Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ.

Πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσουμε δύο, τρία πράγματα. Πρώτο και καλύτερο: ήδη ο αριθμός των φίλων στις friend list που ασχολούνται με το Odyssey είναι μεγάλος. Που σημαίνει ότι ή υπάρχει τεράστια αγάπη για το AC γενικά ή ότι έπαιξαν ρόλο οι πολύ καλές βαθμολογίες του παιχνιδιού. Υπέροχα και συνεχίζουμε στο δεύτερο και καλυτερότερο που έχει να κάνει με αυτές τις βαθμολογίες ακριβώς: το παιχνίδι από άποψη περιεχομένου ακόμα κι αν μιλάμε για την Κύρια Αποστολή, είναι ένα κτήνος. Μιλάμε για 50 ώρες στο νερό με ε-λα-χι-στο παράπλευρο περιεχόμενο πραγματοποιημένο στις εν λόγω ώρες. Οπότε, για τις πρώιμες εκπληκτικές βαθμολογίες του Odyssey ή είχαμε χειριστήρια που άλλαζαν χέρια αφού οι παίκτες το πήγαιναν με σκοπέτα (12-2, 2-4 κ.λπ.) ή είχαμε κείμενα και review που έγιναν με 10-15 ώρες ουσιαστικής ενασχόλησης κάτι που έχει γίνει συνήθεια που με τη σειρά της έγινε αγάπη κ.λπ.

Τώρα θα πείτε, παραβιάζουμε ανοικτές θύρες και πάντα υπάρχει και το αντεπιχείρημα ότι όλοι αυτοί οι παίκτες μπορεί να είναι πολύ έξυπνοι και καραμπουζουκλήδες και να έπιασαν το μεγαλείο του τίτλου στο δεκάωρο. Εδώ σε θέλω μάστορα, διότι το παιχνίδι αγαπητές και αγαπητοί στις δέκα, είκοσι, τριάντα πρώτες ώρες είναι ένα κακό προς μέτριο αναμάσημα αυτών που είδαμε για δεκάδες επίσης ώρες στο Assassin's Creed Origins.

Assassins Creed Odyssey review 01

Να μας συγχωρέσετε το απότομο μπάσιμο, αλλά έχουμε μεγαλώσει ελαφρώς (και μαζί μας και τα AC) και δεν παίζει πια να διαβάσετε εδώ μέσα review του Odyssey που να ξαναπεριγράφει το πώς λειτουργεί το ψευδο-RPG στοιχείο, το πώς εντοπίζονται τα points of interest με τον αετό, το πώς ανεβαίνει level ο Αλέξιος ή η Κασσάνδρα κ.λπ. Αν θέλετε περιγραφές προϊόντος, διαβάστε το οπισθόφυλλο από το κουτί του παιχνιδιού ή το pdf manual της ψηφιακής έκδοσης. Σοβαρά τώρα, 12ο AC και θα ξαναμιλήσουμε για stealth, για assassinations (που δε λειτουργούν που να λειτουργούσαν πανάθεμά τις), για το πόσες πολλές πόλεις έχει το παιχνίδι και πόσα φρούρια/ σπηλιές/ ερείπια για ψάξιμο; Δηλαδή, με δεδομένο ότι η Ubisoft είναι ο γίγαντας που γνωρίζουμε, αν αποφάσιζε να βάλει όλη τη χερσόνησο του Αίμου, την Ιωνία και την Κάτω Ιταλία στο παιχνίδι και τα κατάφερνε, τι θα έπρεπε να πούμε, «χαίρε Ubisoft, e morituri (από το πολύ map cleaning) te salutant!»;

Η ουσία είναι η εξής: To Origins κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι, έκανε αυτά που έκανε καλά ή κακά (και η αίσθηση της δικαίωσης για το ότι το «ταβάνι» αυτού του στυλ είναι το εφταράκι είναι διάχυτη στις 60 ώρες ενασχόλησης με το Odyssey) και από το Odyssey περιμένουμε βελτιώσεις. Αν αυτές δεν υπάρχουν ο βαθμός πέφτει και επιμένουμε ότι εφόσον δεν υπάρχουν τρομερές εκπλήξεις, ξεκινάμε με άριστα εκεί γύρω στο επτά διότι αυτό το open world-map cleaning απλά δεν πάει παραπάνω. 

Assassins Creed Odyssey review 02

Ξέρουμε ότι χάλασε η έκπληξη λέγοντας ότι το παιχνίδι στο αρχικό μεγάλο μέρος του είναι μέτριο προς κακό και περιμένετε ανατροπή στο 90λεπτο, ότι στο τέλος ή μετά τη μέση εκτοξεύεται στα ουράνια. Με την όρεξη θα μείνετε. Το Odyssey κάνει ΜΠΑΜ από χιλιόμετρα, τόσα όσα κι αυτά του απίστευτα μεγάλου χάρτη του, ότι πήρε τα assets που ετοιμάζονταν για το Origins και δημιουργούνταν παράλληλα, με προσθήκες περιεχομένου εκεί που το Origins δεν το... παράκανε. Δηλαδή, έχει 10 στόχους βασικούς το Origins; To Odyssey έχει 35-40, θα σας γελάσουμε. Είχε 10 περιπλανώμενους Φύλακες με στόχο τη στολή τους; Το Odyssey έχει καμιά εκατοσταριά αντίπαλους Mercenaries και Bounty Hunters που καταδιώκουν τον Αλέξιο παντού. Bigger, Bigger και Bigger τα τρία B του Odyssey σε αντίθεση με τα τρία B του Gears of War (καλές εποχές).

Οι προσπάθειες να διαφοροποιηθεί από το Origins είναι πρόχειρες, άτσαλες και ακόμα πιο συχνά βαρετές. Ελάχιστα είναι τα θετικά ουσιώδη στοιχεία που είτε απομακρύνθηκαν από το Origins για να αντικατασταθούν με κάτι άλλο (σοβαρά τώρα, τέσσερις μεγάλοι Ελέφαντες για υπερ-Boss) είτε προστέθηκαν ολοκαίνουργια ή φρεσκαρισμένα με βάση κάτι παλιότερο.

Assassins Creed Odyssey review 03

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά ξεκινάμε από την ιστορία. Το ότι είναι αναγκασμένος κανείς προκειμένου να δει την ιστορία με τα μάτια και του Αλέξιου και της Κασσάνδρας να παίξει εις διπλούν το παιχνίδι προκαλεί πόνο σε απίθανα μέρη του σώματος (όπως καλή ώρα στο μυαλό). Είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε αν κάπου διαφέρει το βασικό story line από το Αλέξιο στην Κασσάνδρα διότι το Playthrough έγινε με τον Αλέξιο. Υποθέτουμε ότι στην εναλλαγή των ρόλων, όπου Αλέξιος μπαίνει Κασσάνδρα και τούμπαλιν. Αν διαφέρουν κάποιοι διάλογοι (πολύ πιθανόν), και ελαφρώς οι χαρακτήρες (ελπίζουμε, διότι ο Αλέξιος είναι ελαφρώς κ#λοπαιδαράς) δεν το γνωρίζουμε.

Ο Αλέξιος, λοιπόν, γεννιέται στη Σπάρτη και είναι γιός ενός Σπαρτιάτη στρατηγού και μιας απογόνου του Λεωνίδα. Έχει και μια μικρή αδερφούλα την Κασσάνδρα και πριν προλάβει να βγάλει τις πάνες καλά καλά, βλέπει την αδελφή του να θυσιάζεται στον Ταΰγετο κάτω από τις σπαραξικάρδιες κραυγές της μητέρας του και το παγωμένο βλέμμα του πατέρα του και υπό τις εντολές των σοφών της Σπάρτης, που τελικά άλλα κίνητρα είχαν αλλά αυτό θα το έχετε υποψιαστεί ήδη. Δίνει μια λοιπόν ο Αλέξιος και γκρεμίζει τον ιερέα που κρατάει την αδελφή του στα Τάρταρα, αλλά πέφτει μαζί και η αδελφή του. Και όχι μόνο αυτό, δευτερόλεπτα μετά κατηγορείται για ιερόσυλη δολοφονία και οι υπόλοιποι ιερείς απαιτούν από τον πατέρα του και τη δική του εκτέλεση-θυσία. Κέρδος ουδέν λοιπόν και ο Αλέξιος καταλήγει ζωντανός στον πάτο του γκρεμού του Ταΰγετου και λίγο αργότερο στην Κεφαλονιά. Μη ρωτάτε πολλά.

Assassins Creed Odyssey review 04

Εκεί, ένας κλασικός Ελληνάρας, ο Μάρκος, τον παίρνει υπό την προστασία του και ο Αλέξιος εξελίσσεται σε έναν υπέροχο μισθοφόρο που είναι ικανός να κάνει τα πάντα για λίγα φράγκα. Κι εκεί ξεκινάει μία απολαυστική παρέλαση Ελλήνων που είναι απολύτως βέβαιο ότι επιβλήθηκε στο project από τους Έλληνες που συμμετείχαν, διότι έχουμε δει κι έχουμε δει Assassin's Creed, αλλά από τα πρώτα λεπτά ενός παιχνιδιού, άντρες, γυναίκες, παιδιά να είναι όλοι τους μη μου άπτου, να βρίζουν αβέρτα, να εκνευρίζονται με το παραμικρό και να έχουν συμπεριφορά «ξες ποιος είμαι εγώ ρε;» δεν έχουμε δει. Η πρώτη γυναίκα οπλουργός που συναντάει ο Αλέξιος για να του δώσει την πρώτη αποστολή, κατεβάζει ένα κάρο βρισιές, φωνάζει, είναι έξω φρενών, δεν τη χωράει ο τόπος, και γενικά ρε παιδί μου… πολλή Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.

Δεν είναι κακό αυτό, διότι φαίνεται ότι οι χαρακτήρες και το περιβάλλον δεν αποτυπώθηκαν μέσα από στεγνά στερεότυπα που ίσως να κατέληγαν και προσβλητικά. Εννοείται ότι το «Μαλάκας» πάει σύννεφο (επίσης δε θυμόμαστε κάτι τέτοιο σε AC τουλάχιστο με το ρυθμό μυδραλίου που συμβαίνει εδώ) αλλά ρε παιδί μου, οι συγγραφείς του Odyssey δεν έχουν καταλάβει (ή δεν τους δόθηκε να καταλάβουν από τους εμπλεκόμενους Έλληνες) ότι το «Μαλάκας» δεν είναι μία λέξη για όλες τις χρήσεις. Θα δημιουργηθεί και λάθος εντύπωση στον υπόλοιπο κόσμο... Εν πάσει περιπτώσει, ως απαράδεκτος νεανίας, ο Αλέξιος ξεκινάει από την Κεφαλονιά για να κατακτήσει και την υπόλοιπη, σπαραζόμενη από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, Ελλάδα με τα ανδραγαθήματά του, τα οποία είναι δολοφονίες, ληστείες, εκβιασμοί κτλ, ό,τι κάνει δηλαδή ένας καλός και συνεπής μισθοφόρος.

Assassins Creed Odyssey review 05

Και παρά την παιδική τραγωδία που τον βαραίνει, ενσαρκώνει μακράν το χειρότερο concept κεντρικού χαρακτήρα σε AC. Ο Altair ήταν αυτός που ήταν, ο Ezio ο καλύτερος με διαφορά, ο Connor αφελούλης αλλά με ένα τρελό παρελθόν να τον κυνηγάει, ο Kane απελευθερωτής και ρέμπελος πειρατής, ο Bayek κυνηγημένος από τη δολοφονία του παιδιού του. Αυτό που γίνεται με τον Αλέξιο, τον όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω, δεν έχει ξαναγίνει. Ευχαριστούμε που μέσα από τον Έλληνα πρωταγωνιστή πέρασαν τον πιο αμοραλιστή χαρακτήρα της σειράς. Το εκτιμούμε βαθιά. Τελικά, ο Αλέξιος βρίσκει και τον πατέρα του και του λέει δυο λογάκια αλλά για να μη δώσουμε spoiler, θα πούμε απλά ότι η περαιτέρω αναζήτησή του στην εμπόλεμη Ελλάδα μπλέκει αυτόν και την οικογένειά του σε μία συνωμοσία μιας Cult of Kosmos (επική ονομασία), που θεωρητικά είναι ένα προοίμιο των Templars (;) και που θέλει να χρησιμοποιήσει τη γνώση των Isu (artifact των οποίων είναι και η Λόγχη του Λεωνίδα που έχει στην κατοχή του ο Αλέξιος) για να κυριαρχήσει στον Ελλαδικό χώρο.

Τι είπατε; Πάλι πρόλογος του προλόγου, πάλι prequel του prequel; E, αφού πλέον δεν έχει σημασία, αρκεί να δικαιολογείται η ύπαρξη δύο αντιμαχόμενων πλευρών και κάποιας χαμένης γνώσης των Isu. Όπως σημασία δεν έχει και η σύγχρονη ιστορία της αρχαιολόγου Hassan. Καμία σημασία. Οι όποιες αποκαλύψεις πλέον αποτελούν novelties και η Ubisoft θα μπορούσε να δημιουργήσει μία τεράστια AC βιομηχανία με κάθε λαό και κάθε πολιτισμό αφού σε κάθε της παιχνίδι θα ήταν δυνατό όλες οι παραδόσεις και οι μύθοι μιας χώρας και ενός λαού να βάζουν άλλο ένα λιθαράκι (ή τσιμεντόλιθο) στο κακοφτιαγμένο πλέον και χωρίς πολεοδομική άδεια κτίσμα της Μυθολογίας των Isu. Η ιστορία των AC τελείωσε στο III αλλά αυτό, αυτοί που αγαπήσαμε τα AC, το ξέρουμε εδώ και καιρό.

Assassins Creed Odyssey review 07

Τώρα, το αν ακόμα και αυτή η αυθαίρετη ιστορία που δίνεται στο Odyssey είναι έστω κι έτσι καλογραμμένη ή όχι, αυτό έγκειται στα γούστα του καθενός. Χωρίς να πέφτει σε γραφικότητες, εμάς μας φάνηκε άκρως βαρετή, τυπική (η Cult που θέλει να φέρει το χάος στην Ελλάδα, αυτό ήταν;) με τους διαλόγους και τις αποκαλύψεις να προκαλούν χασμουρητά, τις διττές ανατροπές στο τέλος να έρχονται ως “RPG” επιλογές αλλά να είναι απλοϊκές και αμήχανες, και ορισμένα πράγματα να μην εξηγούνται με κάνεναν μα κανέναν τρόπο αν αντιπαραβάλλονται με όσα ξέρουμε από το Original σύμπαν των Assassin’s Creed. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το σημείο όπου ο Αλέξιος, γνωρίζει τον, θα δείτε ποιον, σε ένα φοβερό σημείο -θα δείτε πού. Και ενώ η αποκάλυψη υποτίθεται ότι είναι βαρύνουσας σημασίας και κομβικό σημείο του storyline, το σκηνικό είναι διεκπεραιωτικό και βιαστικό.

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τις παράπλευρες ιστορίες, τα side quest κτλ που τα έβλεπες στο επίσης map cleaner Witcher 3 και δάκρυζες και τα βλέπεις στο Odyssey και χασμουριέσαι. Ελάχιστες είναι οι προσπάθειες να ενταχθούν όλα αυτά σε ένα ενιαίο σύνολο που να δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Τα περισσότερα έχουν απλά storylines και αναπνευστή γραφή (εκτός από δύο, τρεις προσπάθειες με χιούμορ όπου και πάλι μάλλον υπάρχει ελληνικός δάκτυλος). Αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί και είναι το σημείο στο οποίο σώζεται το παιχνίδι από τη «Βάση», είναι ότι πέρα από το storyline και τη συνολική γραφή, και παραβλέποντας την απλοϊκότητα του συνόλου, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην ατελείωτη παρέλαση όλων των ιστορικών και μη φιγούρων που θα μπορούσαν να συνυπάρχουν την εποχή του Πελ. Πολέμου.

Assassins Creed Odyssey screen 01

Δεν υπάρχει ιστορικό και μη πρόσωπο που να θυμάστε και να μην έχει χωρέσει άλλοτε επιτυχημένα άλλοτε όχι και τόσο στο Odyssey. Πολιτικοί, Στρατηγοί, Φιλόσοφοι, Επιστήμονες, ήρωες Ιστοριών όπως αυτή της Καλλιπάτειρας κτλ. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν και οι (λίγες συγκριτικά με τον όγκο του παιχνιδιού) ιστορίες που πατάνε πάνω στην ιστορία και στις παραδόσεις της Ελλάδας και συμπληρώνουν έναν κόσμο-χάρτη που ούτως ή άλλως, όπως θα δούμε και παρακάτω, είναι πλήρης από άποψη σερβιρίσματος στον gamer. Και όπως και να το δει κανείς, δίπλα στο «σκότωσε 10 Αθηναίους Πολέμαρχους» quest, η συμμετοχή στην ιστορία της Καλλιπάτειρας που παρακολούθησε παράνομα τους Ολυμπιακούς αγώνες ή η ιστορία του μικρού Σπαρτιάτη που μόλις ξεκινούσε την πολυετή πολεμική του προετοιμασία ή η ανεύρεση μυστικών σε μυκηναϊκά ερείπια κάνουν τη διαφορά και σώζουν το παιχνίδι από μία ακίνδυνη και εκνευριστική μετριότητα. Αλλά για το χτίσιμο του κόσμου θα τα πούμε παρακάτω.

To AC Odyssey λέει ότι είναι Action-RPG. Είναι όσο και το Diablo. Όσο και το Dungeon Siege. Και τίποτα παραπάνω. Kαι τα Action-RPG στοιχεία του σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και το gameplay στη μάχη, πάνω κάτω τα γνωρίζουμε από το Origins. Levels στον εξοπλισμό, Levels πλέον και στα συστατικά της πανοπλίας (στο Origins είχε φορεσιές που δεν επηρέαζαν το DPS), Common, Rare, Epic και Legendary διαβαθμίσεις με τα γνωστά χρωματάκια και το Common Arthenean Sword lvl 32 να ρίχνει στα αυτιά σε DPS το Legendary Sword of Achilles lvl 30. Τρέχα γύρευε. Η διαδικασία του να κάνεις Upgrade ένα αγαπημένο όπλο με καλά engravings (μόνιμες αναβαθμίσεις που ξεκλειδώνουν σιγά σιγά από τα μηδαμινά +2% σε κάποιο χαρακτηριστικό μέχρι τα χρήσιμα +20%) θέλει τρελό grinding σε υλικά (σίδερο, δέρμα, ξύλο και γυαλί οψιδιανού). Τέλος πάντων αυτά είναι στο παιχνίδι του εξοπλισμού στη μετά Diablo 3 και Destiny εποχή.

Assassins Creed Odyssey screen 02

Τα RPG, όμως, στοιχεία που υποτίθεται ότι προστέθηκαν σε ό,τι αφορά επιλογές του ήρωα και την τελική κατάληξη των ιστοριογραμμών είναι να ‘χαμε να λέγαμε. Γενικώς έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα μπουρδούκλωμα και όποιος γουστάρει βγαίνει και ανακηρύσσει το παιχνίδι του RPG επειδή έχει δύο επιλογές και τρεις καταλήξεις. Δεν είναι έτσι κύριοι τα πράγματα και αντί ψυχαναγκαστικά να προστίθενται πράγματα σε έναν ούτως ή άλλως ανεξάντλητο τίτλο, καλό θα ήταν να βελτιστοποιούνται τα ήδη υπάρχοντα και να μη παίρνουν όλα μαζί τον κατήφορο. Οι χαρακτήρες είναι πάνω κάτω έτοιμοι. ΔΕΝ αναπτύσσεται κάποιος χαρακτήρας με τις επιλογές του παιχνιδιού. Δεν πάμε σε Ουδέτερα, Chaotic Evil ή Chaotic Good μονοπάτια επειδή αφήνει ή δεν αφήνει ο Αλέξιος να αφανιστεί μια οικογένεια προκειμένου να μη διασπαρθεί ο λοιμός (η επιδημία). Πού να τα εξηγείς αυτά τώρα, αυτοί RPG θα το λένε.

Δεν αλλάζει το παιχνίδι παρά μηδαμινά, δεν αλλάζει η ουσία, δε δένεσαι με κάποιους χαρακτήρες, δεν πονά η απουσία άλλων, δε συμβαίνει κάτι που να τραβάς τις φαβορίτες σου επειδή δεν το περίμενες, δε στέκεσαι αποβλακωμένος μπροστά σε μία επιλογή αναρωτώμενος «τι κάνω τώρα ρε φίλε, αν πω αυτό αντί του άλλου, τι λες να γίνει;». Υπ’ αυτή την έννοια, και στο Witcher είχαμε έτοιμο χαρακτήρα, αλλά στα βασικά σταυροδρόμια του παιχνιδιού η καρδιά έπαιζε ταμπούρλο για το τι θα απαντήσουμε και τι θα επιλέξουμε με τον ήδη έτοιμο Gerald. Μη παίζετε με την υπομονή μας, όταν σε ένα παιχνίδι 120 ωρών, σύμπτυξη πέντε προηγούμενων τίτλων, βάζετε και “RPG” στοιχεία και δίνετε διπλά τέλη στις ιστοριογραμμές με μία τελική επιλογή της στιγμής που δε σχηματίστηκε από τίποτα άλλο μέσα στις 50-60-70 ώρες gameplay παρά μόνο από την επιλογή της στιγμής. Τα RPG στοιχεία, δεν είναι RPG, τελεία και παύλα.

Assassins Creed Odyssey screen 03

Σε ό,τι αφορά το gameplay αυτό καθ' αυτό, έχουμε ορισμένες παρατηρήσεις σε σχέση με το Origins. Αρχικά να επισημάνουμε ότι κατ’ αναλογίαν με τους Bullet Sponge εχθρούς του Division, εδώ έχουμε τους Blade, Bow, Hammer, Fire, Poison Sponge εχθρούς του Odyssey. Είναι χαρακτηριστική η επιλογή της ομάδας ανάπτυξης να θέλει και ο πιο απλός εχθρός 35 χτυπήματα για να πέσει και να μην προχωρήσουμε στους πιο αναβαθμισμένους εχθρούς και τους Bounty Hunters. Σε Hard επίπεδο δυσκολίας, η κατάσταση πολύ σύντομα γίνεται κουραστική. Ο Αλέξιος πέφτει με 4 χτυπήματα και αν πάρει και φωτιά ή αρπάξει Poison, μπορεί και με δύο. Mε Bounty Hunters ιδίου επιπέδου (τονίζουμε, ιδίου επιπέδου και με αναβαθμισμένο περίπου εκεί κοντά τον εξοπλισμό), εκεί στο 35+ η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα.

Και αν στα μικρότερα επίπεδα με τους ασθενέστερους εχθρούς δίνεται το περιθώριο για dodge και parry, πρέπει να δείτε σπαμάρισμα heavy (δε γίνεται parry) και ranged επιθέσεων των Bounty Hunters και να μη ξέρετε πώς να αντιδράσετε. Η κομβική επιλογή να λείπει η ασπίδα εντελώς και να έχει αντικατασταθεί με το Parry ή το Dodge (πού όντας επιτυχημένο παγώνει για ελάχιστα το χρόνο αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει σε δυνατούς εχθρούς). Οι μάχες δεν είναι δύσκολες. Είναι ΑΔΙΚΕΣ. Είναι ένας 40lvl Αλέξιος με 5-6 βασικά abilities τουμπανιασμένα, και ένα 40 lvl Bounty Hunter να τον ρίχνει με δύο χτυπήματα. Ξανακοιταχτείτε λίγο στον καθρέφτη εκεί στην Ubisoft, και αν νομίζετε ότι γίνατε Miyazaki ξανασκεφτείτε το λίγο.

Assassins Creed Odyssey screen 04

Τι γράψαμε, απέναντι σε έναν Bounty Hunter; Σε ΈΝΑΝ; Ακούστε λοιπόν τι σκαρφίστηκαν τα παιδιά στο Κεμπέκ. Αφού σου λέει το παιχνίδι είναι επανάληψη του Origins με περισσότερους και πιο Sponge εχθρούς, αυτό που το Origins το είχε για επιδόρπιο εμείς θα το βάλουμε για κυρίως πιάτο. Τους Phylakes δηλαδή, τους Special εχθρούς που εδώ απλά είναι εκατοντάδες, σκάνε μύτη από το πουθενά και έρχονται ΚΑΡΦΙ επάνω στον κρυμμένο ή όχι Αλέξιο. Το σύστημα θυμίζει κάπως GTA με τα πέντε αστεράκια, και αφού κάποιος κώδικας δεν υπάρχει για τις ισορροπίες μεταξύ Σπάρτης και Αθήνας, όταν ο Αλέξιος κλέβει ή καταστρέφει προμήθειες των απέναντι στρατοπέδων, το επίπεδο της… καταζήτησης ανεβαίνει.

Πάνω από 2 ή 3 σημαίνει ότι ΟΠΟΥ και αν είναι ο Αλέξιος, κάνει δεν κάνει βασική αποστολή, οι Bounty Hunters θα γεμίζουν την οριζόντια γραμμή προσανατολισμού που έχει αντικαταστήσει το mini-map στα (στο) παιχνίδια (παιχνίδι) της Ubisoft. Σε περίπτωση πεσίματος από έναν-δύο Bounty Hunters, ξεχάστε το stealth, ξεχάστε τη Main Mission, ξεχάστε το γατάκι τον 40άρη πολέμαρχο του τάδε Φρουρίου. Αυτοί είναι για να ρίχνουν το ξύλο, το ρίχνουν άδικα, καταστρατηγούν το stealth και εννοείται πέφτουν για πλάκα θύματα του οποιουδήποτε exploit. Βασικά το παιχνίδι μπορεί να βγει μόνο με exploit με καλύτερο το Kick of Sparta, με το οποίο κάθεσαι σε έναν ψηλό γκρεμό και αρχίζεις και κλωτσάς από απλούς στρατιώτες μέχρι τον πιο δυνατό εχθρό.

Assassins Creed Odyssey screen 05

Έχουν βγει και πέντε Bounty Hunters στη σειρά από τον ίδιο γκρεμό, κρυμμένοι στον ίδιο θάμνο. Σε «γύρω – γύρω όλοι» σε κτήρια όπου οι εχθροί μπαίνουν σε Search Mode, δεν πολυδουλεύει το Assassination κυρίως από ύψος (καλό αυτό για Assassin’s Creed), αλλά ξαναγίνονται οι αντίπαλοι ευπρόσβλητοι και ο χορός ξαναρχίζει. Οι περιστάσεις τέτοιων exploit είναι απλά αναρίθμητες, αποτέλεσμα του κακογραμμένου stealth και της στάσιμης από το 2009 Α.Ι. Ερώτηση προς παραγωγούς. Ποιο παλικάρι είχε την έμπνευση να βάλει το Parry σε R1+L1; Mία τόσο κρίσιμη κίνηση (και σωτηρία ή θάνατος σε ορισμένες φάσεις) σε ΔΥΟ πλήκτρα ταυτόχρονα; Ήταν πολύ επιτυχημένη επιλογή. Όπως και η μετακίνηση του Dodge από τον κύκλο που το έχει το 99% των action παιχνιδιών στο τετράγωνο. Αυτό είναι ήσσονος σημασίας αλλά ενδεικτικό του mentality «ας αλλάξουμε κάτι να δείξουμε ότι κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Το gameplay λοιπόν, μαστίζεται από τους Bounty Hunters, την τρομερή επανάληψη των μαχών και των objectives (τα κλασικά του Origins, δες με τον αετό, τάγκαρε εχθρούς και στόχους, καθάρισε το φρούριο από τα 30 μπαρμπαδάκια – σοβαρά, 30;), τα exploits και τη θλιβερή Α.Ι. που «δυσκόλεψε» με το να κρατάει το Search Mode κανά λεπτό, και το Assassination που μπορεί να είναι και η εντύπωσή μας, αλλά δεν καλολειτουργεί αφού ο εχθρός πρέπει να είναι σχεδόν κεντραρισμένος και πολύ κοντά στον Αλέξιο και όταν πρέπει να γίνει το Special Assassination με παρατεταμένο τρίγωνο, χάνεται χρόνος και πολλές φορές αποτυγχάνει. Είναι το Assassination που δεν είναι Assassination αλλά δυνατό Stealth χτύπημα διότι πέρα από τα απλά στρατιωτάκια τίποτα άλλο δεν πέφτει με απλό Assassinate. Σε Legendary εχθρούς και Bounty Hunters, το πολύ να γίνει μια γρατζουνιά. Τι Assassin’s Creed είναι αυτό, εσείς θα μας πείτε.

Assassins Creed Odyssey review 06

Σε ό,τι αφορά τις προσθήκες, όποιος κατάλαβε το πώς λειτουργεί αυτό το territorial ότι μία περιοχή ελέγχεται από τη Σπάρτη ή την Αθήνα και ο Αλέξιος επιτυγχάνει περιφερειακά χτυπήματα (σε προμήθειες, σιταποθήκες, πολέμαρχους) για να μειωθεί η δύναμη του καθεστώτος και να μειωθούν οι φύλακες του Αρχηγού της περιοχής, να μας διαφωτίσει, διότι πέρα από το να λέμε «άλλος ένας μηχανισμός προστέθηκε στο Odyssey» δεν καταλαβαίνουμε άλλο λόγο. Ισορροπίες δεν υπάρχουν, διότι ο Αλέξιος παίρνει αποστολές και από Αθηναίους για να βλάψει Σπαρτιάτες και το αντίθετο. Δε υφίσταται δηλαδή μηχανισμός επιλογής της μίας πλευράς ή της άλλης, και δεν υπάρχει και κάποιο αποτέλεσμα που να επηρεάζεται από το πόσα Σπαρτιατικά ή Αθηναϊκά φρούρια θα τρωθούν.

Αφού αποδυναμωθεί ο ντόπιος ηγέτης και δολοφονηθεί, τριγκάρει και μία κεντρική μάχη, στην οποία μπορεί ο Αλέξιος να λάβει το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς (νομίζουμε και της πλευράς την οποία ο ίδιος αποδυνάμωνε τόση ώρα – θα σας γελάσουμε), η οποία μάχη θυμίζει το χάος των Conquest μαχών του Shadow of Mordor. Πού να δείτε ακόμα και σε μια τέτοια μάχη να σκάνε μύτη Bounty Hunters και ενώ ο παίκτης ασχολείται με τον OP αντίπαλό του, το στρατόπεδό του να ηττάται κατά κράτος. Εν ολίγοις αγαπητοί, να' χαμε να λέγαμε. Επιπλέον cannon fodder. Το κομμάτι των ναυμαχιών επανέρχεται σχεδόν αυτούσιο ως είχε στο Black Flag. Σε αντίθεση με το Black Flag, και καθότι το Αιγαίο είναι μικρή θάλασσα, η κάθε ναυμαχία μπορεί να οδηγηθεί σε χάος διότι τα διπλανά άσχετα πλοία μπορεί να χωθούν και αυτά στη μάχη. Και επειδή υπάρχουν Αθηναϊκά, Σπαρτιατικά και Πειρατικά πλοία, ανάθεμά μας κι αν ξέρουμε ποιος επιτίθεται σε ποιον και γιατί όλοι επιτίθενται σε εμάς.

Assassins Creed Odyssey review 08

Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού δεν αντιληφθήκαμε ποιος λειτουργεί σαν εχθρός και ποιος σα φίλος ή ουδέτερος μέσα στο Αιγαίο Πέλαγος. Γι αυτό και οι ναυμαχίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν ΑΥΣΤΗΡΑ οι απαιτούμενες από το παιχνίδι. Η αναβάθμιση του πλοίου του Αλέξιου έχει καλά αποτελέσματα και αποτελεσματικός είναι και ο μηχανισμός όπου δυνατοί εχθροί στο παιχνίδι μπορούν αντί να δολοφονηθούν να βγουν Knock Out (η «ειρηνική» επιλογή όταν δε θες να ανεβάσεις το Bounty) και να γίνουν μέλη του πληρώματος, προσδίδοντας επιπλέον ιδιότητες στο πλοίο. Η πλήρης αναβάθμισή του πλοίου πάντως απαιτεί μεγάλο grinding υλικών. Στα των παράπλευρων quest, τα ψιλοθίξαμε παραπάνω. Αν το quest δεν έχει κάποιο lore ενδιαφέρον και δεν αγγίζει κάποια πτυχή της Ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας, είναι κατά κύριο λόγο βαρετό και αχρείαστο. Ξεχωρίζουν (εκτός των λίγων Lore Based καλών παραδειγμάτων) η προσπάθεια ανεύρεσης μίας Μυκηναϊκής Πανοπλίας, η αντιμετώπιση Αρχαιοελληνικών Μυθικών Πλασμάτων και το Κυνήγι Μυθικών Θηραμάτων που είναι καλοδεχούμενα όλα και ίσως από τα καλύτερα κομμάτια του παιχνιδιού. Σίγουρα είναι τα πιο ευχάριστα.

Μετά από την αναφορά στο περιεχόμενο του τίτλου (ας πούμε ότι καλύψαμε το 90% με τα γραφόμενα) ας πάμε στο βασικό πρόβλημα του παιχνιδιού, αυτού που το μετατρέπει από ένα μέτριο σε ένα σχεδόν κακό παιχνίδι, και βασικά είναι απορίας άξιον το πόσο πολύ έχει μουδιάσει το κριτήριο της gaming κοινότητας ώστε αυτή να μη μπορεί να ξεχωρίσει την ανυπαρξία βασικών στοιχείων που κάνουν ένα παιχνίδι αξιοπρεπές. Δηλαδή, θέλει τρομερή αντίληψη για να καταλάβει κανείς ότι ένα παιχνίδι 100 και βάλε ωρών, ενός gaming κολοσσού, δεν έχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ MAIN MISSION σχεδιασμένη έτσι ώστε να είναι βασική αποστολή; Δηλαδή, το Odyssey μπαίνει στο απυρόβλητο για το γεγονός ότι αν κάποιος παρακολουθούσε το παιχνίδι αφαιρώντας διαλόγους και interactive σκηνές που λαμβάνουν χώρα κατά τις κύριες αποστολές, δε θα ξεχώρισε το Open World περιεχόμενό του από αυτό των κύριων αποστολών;

Assassins Creed Odyssey review 10

Οι αγαπητοί φίλοι στο Κεμπέκ, πέρα από τα cutscenes που σηματοδοτούν την έναρξη, την εξέλιξη και το τέλος μιας αποστολής, με εξαίρεση την αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες που από παικτική αξία είναι για κλάματα, δεν μπήκαν στον κόπο να σχεδιάσουν ούτε μια κύρια αποστολή παρά άφησαν το ατελείωτο περιεχόμενο του παιχνιδιού να μεταμφιεστεί σε ορισμένες περιπτώσεις ως Main Mission και όλα να τραβήξουν το δρόμο τους. Ο Αλέξιος, στη διάρκεια των περιπλανήσεών του, μπορεί να έχει καθαρίσει 5 Φρούρια και τους Πολέμαρχους και να έχει κάνει 20 κοπιώδη και βαρετά side missions. Φτάνει λοιπόν στο 4ο κεφάλαιο και αυτό που του ζητείται για να δοθεί ώθηση στην ιστορία είναι να μαζέψει 17.000 δραχμές. Να συνεχίσει να κάνει δηλαδή αυτό που έκανε μέχρι τότε. Και δεν είναι ότι οι developers δεν προσέθεσαν κάποιο σημαδάκι ώστε να καταλαβαίνει ο παίκτης ότι εκτελεί βασική αποστολή. Δεν έκαναν καν τον κόπο να αφαιρέσουν τα στοιχεία που προδίδουν ότι και κατά τις main mission το παιχνίδι παίζει στον αυτόματο πιλότο του Open World.

Υπάρχει βασική αποστολή όπου αντικείμενο είναι η εξολόθρευση ενός Bounty Hunter (σαν αυτούς που μπορεί να έχει σκοτώσει 50 μέχρι τότε ο Αλέξιος). Πρέπει να δείτε να σκάνε μύτη άλλοι 3 στο ίδιο instance (ταιριάζουν οι MMO όροι) και να προκαλείται ΤΟ χάος. Σε μία άλλη αποστολή στην Αρκαδία, το επίπεδο του Bounty είναι by default 3. Το παιχνίδι δε σε αφήνει να το αποπληρώσεις. Εκεί να δείτε γέλια. Τα objectives του Main Mission σε εκείνο το σημείο είναι απλοϊκά, αλλά κάθε φορά ο Αλέξιος έχει στο κατόπι του τρεις Bounty Hunters. Και έναν που αντιμετωπίζει σαν βασική αποστολή, τέσσερις! Να σκοτώνεις τον έναν και να εμφανίζεται στην πυξίδα ο επόμενος! Σε ακόλουθη αποστολή, ο Αλέξιος έχει κάνει κάτι «κακό» στη Σπάρτη, και το κεφάλαιο ξεκινά με το Bounty να είναι στο 5! Με λίγα λόγια, είναι επικηρυγμένος και τον κυνηγά όλη η Σπάρτη. Κανενα πρόβλημα. Κεντρικό κουμπί στο DS4, Map, Pay All Bounties, και ως δια μαγείας, το συστατικό στοιχείο αυτού του κεφαλαίου εξαϋλώνεται. No More Bounties Malakas!

Assassins Creed Odyssey review 12

To κορυφαίο παράδειγμα έρχεται σε μία αποστολή που ο Αλέξιος λαμβάνει από τον ίδιο το Βασιλιά της Σπάρτης. Ο Αλέξιος πρέπει να εξολοθρεύσει έναν Προδότη Σπαρτιάτη Πολέμαρχο που πουλάει παράνομα όπλα στους Είλωτες. Εντός Σπαρτιατικής επικράτειας. Φτάνει λοιπόν ο Αλέξιος στο νταμάρι όπου εδράζει ο προδότης και αρχίζει να καταστρέφει τους οπλοβαστούς που χρησιμοποιεί ο προδότης Πολέμαρχος για να εμποδίσει τη μαύρη αγορά. Με τεράστια έκπληξη, ο παίκτης βλέπει τη μπάρα που δείχνει τη Δύναμη του Έθνους στην περιοχή (εδώ η Σπαρτή, γιατί είναι δίπλα στην ίδια της Σπάρτη Διάολε) να μειώνεται και ακόμα περισσότερο να μειώνεται ακόμα κι όταν ο Αλέξιος δολοφονεί τον Προδότη Πολέμαρχο. Σε μία αποστολή δηλαδή που παίρνουμε από τον ίδιο το Βασιλιά της Σπάρτης, για το καλό της Σπαρτής, το παιχνίδι συνεχίζει να υπολογίζει ως πλήγμα προς τη Σπάρτη το ότι ο Αλέξιος δολοφονεί έναν προδότη πολέμαρχο! Οι άνθρωποι ξέχασαν από τη συγκεκριμένη αποστολή να βγάλουν αυτόν τον ανούσιο μηχανισμό. Ή ακόμα χειρότερα; Βαρέθηκαν.

Εν κατακλείδι, σε ό,τι αφορά το gameplay και το περιεχόμενο, η Ubisoft ενιαιοποιεί τα παιχνίδια της. Το Odyssey δίνει την εντύπωση ότι παίζουμε το ίδιο παιχνίδι της Ubisoft, ένα τεράστιο, ενιαίο παιχνίδι που πατάει στην αθρόα προσφορά πρώτης ύλης, με το skin των Assassin’s Creed. Μόνο που δυστυχώς ούτε αυτό έχει μείνει. Το παιχνίδι δεν έχει πλέον σχέση με τα Assassin’s Creed (που θα μπορούσε ακόμα κι αν έχει αλλάξει το στυλ του και δεν είναι αυτό που ήταν τουλάχιστο στα τέσσερα πρώτα). Ούτε κρυμμένες λεπίδες υπάρχουν, ούτε ο φονικός Assassin που κρύβεται μέσα στο πλήθος και κεραυνοβολεί το θύμα του, ούτε τα θύματα που είχαν κάποιο ρόλο, είχαν κάποιο λόγο να είναι θύματα.

Assassins Creed Odyssey review 13

Από εκείνη την πρώτη δολοφονία-εκτέλεση του Altair κάπου στη Δαμασκό, όπου ο Altair σκυμμένος πάνω από το θύμα του, άκουγε τον επιθανάτιο ρόγχο του μέσα από ένα λογύδριο περί σχετικότητας του καλού και του κακού, και από το σοφό στα γεράματα Ezio που συνομιλούσε με τον Desmond αποδεχόμενος το γεγονός ότι εξυπηρέτησε έναν σκοπό που δεν κατάλαβε ποτέ σαν ένα κοινό γρανάζι στην κοσμική μηχανή, φτάνουμε στο Odyssey, που όπως και το Origins, σχεδόν δημιουργεί δική του μυθολογία που ίσως να έχει κάποια βάση αυτοτελώς, αλλά σε σχέση με τα πρώτα AC δε στέκεται καθόλου καλά. Αντίθετα, αναιρεί και με το gameplay και με την ιστορία του και τα κλασικά και πεπερασμένα για τη σειρά δίπολα καλού-κακού όλη εκείνη την ουσία που είχαν σωρεύσει τα πρώτα AC. Τουλάχιστον, αν πετύχαινε κάτι ξεχωριστό από μόνο του θα αγνοούσαμε το Assassin’s Creed στον τίτλο και θα κρατούσαμε το Odyssey. Τώρα κρατάμε μόνο τα βάσανα που έχει μια Οδύσσεια.

Θα γραφτεί πολύ ειλικρινώς το παρακάτω. Το Odyssey σε αξία είναι χειρότερο και από το Assassin's Creed Syndicate. Το χειρότερο δηλαδή AC. Και γι' αυτό θα του άξιζε ο χειρότερος βαθμός που θα είχε μπει σε αυτό το site σε ένα Assassin’s Creed. Παρόλα αυτά, το Odyssey έχει μία καταφανή ιδιαιτερότητα και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι έχει στο επίκεντρό της την (σχεδόν) Κλασική Αρχαιότητα.  Αυτήν την Κλασική Αρχαιότητα, που ζαλίζει με τον απερίγραπτο όγκο των τεκταινομένων κατά τη διάρκειά της. Αυτή η μικρή γωνιά της γης υπό μία έννοια ήταν το Κέντρο της Γης αν και συνήθως αυτό αναφέρεται με κομπασμό και έπαρση από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την μαύρη τους την τύφλα για την Αρχαία Ελλάδα.

Assassins Creed Odyssey review 15

Αυτό λοιπόν που πρέπει να γράψουμε, διότι αποτελεί υποχρέωση να αναφέρουμε τα στραβοπατήματα αλλά και τα καλά του πράγματος, είναι ότι το Odyssey -εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που η ύπαρξή τους κρίνεται φυσιολογική μόνο και μόνο από τον προσφερόμενο όγκο του παιχνιδιού- επιδεικνύει έναν τεράστιο σεβασμό απέναντι σε αυτό που είναι η Αρχαία Ελλάδα του 430 π.Χ. Σεβασμό απέναντι στις προσωπικότητες που παρελαύνουν, ελάχιστες εκ των οποίων λειτουργούν ως καρικατούρες. Εντάσσονται μεν στη μυθοπλασία του παιχνιδιού, κρατούν δε κομμάτι της ιστορικής τους (ή μυθικής τους) υπόστασης. Έχει πλάκα ο καυγάς του Αριστοφάνη με τον Ευριπίδη, οι σοφιστικέ ατάκες του Σωκράτη, η μικρή ιστορία της Καλλιπάτειρας, η σοβαρότητα του Περικλή, η ατίθαση φύση του Κλέωνα, η πολεμοχαρής διάθεση των Σπαρτιατών και η αφοσίωση τους σε παρεξηγήσιμο βαθμό με τα σημερινά δεδομένα στην Πόλη-Πατρίδα, κτλ.

Δυσκολευτήκαμε να βρούμε σημεία του τεράστιου χάρτη (που δεν περικλείει Μεγάλη Ελλάδα και Ιωνία), που να μη περικλείουν σεβασμό στην τοποθεσία, προσοχή στη λεπτομέρεια και στοιχεία ιστορικότητας που να αντικατοπτρίζουν ιστορικές αλήθειες. Δε μπορεί να γίνει αναφορά σε όλα αυτά διότι είναι πάρα πολλές οι περιστάσεις, αλλά όταν σε ένα τέτοιο παιχνίδι χώνεται ομαλά η αποστασία της Μυτιλήνης για παράδειγμα και ο ρόλος του Κλέωνα στην αντιμετώπισή της, καταλαβαίνει κανείς ότι έχει γίνει καλή δουλειά. Υπάρχει ακρίβεια στις τοποθεσίες, στα ονόματα, στα τοπωνύμια, στο γιατί είναι γνωστή μία περιοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο ρόλο κάθε μέρους στα γεγονότα της εποχής. Κάτι που μας θυμίζει ότι η Ελλάδα, 2.500 χρόνια πριν ήταν ένα μέρος του πλανήτη όπου η πυκνότητα των γεγονότων (μαζί με την πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξη) ξεπερνούσε ίσως το τι συνέβαινε σε όλον τον υπόλοιπο πλανήτη (λίγο υπερβολικό, αλλά σκεφτείτε ότι σήμερα παρακολουθούμε με ευχαρίστηση παραστάσεις που γράφτηκαν πριν 2.500 χρόνια, και μέσα σε αυτές αναγνωρίζουμε αντιστοιχίες με τη σύγχρονη πραγματικότητα).

Assassins Creed Odyssey review 14

Αυτός ο σεβασμός έχει περάσει αυτούσιος και στην οπτική απεικόνιση της Αρχαίας Ελλάδας κι εκεί τα πράγματα ίσως και να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Ο χάρτης, όπως είπαμε, είναι τεράστιος. Και επειδή σχεδόν όλες οι γνωστές ελληνικές πόλεις παρελαύνουν, δεν αποφεύγεται κάποια ανακύκλωση από assets και μοτίβα που επαναλαμβάνονται αρκετά συχνά. Αλλά όλα αυτά χλωμιάζουν όταν το μάτι πιάνει την καταπληκτική αναπαράσταση της Ακρόπολης, της Αρχαίας Ολυμπίας, του Σουνίου, της Αμφίπολης, της Δήλου. Είναι σχεδόν συγκινητικό να φτάνει κανείς στο Ναό του Δία στην Ολυμπία και στο εσωτερικό του να στέκει αγέρωχο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία όπως το γνωρίζουμε από τις πιο λεπτομερείς περιγραφές και τις αντίστοιχες υποθετικές απεικονίσεις.

Είναι καταπληκτικό στην Κρήτη, τα ερείπια της Κνωσού (που είναι η αντίστοιχη αρχαιότητα για την εποχή στην οποία διαδραματίζεται το παιχνίδι) να αντιστοιχούν σχεδόν σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Στις Μυκήνες σε μια γωνιά του ερειπωμένου ανακτόρου να φαίνεται η Πύλη των Λεόντων στη θέση που πρέπει να είναι. Στην Τίρυνθα το σχόλιο του Αλέξιου να είναι ότι τα Τείχη είναι σαν να τα έφτιαξαν Κύκλωπες (Κυκλώπεια Τείχη γαρ). Στους θεατρικούς χώρους τα πάντα να είναι ξύλινα διότι τα πετρόκτιστα θέατρα δεν κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα παρά πολύ αργότερα, ακόμα και στην Επίδαυρο. Και στους λόφους και στα υψώματα γύρω από τις πολεις να ξεπροβάλλουν τα Ασκληπιεία. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολύς ακόμη χάρτης ανεξερεύνητος.

Assassins Creed Odyssey review 16

Ίσως στο σημείο αυτό να υπεισέρχεται κάποια έντονη υποκειμενικότητα διότι πρόκειται για μέρη και συμβάντα που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Αυτό όμως δεν κάνει τη συνολική απόδοση του παιχνιδιού σε αυτόν τον τομέα λιγότερο αξιοθαύμαστη. Δυστυχώς, μελανό σημείο στην αποτύπωση της αρχαίας ελληνικής πραγματικότητας είναι η απόδοση των ηθοποιών σε προφορά και υποκριτικό ταλέντο. Το δεύτερο είναι ελάχιστο. Η απόδοση των περισσοτέρων είναι ερασιτεχνική στην καλύτερη περίπτωση. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, χωρίς καμία διάθεση για χιούμορ, η κατάσταση είναι τραγική. Ό,τι χειρότερο μπορεί να ακούσει κανείς σε ελληνική προφορά αγγλικών. Αν θέλετε να ακούσετε το comfortable να προφέρεται « κόμφορταμπουλ» εδώ θα το βρείτε. Πονάνε και τα αυτιά και το μυαλό από αυτή την προφορά, που δυστυχώς καταστρέφει το όποιο περιθώριο για υποκριτική ικανότητα και θεατρική απόδοση και των πιο, ας πούμε, φορτισμένων στιγμών της ιστορίας του Odyssey.

Η Ubisoft έχει αποφασίσει να καταλήξει σε ένα τεράστιο παιχνίδι με διαφορετικά skins. Τα assets υπάρχουν, το εργατικό δυναμικό επίσης, το κεφάλαιο και η επένδυση είναι κάτι παραπάνω από επαρκή, το μόνο που φαίνεται να έχει χαθεί είναι το πάθος για κάτι ξεχωριστό, η σπίθα της δημιουργικότητας και η επιθυμία να γεννηθεί κάτι που θα κάνει τη διαφορά. Κάποτε υπήρχε το Splinter Cell, το Assassin’s Creed, το Prince of Persia, το Ghost Recon και το Rainbow Six, το Beyond Good and Evil και το Rayman. Τώρα, υπάρχει ένας τεράστιος χάρτης γεμάτος ερωτηματικά με μεγαλύτερο απ’ όλα αυτό που αράζει σε μία νεφέλη πάνω από το κεφάλι μας.

To review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, RPGΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Ubisoft QuebecΗμ. Έκδοσης: 05/10/2018
PEGI: 18Εκδότης: UbisoftΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

 • Φοβερή αναπαράσταση της Αρχαίας Ελλάδας με σεβασμό σε πρόσωπα, τοποθεσίες και ιστορία.
 • Για όσους θέλουν με ένα παιχνίδι να βγάλουν το μήνα, το Odyssey είναι vfm.
 • Ορισμένα Side Quests που αναδεικνύουν πολιτισμικά στοιχεία, ιστορίες και θρύλους της Κλασικής Ελλάδας και κάνουν χρήση της Μυθολογίας.

Αρνητικά

 • Επαναλαμβανόμενο gameplay που δε διαφέρει μεταξύ open-world cleaning του χάρτη και κύριων αποστολών.
 • Ανούσιος ο μηχανισμός του Nation Leader και των περιοχών επιρροής Σπάρτης-Αθήνας.
 • Άδικο σε Hard Mode απέναντι ακόμα και σε εχθρούς ίδιου level.
 • Απαράδεκτα voice overs και κατάχρηση του «Malakas».
 • Κύριες αποστολές που αναλώνονται στο να πάει ο παίκτης από το σημείο Α στου διαβόλου τη μάνα και να δει ένα cutscene.
 • Blade Sponges εχθροί που θέλουν 150 χτυπήματα για να πέσουν.
 • Δεν υφίσταται RPG στοιχείο.
 • Α.Ι. για κλάματα.

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Prologue trailer για το Mortal Kombat 11
Μαζί με πρώτο gameplay δείγμα από τον τίτλο.
Στα σκαριά νέος Dragon Ball τίτλος από την Bandai Namco
Ένα action RPG στο σύμπαν του Dragon Ball Z.
Αποκαλύφθηκε το επόμενο DLC του Shadow of the Tomb Raider
“Ο Εφιάλτης”, κοντά μας την ερχόμενη εβδομάδα.
«Κλείδωσε» η ημερομηνία κυκλοφορίας του The Occupation
Αρχές Μαρτίου για κονσόλες και PC.
To City of Brass έρχεται στο Nintendo Switch
Εμπλουτισμένο με νέα χαρακτηριστικά.
Mutant Year Zero: Road to Eden
“Μία πάπια, ένας χοίρος και μία αλεπού μπαίνουν σε ένα μπαρ…”
Ακυρώθηκε ο ανοικτού κόσμου Star Wars τίτλος της EA
Η ΕΑ Vancouver ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξή του.
Νέο trailer για το Left Alive
Με την ονομασία "Garmoniyan Invasion".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • RIP και ειναι κριμα για παιχνιδι που ειναι βασισμενο στην Αρχαια Ελλαδα. Xαθηκε η Ubisoft να το εβγαζε μετα απο το AC2 που το hype ηταν στο θεο και ποιοτικα ηταν κομπλε μεχρι να ερθει ο κορεσμος του franchise; Τεσπα στα 20 ευρω.....

 • Πολύ κράξιμο στο παιχνίδι. Βέβαια τα παραδείγματα αιτιολογουν απόλυτα τα παράπονα. Δε περίμενα κάτι πολύ καλύτερο. Το ζήτημα βέβαια παραμένει. Σε όλη αυτή τη βιομηχανία χρησιμοποιεί κανείς κάποιο άλλο βαθμό πέραν του 8; Δηλαδή υπάρχει πλέον κάποιος τρόπος να ξεχωρίσουν τα καλά παιχνίδια σε αυτό το καταιγισμό κυκλοφοριών; Εμένα μου φαίνεται πως όλα είναι ίσα και όμοια καθώς βράζουν στο ίδιο καζάνι.

 • Θέλω δυνατότητα να βαθμολογήσω το review του Σάββα,με ένα 11/10,και δε με αφήνετε.
  Ξεκίνησα χτες το παιχνίδι,είμαι στις 5 ώρες και μπορώ να πω πως όσα διάβασα,τα είδα κι εγώ χτες.
  Το παιχνίδι θα το χαρακτήριζα ένα reskinned AC Origins με λίγο από Black Flag και Shadow of Mordor.

 • Το κλείσιμο/τελευταία πρόταση είναι αριστούργημα. Hyped, όχι για το παιχνίδι, αλλά για το review. :) Θα αναγνωστεί υπό ιδανικές συνθήκες!

  Από κάτι λίγα που είχα δει από 'δω κι από 'κει, είχα την υποψία ότι αν τα leads, ή έστω η Κασσάνδρα που είχα δει, παλεύονται, τα voice-overs των πιο δευτερευόντων ήταν λίγο για τ' ανάθεμα και όχι μόνο λόγω της προφοράς.

  EDIT: Το διάβασα, χορταστικό και απολαυστικό ανάγνωσμα!

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από Men of Low Moral Fiber
 • Εάν δεν είχα τόσο φρέσκο το Origins που έπαιξα τον Αύγουστο θα το είχα πάρει το παιχνίδι. Μόνο και μόνο για τα όσα αναφέρονται στα θετικά, δεν υπάρχει καλύτερος λόγος. Μόνο που βρε παιδί μου, διαβάζεις το review, φέρνεις στο μυαλό σου εικόνες στο πως είναι τα πράγματα και εκείνο που μένει είναι ένα βαρύ αίσθημα κούρασης. Καμία διάθεση να παίξω ξανά τόσο σύντομα ένα Ubisoft παιχνίδι.

 • No More Bounties Malakas!
  Σάββα γύρνα πίσω στα webcast ή έστω τηλεφώνα! :p
  (Με διαφορά το καλύτερο και to the point review που έχω διαβάσει, βαρεθήκαμε να μας περνάνε για χαζούς τόσες μέρες με τις ανοησίες που γράφουν)

 • Πολύ ξεκάθαρο και σοβαρό review. Έχοντας παίξει μέχρι τέλους το Origins, κατάλαβα επιτέλους ακριβώς από αυτό το review τί έχει να προσφέρει το Odyssey, κάτι που σίγουρα δεν έγινε με όλα τα υπόλοιπα reviews που διάβασα. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να μας πείσουν για τα "RPG" στοιχεία του παιχνιδιού και όπως φαίνεται αυτά είναι υποτυπώδη ή απουσιάζουν πλήρως. Αν δεν είχα παίξει το Origins θα το έπαιρνα μόνο για το ελληνικό στοιχείο.

 • Το περιμενα αυτό το review. Δικαίωση.
  Κάποιος ρε παιδια είπε επιτέλους αυτο που βλέπουμε και κανει ΜΠΑΜ από χιλιόμετρα...
  Day 1 αρχισαν να σκανε 9αρια σε ολο το net. Για κάτι που και από όλα τα τρέιλερ αλλα και απο όλα τα early gameplay video έμοιαζε ότι πιο μέτριο και αδιάφορο έχει βγει απο ΑΑΑ τα τελευταια χρονια. (Ούτε εξώφυλλο δεν άλλαξαν)
  Αναμασήματα, προχειροδουλειές, αποφάσεις στο πόδι και βιασύνη σε μια σειρά παιχνιδιων που επιτέλους πρεπει να πεθάνει...
  ΥΓ. Για όσους μπαίνουν metacritic: Τα users score λένε την αλήθεια (5.8 το παρών)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από Achtarmas
 • Eγω παντως σας θεωρώ ήρωες όλους εσάς που παίζετε και τελειώνετεαι τετοια παιχνιδια , βαρέα και ανθυγιεινά πρεπει να σας βάζει ο Καλλιφας .

 • Νομίζω οτι το review με κάλυψε απόλυτα...το οποίο ηταν και εξαιρετικό.
  Δεν είχα σκοπό να το παίξω ούτως η άλλως βέβαια...
  Αλλα δεν καταλαβαινω προσωπικά γιατι περιμέναμε κατι καλύτερο από αυτο...
  Δεν είχα καμία σχεδόν προσδοκία οτι θα πάει την σειρά ενα βήμα μπροστά...απλα όπως και κάθε 1 άντε 2 χρόνια για να μη τα χαλάσουμε την πάει απλα σε άλλο μέρος...και σε άλλη εποχή..ωραία..
  Βασικά κατ εμε και επειδή ειμαι και λίγο αυστηρούλης...δεν υπήρξε ΠΟΤΕ assassins creed της προκοπής..στην αρχή αυτη η αναπαράσταση της εποχής και με την τότε τεχνολογια ηταν κατι το εντυπωσιακό...μέχρι να παίξεις καμία 10αρια ώρες ανέμπνευστου και επαναλαμβανόμενου gameplay...
  Άντε και να συμφωνήσω οτι στην αρχαία Ιταλία κάπως κάποια κακώς κείμενα ψιλο διορθώθηκαν...ψιλο όμως...
  Μετα έγινε ένας θίασος με το στανιο ανα ιστορική περίοδο...στα δικά μου μάτια δεν είδα ποτε τι δικό του έδωσε στο gaming για να δικαιολογεί και τόσες συνέχειες και το ενδιαφέρον του κόσμου...αλλα το εχει...οποτε μαλλον κάτι μπορει να βλέπουν όλοι όσοι το περιμένουν κάθε τρεις και λίγο...

 • Διαβάζοντας το review ένιωθα την κόπωση (και την αγανάκτηση?) του Σάββα, κι ας έχω να ασχοληθώ με τη σειρά από το Black Flag. Καταλαβαίνω γιατί δεν κάνουν βήματα μπροστά, γιατί δεν φτιάχνουν μια Α.Ι. της προκοπής, γιατί οι main missions μοιάζουν με τις side quests κλπ, αλλά δεν καταλαβαίνω την εμμονή τους στην υπερβολική ποσότητα στα πάντα. Δηλαδή, αν το παιχνίδι ήταν αυτό που είναι αλλά απαιτούσε "μόλις" 50-60 ώρες για να κάνεις σχεδόν τα πάντα, θα έχανε σε πωλήσεις ή θα το έθαβαν στα reviews; Και αναμένονται και DLC... Τέλος πάντων. Το χαβά της η Ubi. Για τα θετικά που αναφέρονται θα το πάρω όταν πέσει στο 20άρικο.

 • Εξαιρετικό review για άλλη μία φορά από την ομάδα του Gameover και δη από τον Σάββα.Η ωριμότητα, η εμπειρία κ η καλή γραφή του Σάββα, των Νικολάδων και του Άλεξ είναι assets για το site και φυσικά ξεχωρίζουν από τον σωρό των αντίστοιχων θεματικών sites. Το συγκεκριμένο review είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς ένας reviewer που απογοητεύεται από μία σειρά που στο παρελθόν του άρεσε, δεν κατακεραυνώνει το παιχνίδι θάβοντάς το(αφού από ότι φαίνεται δεν του αξίζει) αλλά επισημαίνει τα αδύνατα σημεία με πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία όμως τα συνδυάζει και με τα θετικά του που μπορεί σε κάποιον να αρκούν για να παίξει το παιχνίδι. Αυτά τα reviews θέλουμε και έτσι να συνεχίσετε όλοι. Εννοείται ότι και εγώ περιμένω την επιστροφή του Σάββα στις εκπομπές για να συμπληρώσει το δυνατό team. Γιώργαρε τάξε του κάτι παραπάνω για να επιστρέψει:p

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από Galdram1980
 • Στον Καιάδα Αιρετικέ Προδότη Σάββα που τολμάς να αμφισβητήσεις και να εναντιωθείς στο 80+ Metacritic και σε όλα τα διθυραμβικά reviews. Πόσο νόμιζες ότι θα τη γλύτωνες??? Αυθαδείασες με το Shadow of Mordor, με το Horizon Zero Dawn, με το Assassin's Creed Origins και πολλά άλλα. Ως εδώ!

  Το είπα και στις αρχές. Με το που είδα γεράκι κατάλαβα αμέσως πως θα πρόκειται περί αρπαχτο-αντιγραφής. Όσο κι αν υποθετικά θα ήθελα να επιστρέψω στη σειρά μετά το Revelations.
  Ότι με αφήνει αδιάφορο στα σύγχρονα ΑΑΑ open wall παιχνίδια βρίσκεται μαζεμένο εις τη νιοστή στο Odyssey (και κάπως λιγότερο στο Origins) οπότε μου είναι εξαιρετικά εύκολο να αδιαφορήσω για ακόμα μία φορά.
  Τώρα πολλοί αρέσκονται σε αυτού του είδους την ευχαρίστηση οπότε είναι ταμάμ γι'αυτούς. Θα έχουν να ασχολούνται μήνες.
  Όσο για μένα?
  ''Μην μου τους κύκλους τάρατε''..............

  Υγ: Το Witcher III είναι ''ένοχο'' στα αχρείαστα κι εκατοντάδες ερωτηματικά. Ήταν υπερβολή. Το main quest και τα υποδειγματικά του side quests όμως ήταν original υπερποιοτικό περιεχόμενο 80+ ωρών. Για να μην πάμε και στα εξαιρετικά expansions.

 • Stormbringer

  Τελείως off topic αλλα συμφωνω απόλυτα με το ΥΓ σου..
  Ενα τιτανοτεραστιο παιχνίδι,από τα πολυ αγαπημένα μου ip..που όμως πραγματικά το ξεφτίλισε με τα θαυμαστικά του σε βαθμό που, επειδή ειμαι και λιγάκι ψυχαναγκαστικος στα παιχνίδια που μου αρέσουν τοσο πολυ και ρουφάω τον κόσμο τους,με έβγαζε πολυ συχνά εκτός ρυθμού..
  Θα μπορούσα προφανώς να τα εχω αγνοήσει μεν αλλα επειδή οι άνθρωποι ηταν πολυ μπροστά στο storytelling λεω μπα και χάσω κατι που να συνδέεται αριστοτεχνικά με το main story δε..
  Βέβαια στο witcher 3 συγχωρούνται τα πάντα ενώ άλλου όχι..

 • Α, ΡΕ, ΣΑΒΒΑ!!!!καταπληκτικος οπως παντα.μα αν εχεις προβλημα με καποιους συντακτες του gameover και δεν βγαινεις στα webcast, γιατι δεν ξανακανεις κανενα vidcast με τον καλλιφα να σε ακουσουμε.μας ελειψες.εγω ακουω τα παλια webcast.ειμαι στο 192 τωρα για να ακουω τη γνωμη σου εστω και αν διαφωνω σε καποιοα θεματα.ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ...

 • Από τα όσα διάβασα μάλλον δεν θα το πιάσω πολύ σύντομα.
  Τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν θα το έπιανα σύντομα έτσι κι αλλιώς, μιας και αυτή τη περίοδο παίζω το origins το οποίο αν και καλό αρχικά (είμαι γύρω στις 20 ώρες), έχει αρχίσει να κουράζει. Έτσι δεν είχα σκοπό να περάσω μετά το origins στο odyssey, γιατί enough is enough. Αλλά με αυτά που διάβασα δεν θα έχω και άγχος ή αγωνία να το πιάσω. Κάτι το οποίο είναι καλό λαμβανομένων υπόψη των επερχόμενων κυκλοφοριών και των οικονομικών μας.
  Κρατάμε χρήμα και όρεξη για το rdr2.
  ΥΓ: Εξαιρετικός αυτός ο νέος reviewer :) :p

 • Θα αγοραστεί οταν η τιμη του είναι σε προσφορά.
  Προς το παρόν πρέπει να συνεχίσω την σειρά από το Rogue.

 • Έχω να παίξω κάποιο παιχνίδι της σειράς από το 3. Αυτά που γράφει ο Σάββας, ευτυχώς με σώζουν από μία κακή αγορά σε μία περίοδο που δεν συγχωρούνται τα λάθη. Ίσως να το παίξω μετά από καιρό μόνο και μόνο για το σχεδιασμό της ελληνικής επικράτειας. Αλλά αξίζει να χάσει κάποιος 50-100 ώρες μόνο για αυτό…; :(

  Και το IGΝ μας πουλούσε φύκια με το "ίσως καλύτερο παιχνίδι της σειράς"; Φακ γέα!

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από aragorn2
 • Μου φαίνεται το μονο Review που δεν χαϊδεύει αυτιά...

 • Σπαρταριστό το review - μπράβο Σάββα.
  Αυτο που θελω να ρωτησω (νομιζω δεν το διάβασα στην κριτικη σου) είναι αν υπάρχουν για διάβασμα ιστορικές αναφορές τόπων, γεγονότων και προσωπικοτήτων, όπως είχαν τα παλιά.

 • Mike-D

  Όχι. Αλλά μπορείς να περιμένεις την έλευση του Discovery Mode. Ένα διαδραστικό ντοκιμαντέρ που θα τα έχει όλα

 • Εξαιρετικο review!

 • Σάββα η αλήθεια είναι ότι όταν ανακοινώθηκε ο τίτλος το περίμενα σαν τρελός γιατί επιτέλους θα έβλεπα λίγο Ελλάδα σε παιχνίδι AC που όλοι οι Έλληνες περιμέναμε διακαώς τόσα χρόνια. Όμως η κακή εμπειρία με τα τελευταία AC με συγκράτησαν και περίμενα το review σου γιατί ήξερα ότι θα διαβάσω την αλήθεια και όχι τα παραμύθια που ταΐζουν απλόχερα τα ξένα site του χώρου. Διαβάζοντας περίμενα να δω ένα φως στο τούνελ που θα με έκανε να το αγοράσω αλλά κάπου εκεί έγραψες κάτι που ήταν μαχαιριά στην καρδιά από την λεπίδα του Ezio ( Το Odyssey σε αξία είναι χειρότερο και από το Assassin's Creed Syndicate. ) το οποίο το πλατίναρα γιατί μπορούσα και όχι γιατί ήταν καλό. Κάπου εκεί για να μην μακρηγορώ πήρα την γενναία απόφαση να προσπεράσω και να περιμένω το Red Dead Redemption 2 όπου εκεί τα review είναι περιττά για το αν είναι καλό αλλά μόνο για να μάθεις τι φοβερό έχουν φτιάξει τα ντούκια της Rockstar.::o

 • Ο λόγος που θα το πάρω στα 15-20 ευρώ (και αυτά με το ζόρι), είναι ότι βαρέθηκα τα ερωτηματικά της ubisoft. Βαρέθηκα όλο αυτό το επαναλαμβανόμενο υλικό που κουράζει τον παίχτη όσο δεν πάει. Βαρέθηκα αυτή την συνταγή της ubisoft. Και μετά έβγαινε η ubisoft και παινευόταν ότι έφτιαξε τον μεγαλύτερο χάρτη. Μεγαλύτερος χάρτης για την ubisoft σημαίνει, μεγαλυτερο map cleaner. Παρόλο που τον Σάββα σαν reviewβερ δεν τον πάω, κάνει πολύ καλά που το κατακεραυνώνει για κάτι τέτοιους λόγους. Αλλά σίγουρα είναι καλύτερο του 6/10 που παρουσιάζεται στο review. Kακό δεν το λες σίγουρα, αντιθέτως είναι καλό παιχνίδι αλλά με τα προβλήματά του.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από john19
 • Εγώ αν έγραφα review, θα έγραφα μόνο αυτό: "Στον Καιάδα"!
  Υγ: αυτοί οι έρμοι οι εργαζομενοι της Ubi, κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Είναι να τους λυπάσαι...

 • Η σειρά χαιρέτισε εδώ και χρόνια για μενα τουλάχιστον. Είναι που αραίωσε τις ετήσιες κυκλοφορίες για να βγαίνουν πιο ποιοτικά και προσεγμένα στο εξής τα παιχνίδια. Γενικότερα το παιχνίδι έχει αλλοτριωθεί, δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη την κεντρική ιδέα που εμφύσησε το πρώτο παιχνίδι και τελειοποίησε το δεύτερο. Δε με ελκύει καθόλου σαν assasins creed παιχνίδι τουλάχιστον. Τώρα σαν rpg μπορεί να είναι απλά τίμιο αλλά τι να πρωτοπείς όταν το witcher 3 έχει θέσει τόσο ψηλά τον πήχη. Νομίζω πως θα έπρεπε να το αφήσουν καμια πενταετία να ηρεμήσει και να το ξαναπιάσουν από την αρχή...αν έχουν μέχρι τότε κάτι φρέσκο να προσθέσουν. Ώριμο και ειλικρινές review.

 • Σάββα είσαι μαγεία φίλε μου! Μέγιστη απόλαυση να διαβάζουμε τα review σου. Νομίζω ότι είσαι ο μοναδικός στην Ελλάδα,χωρίς υπερβολή, με τόσο ταλέντο και αγάπη για αυτό που κάνεις. Ένα τεράστιο respect από έναν άνθρωπο που είναι κοντά στην ηλικία σου και στο μορφωτικό σου επίπεδο.

 • Όλα χαλια είναι στην Ubisoft. Δεν εκπλήσσομαι. Από το Far Cry 2 και από το AC Unity εχω παψει να ασχολουμε με αυτές τις σειρες γιατι είναι κακιστες. Νομιζουν με το να καθαριζεις τον χαρτη με μα***κιες θα αυξησουν την διαρκεια του παιχνιδιού. Μονο που την αυξανουν και ταυτόχρονα βαριεσαι ελεινα

  Εχω βαρεθεί να βλεπω τα ιδια και τα ιδια. Και στις δυο σειρες που τελικα μοιαζουν και μεταξυ τους. Φαινεται επιμενουν σε καποια πραγματα νομιζοντας ότι είναι τα ιδανικα.
  Για να μην σχολιασω για τα RPG. Εμας μας ρωτησαν αν θελουμε να γινει η σειρα RPG?

  Πάντως ο Αλέξιος είναι ωραιος

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από Sun1
 • Τώρα το τσίρκο της Ubisoft και στην πόλη σας. Ελάτε να θαυμάσετε τους ταλαιπωρημένους developers οι οποίοι έχουν ξεμείνει απο έμπνευση και νευρικά στο αερά σχηματίζουν την γνωστή κίνηση για την αντιγραφή και επικόλληση. Ελάτε να δείτε τους writers που δεν έχουν χαρτί και φαντασία πλέον για να γράψουν. Αυτό που κάποτε ένωνε το παρελθόν με τον μέλλον. Ελάτε ελάτε...
  Δυστυχώς η σειρά έχει χαθεί τελείως, απο το 3 και μετά δεν υπάρχει assassins creed. Δεν θέλω να πω μπράβο στον Σάββα μιας και ήξερα ότι θα γράψει,χωρίς να έχει να φοβηθεί τίποτα, για την πραγματικότητα του παιχνιδιού. Το review δείχνει ξεκάθαρα αυτό που όλοι ξέραμε ότι θα ξαναδούμε για ακόμα μια φορά. Δυστυχώς μετά απο αυτό το ευχάριστο review, το παιχνίδι δεν θα παιχτεί καθόλου, γιατι περισσότερο σέβομαι το backlog μου παρά την "νέα" προσπάθεια της Ubisoft. Κρίμα γιατι είχε ιδανικές συνθήκες για ένα κανονικό reboot της σειράς.

 • TKLLLUIGI

  Μεγάλη κουβέντα είπες φίλε μου και καθρεπτίζουν ακριβώς και τις δικές μου απόψεις. Αυτές οι 50-100 ώρες φαστ φουντ ρηχού περιεχομένου καλύτερα να επενδυθούν στα διαμάντια που έχει ο καθένας στο backlog και περιμένουν καρτερικά να παιχτούν. Το ίδιο έπραξα στο Origins, το ίδιο και στα ME:A και Fallout 4. Δεν σέβεσαι τον υπερπολύτιμο χρόνο μου Ubisoft, Bioware και Bethesda? Δεν θα δείς cent απο μένα. Ούτε καν στο 15ευρο.

 • TKLLLUIGI

  Σκέψου τα souls να παίξω που ακόμα δεν τα έχω αρχίσει σοβαρά, τα θεωρώ πολύ καλύτερη επένδυση απο το να παίξω ακόμα ένα νερομένο assassins creed. Εχω και άλλα διαμάντια που δεν έπαιξα ποτέ και εχω αρχίσει και τα εχω βάλει σε σειρά. Το καλό είναι ότι είμαι απο τους ανθρώπους που έχουν την υπομονή να παίξω ακόμα και ps1 παιχνίδι, οπόοτε θα αρχίσω να καθαρίσω λίγο το backlog. Stormbringer ποια έχεις βάλει στην λίστα;

 • TKLLLUIGI

  Καλά τα Souls σε σχέση με τα Assassins είναι δέκα κατηγορίες πάνω οπότε εννοείται ότι εξ ορισμού είναι απείρως καλύτερη επένδυση χρόνου.:)
  Σε ποιά λίστα όμως αναφέρεσαι φίλε μου TKLLUIGI? Σε μαύρη λίστα η' στο backlog? Εάν είναι στο δεύτερο και ειδικά εάν πάμε και πίσω σε εποχές 16bit και 32 bit, ειλικρινά δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω...
  :(

  Το καλό είναι ότι στα χρόνια του λυκόφωτος, δηλαδή όταν αποχαιρετήσω αυτό το χόμπι θα εχω να παίξω εξαιρετικά ποιοτικά και καλά παιχνίδια..!

 • Έχοντας να ασχοληθώ με assassins creed από το black flag, αυτό και το origins ( που ακόμη δε πρόλαβα να παίξω) τα έχω βάλει στο μάτι. Γιατί από τι έχω καταλάβει το origins έκανε ένα πολύ καλό βήμα για την ανανέωση της σειράς και Odyssey πατάει πάνω στις ίδιες βάσεις. Τελικά όμως μάλλον το Odyssey δεν κατάφερε τίποτα καλύτερο από το origins και ίσως και ισάξιο;
  Όπως και να χει όμως θα ήθελα να τα δω κάποια στιγμή, όχι ως assassins creed παιχνίδια, ξέρω ότι αυθεντικό AC δε πρόκειται να ξαναδώ, άλλα ως μεμονωμένα παιχνίδια. Δυστυχώς ο ασασίνος που κρύβεται, σκοτώνει και χάνεται μέσα στο πλήθος έχει χαθεί. Αχ τι ωραία που ήταν τότε…

 • Α ρε τιτανομεγιστε Σάββα!!!Ο καλύτερος reviewer!!!Νομίζω ότι δεν θα μπορούσες να περιγράψεις καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει στο παιχνίδι.Αγορά αν πέσει στα 9€ και βλέπουμε

 • Σάββα πως και δεν αναφέρθηκες καθόλου στα microtransactions?
  Περί το 1/3 των αρνητικών πηγάζει από αυτά. Δηλαδή το παιχνίδι ίσως είναι ακόμα χειρότερο από αυτά που περιγράφεις.

 • katamaran

  Δεν ασχολήθηκα ΚΑΝ Ευάγγελε. Δε με απασχόλησε για να μην εκνευριστώ. Πραγματικά δεν ξέρω τι ρόλο έχουν. Έχω Premium κωδικό για DLC κλπ και μου βγάζει να αγοράσω ένα σκασμό πράγματα. Τι διάολο?

 • Και να μου το χαρίζαν δεν το έπαιρνα

 • Καταπληκτική γραφή και χρήση της γλώσσας στο κείμενο καθώς και καταγραφή όλων όσον έπρεπε να αποτυπωθούν στο review. Έχω να πιάσω AC από το 2 (άντε και λίγο που είχα ασχοληθεί με το 3) και πραγματικά πιστεύω πως δεν έχω χάσει κάποια συγκλονιστική gaming εμπειρία παρόλες τις συνέχειες της σειράς. Έχω στο ράφι και κάθονται Dishonored, Deus Ex, Persona 5, Nioh και άλλα διάφορα που με πιάνει η καρδιά μου από το ότι δεν έχω ασχοληθεί, αυτή η αίσθηση προσδοκίας να ξεκινήσεις και να σε "ρουφίξει" ένα game δεν βγαίνει από τα AC πλέον. Μεγαλύτερη ειρωνεία για τη σειρά αυτή από τον ίδιο της τον τίτλο δεν υπάρχει: Assassin's ? Που είναι οι μηχανισμοί stealth; Που είναι η ποικιλία στα kills; Που είναι η σωστή Α.Ι. και τα σωστά δομημένα επίπεδα να σε βάλουν να σκεφτείς την προσέγγιση που θα έχεις ανάλογα με τον εκάστοτε στόχο; Που είναι ένας χαρακτήρας, ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ που θα κινείτε στις σκιές και δε θα κόβει βόλτες άσκοπες κάνοντας αγγαρείες για τριτοτέταρτους σημασίας χαρακτήρες; Δεν έχω αυταπάτες ξέρω οτι δε θα τα δω αυτά απλά απορώ που κάποιοι θεωρούν, ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να περάσουν προς τα έξω, τα ΑC αριστουργήματα (είναι άλλο και απόλυτα σεβαστό να τα θεωρεί κάποιος καλά και διασκεδαστικά παιχνίδια) ακόμη και μετά από τόσα πολλά σοβαρά στραβοπατήματα. Προσωπικά λυπάμαι πολύ γιατί ειδικά σε πλοκή, ιστορία και lore η συγκεκριμένη σειρά θα μπορούσε να γίνει κάτι πολύ μεγάλο αλλά αντί γι' αυτό λαμβάνουμε ετήσιες εκδόσεις με reskin και ελάχιστες τροποποιήσεις του ίδιου και του ίδιου game.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από trikala93
 • Ερχόμενος εκ νέου να σχολιάσω για το φετινό μέρος της σειράς, που δυστυχώς ουδεμία σχέση με αυτό που κάποιοι αγαπήσαμε πριν από χρόνια φτάνω σε μια θλιβερή διαπίστωση. Μάλλον, το ύφος και το πνεύμα της αφήγησης ήταν εντελώς τυχαίο εξ αρχής και με κανένα σχέδιο εξέλιξης. Το ξεγύμνωμα των δημιουργών από άποψη εξιστόρησης είναι απίστευτο στα μάτια μου. Ό,τι είδαμε ως ιστορία του Desmond και του Αltair αρχικά και του Ezio στη συνέχεια ήταν κάτι στιγμιαίο χωρίς προϋποθέσεις εξέλιξης. Τα εφτάρια και τα εξάρια που τρώει από σοβαρούς παίκτες και κριτικούς αντικατοπτρίζουν την θλιβερή πραγματικότητα πως η Ubisoft είναι θύμα της απόφασης της να συνεχίζει να ανακυκλώνει τα francises της με στόχο, δυστυχώς, αποκλειστικά το κέρδος. Κρίμα... Υ.Γ. Συγχαρητήρια και από μένα Σάββα για την αγάπη σου για το gaming και το σεβασμό που δείχνεις στους αναγνώστες σου, συνέχισε την καλή δουλειά με το Red Dead Redemption, ακόμα και να χρειαστεί να το θάψεις.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από Irish1980
 • Irish1980

  Το Red Dead, δε θα το ξαναβρίσεις! Το Red Dead!!!

 • Irish1980

  Σταματάω να ασχολούμαι με το άθλημα έτσι και βγει μάπα...:)

 • To Review είναι άθλιο αλλά τέλως πάντων. Το FIFA 19 που είναι ίδιο με το 18 που είναι ίδιο με το 17 παίρνει 9! Δείξε σε έναν που δεν ξέρει να παίξει το 19 και το 17 χωρίς να του πεις ποιό είναι ποιό και δεν θα καταλάβει την διαφορά.
  Το ίδιο και με τα Call Of Duty.
  Το ίδιο και με τα NBA Live.
  Τι να πεις...Πάντως εγώ θα το αγοράσω τα Χριστούγεννα πιστεύω. Επίσης στα σχόλια όλοι συμφωνούν! Κανείς δεν έχει άλλη άποψη???

 • Safer777

  "Κανείς δεν έχει άλλη άποψη???"

  Έχεις εσύ προφανώς, αλλά με μηδενιστικά επιχειρήματα τύπου "το review είναι άθλιο" , μη περιμένεις να τη πάρει κανείς στα σοβαρά.

  Ο άλλος έχει γράψει ένα κατεβατο μερικών χιλιάδων λέξεων και σου εξηγεί με επιχειρήματα γιατί και πως, και συ με μία φράση τον μειώνεις και τον μηδενίζεις. Άλλο διαφωνώ με τα γραφόμενα κάποιου και άλλο προσβάλλω το έργο του.

 • Safer777

  Θενκς μαν. Μου άνοιξες τα μάτια. Κι εγώ θα το αγοράσω τα Χριστούγεννα, να μάθει αυτό!

 • Safer777

  Άλλο σκοπό εξυπηρετούν τα παιχνίδια υπηρεσίες και τα αθλητικά και άλλη παιχνίδια τύπου Assassins creed. Δεν μπορείς να τα βαθμολογείς με τον ίδιο τρόπο όπως και τα άλλα παιχνίδια Γιατι μειώνεις τελείως τον reviewer και δεν γράφεις και εσύ την απόψη σου για να το συζητήσουμε όμορφα.Που διαφωνείς με το review; Μην τα βάζεις όλα στο ίδιο τσουβάλι, δεν είναι όλα τα παιχνίδια πατάτες.

 • Safer777

  Διαλεξες ατυχες παράδειγμα. Απο το φιφα 17 στο 19 ειναι τελειως διαφορετικα παιχνιδια οσον αφορα το gameplay και τα επιπλεον Modes.

 • Kαλησπερα .
  Νέοπας στο site .
  Στο gaming μιας παιζω παιχνίδια απο εποχή που στα ουφαδικα ήταν 20αρικα με πρωτη μου κονσόλα ήταν Atari 2600.
  Σημειώτεον ότι παρακολουθω τα webcast και διαβαζω τα review σας απο εποχή Σάκη Καρπα και πριν .Αυτην την περιοδο σπουδάζω Α.Π.ΚΥ. σπουδες στο Ελληνικό Πολιτισμο

  Εύλογα θα αναρωτηθει καποιος γιατι μας τα λες ρε φίλε;;;

  Σας τα λεω ειναι η απαντηση διότι συνδεονται με τα επόμενα που θα γραψω.

  Παίζω το παιχνίδι σε normal mode και εχω κλεισει αρκετες ώρες

  Σαββα στα θετικά που γραφεις εχεις δίκιο.
  Δηλαδη ότι υπάρχουν αξιόλογα side quests με πλήθος πρωσοπικότητων με το δικό τους ιστορικό υποβαθρο
  Η αναπαράσταση στην λεπτομέρεια στα κτηρια , τα τοπία , η χλωριδα - πανιδα
  εν ολιγοις ένα open world - oπτικοακουστικός οργασμος για τα μάτια . Η αποδοση δε ειναι τέτοια που μέχρι π.χ αγγεια όπως οι κρατήρες
  (τα χρησιμοποιούσαν στα συμποσια για ανάμειξη νερου με κρασιου ) ο σκύφος (αγγειο για την πόση ) αναπαραστήθηκαν με αξιοθαυμαστη λεπτομέρεια .! Ενα σκαλι πιο πανω απο το Οrigins

  Tο 6 ειναι χαμηλο για αυτο το παιχνίδι και θα επιχειρηματολογησω το γιατί :

  Στα αρνητικα που ανέφερες στο review σου :
  -Το εχεις παιξει προφανως σε hard mode γιατι σε normal με μερικα χτυπηματα τους περισσότερους εχθρους τους στέλνεις να κοιτάνε τα ραδικια αναποδα εκτος απο ελαχιστους που σε δυσκολευουν.
  -Το Κύριος για την σημερινή εποχη δηλαδη η λεξη μαλάκας δεν πρεπει να θεωρειται τόσο αρνητικό διοτι εκτός του ότι το παιχνίδι απευθυνεται για άτομα απο 18 ετών και πάνω οι αρχαίοι Έλληνες εβρίζαν πολυ πιο άσχημα .Βιβλια όπως η " Ελληνικη αθυροστομία "της Μαίρη κουκουλε και το βιβλιο " Tα βρωμολογα των αρχαιων Ελληνων " ως απτές αποδειξεις.
  -Στις ναυμαχιες γίνεται χαμος όντως αλλα βρισκομαστε σε περιοδο πολεμικών συγκρουσεων.
  (Μην αναφερω ποσο απολαυστικο ειναι να πλεεις στην θαλασσα με αρχαιο πλοιο θεωρηστε το αυτονόητο )
  Η Α. Ι χωρις να ειναι κατι το εξαιρετικο (αναφέρομαι παντα σε νορμαλ mode ) ειναι αξιοπρεπης.
  Cutscenes επιπεδου πολυ καλη περιπέτειας.
  Οσο για το map cleaning βοηθαει για να εξερευνήσεις όλο τον χάρτη που σε κάθε γωνια του σε εκπληξει ευχαριστα γιατι όλο και κατι
  εχεις να δεις και να θαυμασεις απο την Αρχαια Ελλαδα .

  Εμένα το μονο που με χάλασε ήταν που έβγαλαν την εγκυκλοπαίδεια που υπηρχε στο A.C.2 και ευχομαι το discovery
  mode του παιχνιδιου να κυκλοφορησει συντομα

 • GiorgosTsompanidis

  Γεια σου φίλε μου.
  Όπως και στην κριτική του φίλου Dezio από κάτω (γεια και χαρά) δε διαβάζω τίποτα για το σημαντικότερο όλων που είναι και το πιο καθορισιτκό για το ότι το παιχνίδι είναι κακό: για το ότι ΔΕΝ ΈΧΕΙ ούτε ένα main mission που να είναι σχεδιασμένο ως Main Mission. ΟΛΕΣ οι κύριες αποστολές είναι επανάληψη αυτών που γίνονται στο παιχνίδι ούτως ή άλλως.
  Αν αυτό κανείς το απολαμβάνει έχει καλώς. Εγώ το θεωρώ σημάδι κατακόρυφης πτώσης στο γκρεμό με το κεφάλι πρώτο για μία τέτοια σειρά.
  Ως προς τα θετικά που αναφέρεις, νομίζω ότι κάνω σαφές ότι είναι αυτά που σώζουν το παιχνίδι από την πλήρη ανυποληψία.
  Τέλος, ας μη προσπαθούμε να εκλογικέψουμε τις συνθήκες στο gameplay με βάση την πραγματικότητα (για τις ναυμαχίες λέω). Παικτικά δημιουργείται χάος με το να μη ξέρεις από που τις τρώς και για ποιο λόγο.

  Ναι, Hard το τελείωσα και αφού ξεμπέρδεψα με το Main Story με την Κασσάνδρα (υπάρχουν άλλα δύο, με την Cult of Kosmos και με αυτόν που βρίσκεται κάτω από τη Θήρα) το γύρισα Normal όπου είναι σχεδόν Casual. Και Casual και Map Cleaning, δε θα το άντεχα.

  Όπως και να έχει, καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια! Ελπίζω αυτοί που το γουστάρουν να το γουστάρουν πραγματικά. Εγώ πλέον δεν έχω ελπίδες για τη σειρά.

 • GiorgosTsompanidis

  Προς Σαββα.

  Αντιλαμβάνομαι ότι αυτο που σε χαλασε ειναι κυρίως το map cleaning με μαχες ξανα και ξανα που εμενα προσωπικά δεν με χάλασε διοτι το βλεπω ως εξερεύνηση των τόπων και των μνημείων της αρχαιας Ελλάδας με τέτοια πιστότητα που δεν την ειδα ουτε σε ντοκυμαντερ του History Channel .!!!

  Χάρηκα για την γνωριμια και θα τα λεμε μέσω του site
  Γιώργος

 • Τον Σάββα τον σέβομαι πολυ σα άνθρωπο γτ φαινεται πτι έχει αποψη αλλά να κάνει κριτική για AC δε το ιεωρω σωστο γτ δε υπαρχει αντικειμενικότητα..ολο το review βγαζει μόνο μοα αρνητικότητα και όπως σε πολλες κριτικές του μόνο παράπονα βγαζει και διαμαρτυρίες ..από τι να ξεκινήσω;ότι η ιστορία τπυ παιχνιδιού στην Αρχαία Εποχή είναι από τις καλυτερες της σειράς;;(οπως και η MD ειβαι η καλυτερη από την εποχή του iii με αποξαλυψεισ Που ένα φαν του ac ενδιαφέρουν αρκετά)ότι ο τρόπος που έχουν βάλει στην ιστορία τους παιχνιδιού τα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα ειβαι τη κορυφαίο στη σειρά;;;για το κόσμο και την αποτύπωση αυτής της περιόδου δε θα σχοκιασω γτ είμασταν σίγουροι ότι θα έπεφταν σαγόνια...το Odyssey συνδυάζει πολλά πραγματα από τα παλιότερα AC και μαζι με features από αλλά παιχνίδια δημιουργεί ένα εξαιρετικό παιχνίδι..διαμαρτύρεσαι γι τη ναυμαχία;;;εκείνη τη περίοδο τα πελάγη ήταν γεμάτα από πλοία που πολεμούσαν,τι θελατε άδειες τος θάλασσες;;λέτε ότι ειαι ιδια με το BF και ομως έχεις τη δυνατότητα να προσθέτεις ποιον θεκεις στο πλοίο ,μα ποιον χαρακτήρα θελεις δίνοντας στο πλοίο άλλες δυνατότητες...για τους hunters..μια στιγμή που πολεμούσα ένα από τα boss ζώα ήρθε mercenary και αντί να χτυπήσει εμενα με βοήθησε και επιτέθηκε πρώτα στο ζώο..!!!ενψ σε αλλά παιχνίδια οκοι εναντίον σου θα ήταν...η αίσθηση ελευθερίας του παιχνιδιού είναι πραγματικά σπανια και κατι που δε έχω ξαναδει..το ότι είναι τεράστιος ο χάρτης και αυτο κακο;;γτ θέλει αρκετό χρόνο;;τα side quests είναι από τα πιο ενδιαφέρων για ασσασσιν..επισης εισαι ΜΙΑΘΟΦΟΡΟΣ οποίος πληρώνει καλυτερα σε αυτο θα πηγαίνεις δε σε νοιζει η έκβαση του πολέμου αλλά εσυ να κερδίζεις από αυτο όσα περισσότερα για αυτο και στα nation πας με όποιον θελήσεις..οι δυο χαρακτήρες για εμενα είναι από τους πιο ενδιαφέροντος της σειράς..όσο για το voice acting δε καταλαβα τα τόσο αρνητικά σχόλια γ κασσασβτα ειδικά βγαζει Ματια αλλά και ο Αλεξιος είναι εξαιρετικός ..γνκ η κριτική ήταν μξνο γι θάψιμο και ήταν κατι που τονπεριμενα αυτο ...στο review υπέχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΠΟΙΛ και δε μπορώ εικικρινα να καταλαβω πως τη βάλατε τη φωτο μεσα,κονηση πολυ λαθος...όσο για τα σχόλια που το θάβουν ενώ ρχουν να ακουμπήσουν τη σειρά από το 11,12 αστεία πραγματα αυτα..κοντα το παιχνίδι και μετά να έχετε απόψεις ..οχι γτ διαβάζετε ένα δυο ριβιου...για να κλείσω ..το να αναφέρουμε ότι πως πήρε το παιχνίδι τόσο υψηλές βαθμολογίες τόσο γρηγορα ενώ το έχουν βαθμολογήσεις τόσο υψηλά πάνω από 50 σπβαρα review (και οχι απλώς ένα βιβτεο ενός φαν στο διαδίκτυο)είναι καπως και απλώς το αναφέρεστε ολοι για παραπανω θάψιμο..ένα από τα καλυτερα παιχνίδια της χρόνιας (σιγπυρα στο τοπ 3 μου, ως τωρα)πολυ καλυτερο από το origins σε όλους τπυς τομείς αλλά ειδικά στη ιστορία ..

 • Dezio

  Φίλε Dezio καλοδεχούμενη η κριτική αν και διαφωνούμε σε πολύ κομβικά σημεία. Για παράδειγμα, ακριβώς η επιλογή του Μισθοφόρου και του "όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω" είναι τελείως απέναντι στο πνεύμα των AC όπου πάντα ο πρωταγωνιστής είχε έναν απώτερο στόχο υπέρ των Assassins (ή των Templars στο Rogue). Ακόμα και στο Unity που μπλέκεται κάπου το πράγμα, ο Arno κάτι συγκεκριμένο εξυπηρετεί. Εδώ το "Μισθοφόρος" εξυπηρετεί ένα μόνο πράγμα: τον ανοικτό κόσμο-παιδική χαρά (συμφωνώ ότι είναι εκπληκτικά δομημένος).
  Κάτι ακόμα γράφω και πιο πάνω.
  Και πάλι, καλοδεχούμενη η διαφορετική άποψη. Ελπίζω να τσεκάρουμε με το καλό και το Red Dead Redemption και να μας αποζημιώσει ώς πρέπει.

 • Εγω επειδη διασκεδάζω σε αυτα τα games λογο του πολυ καλου gameplay και τον πανέμορφων τοπίων θα του εβαζα ενα βαθμο πιο πανω . Αλλα το review ηταν to the point .

 • Μάλλον έπρεπε να πάρει το review κάποιος που δεν θα έβγαζε σπυράκια μόλις δει αρχαία Ελλάδα. :D ομολογώ όμως πως είναι καλογραμμένο όπως παντα από τον Σάββα! ;)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από TraganosDellas
 • TraganosDellas

  Δε μου πάει καν το μυαλό στο από που προκύπτει ότι εγώ έχω αλλεργία στην Αρχαία Ελλάδα. 100% το αντίθετο συμβαίνει. Αλλεργία έχω στους μαλωμένους με τα γράμματα και το σχολείο που όντας παντελώς αγράμματοι ανακάλυψαν το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από τα brainstorming sessions του φωνασκούντος βελό και του αλαλάζοντος αντιπροέδρου (αγράμματοι αμφότεροι).

 • οσοι σας αρεσε το origins παρτε οπωσδηποτε το odyssey.ειναι BIGGER BETTER etc...οσοι εχετε βαρε θει τα open worlds της UBISOFT οπως ο ΣΑΒΒΑΣ μην ασχοληθειτε.ενα προβλημα που αναφερουν και ξενα reviews(δειτε ANGRY JOE review) ειναι το πολυ grinding που εχει για να φτασεις σε συγκεκριμενο level τον χαρτακτηρα σου για να κανεις main missions.οποτε εχει να κανει με το αν σας αρεσει το map cleaning η οχι.

 • Καλησπέρα κι απο μένα. Παροτι διαβάζω χρόνια τη σελίδα, δεν μπήκα ποτέ στον κόπο να κάνω λογαριασμό ή να σχολιάσω. Αυτη τη φορά πρέπει ομως.
  Θερμά συγχαρητήρια στο Σαββα που εχει τα φρύδια να κράξει αυτό που η σελίδα διαφημίζει και απο το οποίο ελπίζει βεβαίως να έχει έσοδα. Μπράβο και πάλι που δεν λογαριάζεις οτι τα exclusive interviews, review copies κλπ μπορεί ξαφνικά να κοπούν.
  Όλα αυτά σε αντιδιαστολή με άλλο ελληνικό site που αποθεώνει το ''απόλυτο Assassins Creed'' με την '' πιο ρεαλιστική απεικόνιση της αρχαίας Ελλάδας'' χωρίς να αναφέρεται σε A.I., microtransactions κλπ....
  Το review είναι δυστυχώς to the point. Μακάρι να ήταν το παιχνίδι τέλειο, το περίμενα πως και πως πριν πολλά χρόνια, τελευταία είχα πάψει να ελπίζω.

 • Biggus Diccus

  Ωραίο post αλλά, κυρίως, ωραίο username!

 • Biggus Diccus

  Δεν κόβονται αυτά τα πράγματα έυκολα φίλε μου. Επειδή δε γουστάρεις την αντιμετώπιση του παιχνιδιού σου δε σημαίνει ότι μπορείς να λογοκρίνεις το μεγαλύτερο (ακόμα και στην ασθμαίνουσα ελληνική αγορά) ελληνικό site (με την παραδοσιακή μορφή που ξέρουμε, τι να κάνουμε έχουμε μείνει "πίσω" στις εξελίξεις των μέσων). Και εννοείται ότι ποτέ δεν είχαμε τέτοιο θέμα. Απόσο ξέρω, οι εταιρείες συμπρειφέρονται άκρως επαγγελματικά σε αυτόν τον τομέα.

 • Χαχαχαχαχαχαχα Σάββας θεός παίζει να είναι η μοναδική φορά που ταυτίζομαι απόλυτα με review του

 • Το λοιπον νοίκιασα το παιχνίδι να δω πως ειναι μιας και εχω 170 ωρες στο Origins
  Παιζοντας 2η φορα λογο μπαγκ της Aya για να παρω την πλατινα σε Nightmare και σε αυτοματο επιπεδο
  Το Οdyssey δεν παλεύεται με τιποτα ουτε στο νορμαλ
  Αυτο που λεει Blade Sponges εχθροί και το Parry με 2 κουμπια = σπασιμο νευρων
  Εκτος απο τα μπαγκ [Πηρα αποστολη να σκωτωσω καποιους καρχαριες και βγηκαν στην στερια και με κυνηγούσαν] :o
  Δεν εχει λογικη το παιχνιδι
  Ερχονται οι Σφουγγαραδες mercenaries και μες στην ερημια σε καποια φαση μου επιτίθενται σκυλια γατια κοτες και ερχετε και ενας πολιτης και βαραει... Σε αλλη φαση ειμαι μες τους Σπαρτιατες και παμε σε καποιο μερος, εμφανιζεται ενας σφουγγαρας μου επιτίθεται και οι Σπαρτιατες αντι να με βοηθησουν με βαραν κι αυτοι χαχααχαχχα... Ειμαι σε μαχη μαζι με τους Σπαρτιατες και μου λεει σκωτωσε τους αρχηγους της Αθηνας. Καταλαθος μες τον χαμο βαραω εναν δικο μου, ε πού σε πονεί και πού σε σφάζει... :(

 • Με πoια λογική στα αρνητικά είναι το "Δεν υφίσταται RPG στοιχείο."
  Τα Assassin's Creed είναι καμία γνωστή rpg σειρά, και ξενέρωσαν οι fans επειδή τώρα έπαψε να είναι ;
  Γιατί εγώ βλέπω γκρίνια στο internet απο παλιούς fans για ακριβώς το αντίθετο...

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 μήνες από Sadshadow
 • Θυμάμαι παλιά (6 χρόνια πίσω) που είχες βάλει στο AC3 το 7ρι, και εγώ σαν πιτσιρικάς (18 χρονών) είχα τρελαθεί και έλεγα τι λέει τούτος ρε παιδιά, τα χρόνια πέρασαν σιγά σιγά και κατάλαβα πλέον πόσο δίκιο είχες για εκείνο το 7ρι (και πολύ του ήταν), γενικά σε εκτιμώ απίστευτα πλέον και σε θεωρώ ότι καλύτερο έχει η Ελλάδα από reviewer ξεκάθαρα πράγματα.
  Το Origins ήταν τίμιο παιχνιδάκι, αλλά αφού δεν προσφέρει τίποτα καλύτερο το odyssey, και μετά από αυτά που με είπε και φιλαράκι που είναι φαν της σειράς δεν θα το δοκιμάσω καν το παιχνίδι, διάβασα και το review σου και τέλος οριστικά.

 • Μετά από 40 ώρες παιχνιδιού (δεν έχω τελειώσει) μπορώ να πω ότι ευχαριστιέμαι πολύ το παιχνίδι. Έχω να παίξω AC από το 2, με εξαιρεση 3-4 ώρες Origins. Δε περιμένα να κολλήσω αλλά... ο Σάββας έχει σε όλα δίκιο κ είναι πόσα ακόμα ... όπως το quest log (αφου είναι RPG ... ) που τη στιγμή που έχεις βαρεθεί να πατάς skip στους διαλόγους (είτε main είτε side ούτε που σε νοιάζει) σε ρωτάει ο NPC κάτι κ ψάχνεις να βρεις τι είπε ο προηγούμενος :):):):):):):) (2 φορές έκανα load αλλά δεν είχε καμία σημασία φυσικά ). Μετά τις 20 ώρες το γύρισα στο easy για αυτά που λέει ο Σάββας (bounty hunter κτλ) . Αλλά κ μόνο που είναι τόσο όμορφο (Αθήνα, Αρχαία Ολυμπία, Κνωσσός, μερικά πολύ ωραία νησιά ) εμένα μου φτάνει για να συνεχίσω να παίζω

Τελευταία Σχόλια

Action rpg dragon ball?? Αν είναι καλή παραγωγή θα έχει ενδιαφέρον
Το παλευει η eidos/cd τονπαραδεχομαι.
Ωραίο φαίνεται, πολύ προσεγμένο και οπτικά για δουλειά από μικρό στούντιο. Στα συν η real-time περιή...
Είμαι φαν της σειράς, έχει και γύρω στις 3 ώρες VR content μέσα όποτε θα γράψω εντυπώσεις στο φόρουμ...
Υπέροχα Μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση από τα πρώτα trailers και χαίρομαι που είναι τόσο καλό τε...
Συγχαρητήρια στον νικητη! Παντα τετοια!
Θάνο, πιο σοβαρός δε γίνεται! Η λέξη κλειδί είναι Season Pass+ Battle Pass Combo! Μιλάμε για elite P...
Ωραίο review. Ευτυχώς το παιχνίδι είναι διαθέσιμο μέσω gamepass και θα το δοκιμάσω γιατί δεν έχω ξαν...
Πάει κι αυτό γμτ.

Sony πάρε τα δικαιώματα του SW. (Αφηγηματικά έγινε πάρα πολύ ωραία δουλειά στο ...