτλου. 
Το debut trailer του Life is Strange 2
Το πρώτο επεισόδιο διαθέσιμο τον Σεπτέμβριο.  
Οι νέες GeForce RTX 2080 Ti, 2080 και 2070
Η νέα γενιά high-end καρτών έρχεται τον Σεπτέμβριο με... ray-tracing!
Ημερομηνία διάθεσης του Sekiro: Shadows Die Twice
Και τα περιεχόμενα της Collector’s έκδοσης.
Έρχεται νέα σειρά horror τίτλων από τη Supermassive Games
"The Dark Pictures Anthology" για κονσόλες και PC.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Ως οπαδός του υδραυλικού, Sonic παιχνίδι δεν έχω τελειώσει ποτέ, αλλά αφού αυτό είναι προσεγμένο μπορεί και να το τιμήσω. Έχει και καλή τιμούλα ;)

 • mchasap

  Βούτα άφοβα Μιχάλη. Το παιχνίδι είναι must αριστούργημα.

 • Μονο εγω ξερω πως καταφερα να κρατηθω και να μην το αγορασω τοσους μηνες μεχρι να ερθει η physical εκδοση του!
  Χαλαλι του ομως, γιατι για μια τετοια παιχνιδαρα θα μπορουσα να περιμενω αλλο τοσο αν χρειαζοταν! ;)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 εβδομάδες από Amiga500
 • Amiga500

  +1000000000000

 • Ζεστάθηκε η ψυχή μου και μόνο που το έπιασα στα χέρια μου. Ειδικά το reversible cover του Mega Drive ήταν το τελειωτικό χτύπημα κάτω απο τη ζώνη.
  Oπότε είναι που είναι παιχνιδάρα, μαζί με την πανέμορφη retail συσκευασία γίνεται ατόφιο δεκάρι.
  Ναι κι αυτά παίζουν το ρόλο τους, σε πείσμα των χαρτογιακάδων που κοιτάνε να κόψουν απο παντού (Nintendo, Sony και Microsoft). To ίδιο έκανε και το Wonder Boy in Dragon's Trap και μπράβο του!
  Βάλτε και το cartridge του Switch που μου ψευτοθύμησε τις ένδοξες μέρες που είχα Mega Drive μικρός κι έδεσε το γλυκο.

 • παρα πολλα απο αυτα τα fan/love letters ειναι cash grabs. Εδω, οχι μονο δεν μιλαμε για cash grab αλλα μιλάμε για πραγματικό sequel της μεγαλειώδους εποχής του Sonic. οπως λεει κ ο Γιώργος, ισως να μιλαμε κ για το καλύτερο Sonic game μεχρι σημερα, δε ξερω.
  Το plus δε το πηρα ακομα λογο ελειψης χρονου (plus παω διακοπες τωρα κ δεν παιζω στις διακοπες, disconnect ολικο!) αλλα ειναι σιγουρακι γιατι εχω καταευχαριστηθεί το κεντρικο παιχνιδι.
  Μακαρι η Sega να παρει το μαθημα που πρεπει απο αυτη την επιτυχεία κ να κανει επιτελους το reboot που πρεπει στον Sonic κ να σταματησει τις Nickelodeon μπουρδες που κανει 10-15 χρονια τωρα.

 • Τσίμπησα και το retail...

 • Όπως μου αρέσει να λέω πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, Τώρα ΝΑΙ! Αφού αποφάσισαν να το κυκλοφορήσουν σε σοβαρή έκδοση (επιτέλους δλδ) και να μην το διαθέτουν μόνο στην απόλυτη "ΞΕΦΤΙΛΑ" του αέρα κοπανιστού που μοσχοπουλάνε, τώρα λοιπόν είναι και η σωστή ώρα που θα το αγοράσω και εγώ ώστε να το προσθέσω στην συλλογή μου όπως του αξίζει!! ;);)

 • " Πλωμαρι-τέλειας σχολής"
  Yo Dawg, I herd you like puns, so I put a pun in your pun, so you can pun while you pun.

 • Θα ήθελα να μάθω αν το 4 player coop είναι playable, γιατι το διπλο στην απλή έκδοση ήταν κάπως περίεργο..

 • teleiotis

  Το 4p στην Plus έκδοση είναι competitive, όχι co-op. Διαλέγεις χαρακτήρες, ζώνη και η οθόνη γυρίζει σε "split-screen". Όποιος φτάσει πιο γρήγορα στο τέλος της ζώνης και έχει τα περισσότερα δαχτυλίδια, κερδίζει. "Στρετσάρεται" λίγο η οθόνη σε αυτό το mode και χαλάει η εικόνα, αλλά παίζεται μια χαρά.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 εβδομάδες από admin

Τελευταία Σχόλια

Ωραία τεχνολογία το ray tracing αλλά μου φαίνεται οτι θα είναι το νέο Physx. Εφόσον 9.5 στα 10 παιχν...
Παύλο απο το στόμα μου το πήρες! Μακάρι να δούμε ένα παιχνίδι που να είναι κοντά στο Ninja Gaiden Bl...
gtx 1070 ti 8.2 teraflops/ rtx 2070 7.4 teraflops ...... gtx 1080 8.9 teraflops/ rtx 2080 ...
Πεταξαν μια ημερομηνια στην τυχη για να μην πεσει κραξιμο....
Κι εγώ προς το β) πιστεύω ότι είναι η πραγματικότητα. Θα δούμε μόλις βγουν τα συγκριτικά, σίγουρα θα...
Ρε φίλε...νομίζω οτι ανατρίχιασα λιγάκι....θα συγκινηθώ!!
Ήμουν μικρός και γέρασα....τι ειναι άλλος...
αντε να δουμε, τουλαχιστον υπάρχει πλέον λίγο φως στον οριζοντα!
Πες οτι το έπαιξα ήδη αυτο...
Και το red dead 2....
Και το Spider-Man....
Και δεν εχω τελειώσει τ...
Αχχχ αυτο το παιχνιδι. Μου αρεσαν και τα προηγούμενα αλλά αυτό που φαίνεται να είναι ποιο ανοιχτό κα...