ΜΟΒΑ σε VR περιβάλλον...

Πόσο πιο προβλέψιμα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από την κυκλοφορία στη πλατφόρμα του PSVR του πρώτου MOBA τίτλου; Μα να κυκλοφορήσει ένα Battle Royal που είναι και της μοδός! Αλλά αυτό μάλλον πρόκειται για κάποιο άλλο review. Εδώ έχουμε την περίπτωση του πρώτου MOBA τίτλου εικονικής πραγματικότητας, όπου κινούμε τους leaders μας με τα τσιράκια τους στο ψηφιακό πεδίο μάχης με σκοπό...τι άλλο, από το να χτίσουμε πυργάκια και να καταστρέψουμε τη βάση του αντιπάλου.

Κύματα ενθουσιασμού ξεσπούν στην τεράστια εγκατεστημένη βάση των τριών και κάτι εκατομμυρίων κατόχων PSVR, σε σημείο που σκέφτονται να παρατήσουν το grinding στο Firewall για να μεταβούν σε εκείνο της Σκοτεινής Έκλειψης. Γιατί όχι άλλωστε; Το παιχνίδι της Sunsoft έρχεται ως free-to-play στο PS store, κάτι που έγινε αντιληπτό μόλις κάναμε redeem τον πολυπόθητο κωδικό: Αντί να παρουσιαστεί το παιχνίδι στην επιλογή για download, εμφανίστηκε ένα φακελάκι που περιείχε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε ψηφιακό νόμισμα, απαραίτητο για να αγοράσουμε από το μαγαζάκι κάναν leader της φελοσύνης καθώς και διάφορα textures που ντύνουν όμορφα το πορτραίτο και τα μπαρμπατζίκια μας.

Dark Eclipse review 01

Είτε με τη χρήση Dual Shock 4 είτε με εκείνη των Move Controllers κινούμε το Xέρι του Θεού στο πολύ γλυκούλι -λόγω VR προοπτικής- πεδίο μάχης, τσιμπώντας εναλλάξ κάποιον από τους τρεις leaders μας, δίνοντας εντολές να πάνε να κόψουν δέντρα για να χτίσουν 6-7 λογιών πυργάκια σε στρατηγικά, προκαθορισμένα σημεία του χάρτη. Επικές μάχες ξετυλίγονται μπροστά μας με τα critters του παιχνιδιού, μέσο για leveling-up των χαρακτήρων μας, καθώς καθαρίζουμε τις περιοχές επιρροής μας από τα ενοχλητικά ζουζούνια. Όταν δε, κάνει είσοδο η αντίπαλη ομάδα leaders, ξεκινά το γνωστό αλισβερίσι σπρωξίματος μπρος-πίσω σαν εκείνες τις σκηνές που βλέπουμε να εξελίσσονται στο Σύνταγμα μεταξύ ομάδων ασφαλείας και αντιεξουσιαστών.

Ad Infinitum, με κέρδος XP και νομίσματα σε online και offline αναμετρήσεις. Το βασικό μουσικό χαλί που παίζει στα μενού φέρνει αβίαστα στο νου κάποιο ροζ οίκημα στην Άπω Ανατολή με επί χρήμασι προσφερόμενες υπηρεσίες ενώ σε θέμα απεικόνισης ικανοποιείται ένα μικρό φετίχ, φέρνοντας κοντά την κάμερα στους χαρακτήρες, θυμίζοντας συλλεκτικές μινιατούρες. Κατά τα άλλα, επαρκώς λειτουργικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα γραφικά.

Dark Eclipse review 02

Στα του gameplay, υπάρχει το βασικό ρομβοειδές σχήμα του χάρτη – δεν προχωρήσαμε τόσο όσο να δούμε αν αλλάζει- όπου στις δύο κορυφές βρίσκονται οι αντίπαλες βάσεις και οι δρόμοι προς τα εκεί να είναι δύο. Στον έναν δρόμο χτίσαμε τον καλύτερο αμυντικό πύργο και βάλαμε μόνιμα να φυλάει έναν επίσης αμυντικό leader, με τους άλλους δύο να "push-άρουν" στην άλλη μεριά. Κάπως έτσι έγινε exploit η A.I. και δύσκολα ξαναχάθηκε παιχνίδι.

Οι leaders σαφώς έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά, δυνάμεις και αδυναμίες, ακολουθώντας ένα πολύ βασικό τρίπτυχο της tank-dps-healer λογικής, με τους πιο αποδοτικούς από αυτούς να βρίσκονται κρυμμένοι πίσω από παχυλά εικονικά νομίσματα. Βεβαίως, τα πάντα κερδίζονται εντός παιχνιδιού -εκτός των χαμένων ωρών σε grinding- αλλά ως είθισται, για τους «ανυπόμονους» υπάρχει πάντα το μαγαζάκι, για να προσφέρει άμεσες και σίγουρες λύσεις. Μπορούμε ακόμα και το skin του μπλε Χεριού να αλλάξουμε όταν βαρεθούμε να το βλέπουμε για νιοστή φορά, έτσι με την ευγενική χορηγία των παρεχόμενων νομισμάτων αγοράσαμε ένα Orc και ένα Skeleton skin. Αμ πως.

Dark Eclipse review 04

Βέβαια, θέματα ηθικής και διαχείρισης χρημάτων (υλικής υπόστασης) είναι πολυτραγουδισμένα και δεν θα τους δοθεί ένα ακόμα βήμα δημοσιότητας. Εκείνο που πραγματικά αξίζει να σημειωθεί είναι ο μηδενικός αντίκτυπος που λαμβάνει ο παίκτης στη μεταφορά της εν λόγω κατηγορίας στο εικονικό περιβάλλον. Με λίγα λόγια, το VR εδώ χρησιμοποιείται ως τυράκι. Τι βάλεις κράνος στο κεφάλι, τι δεν βάλεις, το ίδιο και το αυτό. Μάλιστα, είναι απορίας άξιο γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι αναλογικού μοχλοί για τον έλεγχο της κάμερας στη περίπτωση του «συμβατικού χειρισμού».

Σε κάθε περίπτωση, όσο καλοπροαίρετος είναι κάποιος πριν την επαφή με έναν καινούριο τίτλο, στο τέλος της ημέρας οφείλει να καταγράψει τι πραγματικά αισθάνεται παίζοντάς τον. Το Dark Eclipse δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια κλασσική περίπτωση free-to-play τίτλου που βασίζεται στο buzz της κατηγορίας που ανήκει, προσβλέποντας σε... "buzz-α" μέσω του μικρομάγαζου. Ως παιχνίδι αυτής της κατηγορίας κρίνεται λίαν καλώς, ως VR τίτλος ποιοτικά κυμαίνεται κάτω του μετρίου.

VR Χαρακτηριστικά

 • Θέση Gaming: Καθιστή
 • Χειρισμός: Dual Shock 4 / Move Controllers
 • Eπίπεδο Ναυτίας: Μηδενικό

To “επίπεδο ναυτίας” είναι υποκειμενικό, έχει να κάνει με την αίσθηση που αποκόμισε από το παιχνίδι ο εκάστοτε συντάκτης και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: MOBAΔιάθεση: Sony Hellas
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: SunsoftΗμ. Έκδοσης: 01/10/2018
PEGI: 12Εκδότης: SunsoftΠλατφόρμες: PS 4

Θετικά

 • MOBA για τους φίλους των... MOBA.

Αρνητικά

 • Προβληματικός χειρισμός
.
 • Grinding φύση με game changers σε εικονικό μαγαζί.
 • Το VR χρησιμοποιείται για καθαρά εμπορικούς σκοπούς.

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Δύο demos για το Anthem ετοιμάζει η EA
Στις αρχές του 2019, για κονσόλες και PC.
UK charts: Ρεκόρ πωλήσεων για το Super Smash Bros Ultimate
Το καλύτερο ξεκίνημα τίτλου στο Nintendo Switch.
Νέο trailer για το Anthem από τα Game Awards 2018
Αφιερωμένο στην ιστορία του παιχνιδιού.
Διαστημικές περιπέτειες με το Journey to the Savage Planet
Ώρα για εξερεύνηση στα άστρα...
To 2019 θα κυκλοφορήσει το Psychonauts 2
Για κονσόλες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Rage 2
Επίσημη ανακοίνωση από τα Game Awards 2018.
Επίσημο το remake του Crash Team Racing
Ο αγαπημένος ήρωας επιστρέφει!
The Outer Worlds ονομάζεται το νέο παιχνίδι της Obsidian
Με κυκλοφορία εντός του 2019 για κονσόλες και PC.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Υποθέτω ότι αυτό το παιχνίδι δεν είναι πραγματικά για σας. Οι έλεγχοι παιχνιδιών δεν είναι τέλειοι αλλά δεν είναι σπασίματα παιχνιδιού για μένα. Και για την άλεση; Λοιπόν, τι περιμένατε από ένα παιχνίδι RTS / MOBA;
  Και είναι κάπως λυπηρό το γεγονός ότι αυτό το παιχνίδι πήρε 4, ενώ κάποια από τα άλλα παιχνίδια, τα οποία είναι απλά άσχημα αν όχι χειρότερα, έχουν πάρει ένα ελαφρώς υψηλότερο σκορ, αν και το Dark Eclipse είναι ελεύθερο να παίξει (και ευτυχώς, ). Δεν μπορώ να βοηθήσω να βρω ότι αυτή η αναθεώρηση είναι λίγο σκληρή.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 μήνες από Rangerman10
  Από Florida, USA

Τελευταία Σχόλια

Καλή επιτυχία! party hard 2
Δυστυχως η Sega δεν εχει πια (!?) το source code του Saga, οποτε ειναι αρκετα δυσκολο να κανουν καπο...
Αγαπημένη σειρά βίντεο η Green Light District!!! [Agony UNRATED]
Φαινονται πολυ τουμπανα, μπραβο για την καλυψη GO
Η Sega κάθεται σε ένα θησαυροφυλάκιο νοσταλγίας κι έπρεπε να περάσει τόσος καιρός για να κάνει κάτι ...
Το Saga είναι ένα από τα καλύτερα και πιο σπάνια παιχνίδια του Saturn. Ένα remake αυτού θα ήταν σπου...
Το θέλω πολύ το Pathfinder: Kingmaker αλλά θα περιμένω κι άλλο. Έχουν ανακοινώσει και DLCs, με το τε...
Ωραία τα games (party hard 2)