“No job is too big!”.

Να και κάτι που είχαμε καιρό να δούμε. Ένα παιχνίδι για κονσόλες, φτιαγμένο αποκλειστικά για μικρά (πολύ μικρά) παιδιά, που φαντάζει σα να δημιουργήθηκε το 1998, και μέσα από κάποιο παράξενο συμπαντικό παιχνίδι, μπήκε σε μια σκουληκότρυπα και εμφανίστηκε δίπλα μας το 2018. Όσοι έχετε πατήσει για να διαβάσετε αυτό το άρθρο, είναι βέβαιο πως θα είστε κάποιας... προχωρημένης ηλικίας, οπότε θα καταλαβαίνετε τι ακριβώς εννοούμε με την παραπάνω πρόταση. Και λέμε πως όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο θα είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, διότι ίσως -όπως και ο υπογράφων το κείμενο- αναζητάτε παιδικά παιχνίδια για την κονσόλα σας ούτως ώστε να μπορέσετε να χαρίσετε στο μικρό παιδί/ ανίψι/ βαφτιστήρι σας ένα προϊόν κατάλληλο για αυτά.

Η αλήθεια είναι ότι παιχνίδια σαν το Paw Patrol: On A Roll!, που θα εξετάσουμε εδώ, έχουν πια σχεδόν εκλείψει από την αγορά των home consoles/ PCs, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δημοφιλία των κινητών τηλεφώνων και των tablets, των οποίων τα διάφορα καταστήματα ψηφιακής διανομής έχουν πλημμυρίσει με δωρεάν ή πάμφθηνες προτάσεις για παίκτες πολύ μικρών ηλικιών. Έτσι, οι publishers παιχνιδιών για κονσόλες και PC αποτραβήχτηκαν σταδιακά από αυτήν την κατηγορία. Όμως, σκόρπιες προτάσεις εμφανίζονται κατά καιρούς, με μια από αυτές να είναι το νεότερο πόνημα της Torus Games, που πρόσφατα είχε προσφέρει και το Hotel Transylvania 3.

Paw Patrol on a Roll review 01

Εδώ, ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά σε σχέση με το Hotel Transylvania 3, αφού έχουμε να κάνουμε με ένα απλούστατο platformer, φτιαγμένο με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα ώστε να μπορεί να παιχτεί από πολύ μικρά παιδιά, ηλικιών περίπου από τριών μέχρι έξι με επτά ετών. Πρωταγωνιστές είναι, φυσικά, τα τρισχαριτωμένα σκυλάκια της τηλεοπτικής σειράς Paw Patrol από το δίκτυο Nickelodeon, που γνωρίζουν τεράστια δημοφιλία στην Ελλάδα (και παγκοσμίως, βέβαια).

To concept πίσω από το παιχνίδι είναι απλούστατο και, όπως προείπαμε, ιδανικά φτιαγμένο για μικρά παιδιά. Ο παίκτης ξεκινά μια περιπέτεια από τα κεντρικά (HQ) της ομάδας Paw Patrol, με το αγοράκι Ryder να δίνει διάφορες αποστολές στα σκυλάκια. Κάθε αποστολή περιλαμβάνει τη διάσωση ενός άλλου ζώου ή κάποιου ανθρώπου που βρίσκεται σε κίνδυνο -ακριβώς όπως συμβαίνει και στην τηλεοπτική σειρά δηλαδή- που σημαίνει ότι ο παίκτης πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ιδιαίτερες ικανότητες κάθε κουταβιού για να τους διασώσει.

Paw Patrol on a Roll review 02

Το Paw Patrol: On A Roll! είναι ένα δισδιάστατο platformer, στο οποίο το εκάστοτε κουτάβι κινείται από το αριστερό προς το δεξί μέρος της οθόνης, συλλέγοντας “λιχουδιές” και χρυσές πατούσες (τα collectibles του παιχνιδιού), με στόχο να φτάσει στο τέλος του επιπέδου και τη διάσωση. Στην πορεία υπάρχουν ορισμένα εμπόδια (μια σπασμένη γέφυρα, βράχια κ.ο.κ.), τα οποία μπορούν να προσπελαστούν με την εμφάνιση ενός άλλου κουταβιού, που ειδικεύεται στο εν λόγω πρόβλημα. Τέλος, εκτός από το platforming, εντός των επιπέδων εμφανίζονται και ορισμένα εμβόλιμα puzzles, επίσης απλούστατης φύσης, που σπάνε λίγο τη μονοτονία του platforming και προσπαθούν να δυσκολέψουν λίγο τα παιδιά.

Το καλό με το εν λόγω παιχνίδι είναι ότι είναι άρτια φτιαγμένο για τις ηλικίες στις οποίες αναφέρεται. Ο χειρισμός λειτουργεί τέλεια και ποτέ δεν θα προκαλέσει πρόβλημα, ακόμα και σε έναν τρίχρονο παίκτη. Πολλές λειτουργίες (όπως οι προαναφερθείσες εμφανίσεις των κουταβιών για την επίλυση προβλημάτων) είναι σχεδόν αυτοματοποιημένες, ζητώντας από το παιδί απλά να διαλέξει ποια επιλογή είναι κατάλληλη για κάθε περίσταση, ενώ δεν υπάρχει κανενός είδους “game over”. Τα παιδιά ξεκινούν το επίπεδο, παίζουν με την άνεσή τους, συλλέγουν αντικείμενα, και φτάνουν στο τέλος με άνεση και χωρίς άγχος ή εκνευρισμό.

Paw Patrol on a Roll review 03

Στον αντίποδα, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα 15 και πλέον επίπεδα, παρόλο που προσφέρουν ικανοποιητική διάρκεια για ένα παιχνίδι αυτού του είδους και ύφους, επαναλαμβάνονται σε έντονο βαθμό, με τις όποιες διαφορές υπάρχουν στο σχεδιασμό τους να εμφανίζονται στα τελευταία levels και σε ορισμένα εμβόλιμα sections, όπου ο παίκτης αναλαμβάνει άλλο κουτάβι από αυτό που ξεκίνησε το επίπεδο, για να πετάξει στον ουρανό ή να κολυμπήσει στο βυθό. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι ως επίσημο παιχνίδι της τηλεοπτικής σειράς, το Paw Patrol: On A Roll απογοητεύει από την απουσία voice overs στα κουτάβια (μόνο ο Ryder έχει φωνή στο παιχνίδι) και την ατέρμονη λούπα του κεντρικού θέματος, που ακούγεται καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι το νεότερο πόνημα της Torus Games αποτέλεσε για τον υπογράφοντα μια ευχάριστη έκπληξη κυρίως για το πόσο προσεγμένο είναι σε νευραλγικούς τομείς του. Είναι φθηνή παραγωγή, είναι επαναλαμβανόμενο, αλλά ταυτόχρονα είναι σωστά σχεδιασμένο και μελετημένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να είναι κατάλληλο προς το κοινό που αναφέρεται, με άψογο χειρισμό και “καθαρό” gameplay. Αν αναζητούσατε κάτι παιδικό για τα Χριστούγεννα, εδώ είναι.

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: PlatformerΔιάθεση: Bandai Namco Entertainment Greece
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Torus GamesΗμ. Έκδοσης: 26/10/2018
PEGI: 3Εκδότης: Outright GamesΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Θετικά

  • Άρτια φτιαγμένο platformer για παίκτες πολύ μικρής ηλικίας, με απλούστατο και λειτουργικό χειρισμό, “καθαρό” animation και γραφικά και απλούστατο level design.

Αρνητικά

  • Απουσία voice overs, που θα απέδιδαν περισσότερη αυθεντικότητα στο εγχείρημα.
  • Έντονη επανάληψη των μηχανισμών και της χάραξης των επιπέδων.

Βαθμολογία

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Η Black Friday στο PlayStation
Προσφορές σε Spider-Man, FIFA 19, Red Dead Redemption 2, God of War, PS+ συνδρομές κ.α.
Teaser trailer για το Draugen
Θρίλερ μυστηρίου από τους δημιουργούς του Dreamfall Chapters.
11-11 Memories Retold
They Shall Not Grow Old.
Αποχή της Sony από την επόμενη Ε3
Απρόσμενη στροφή της εταιρείας και πλήγμα στην έκθεση.
Ξεκίνησε η “Μαύρη Παρασκευή” για το Xbox Live Gold
Μειωμένες τιμές σε πάνω από 500 τίτλους.
Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry
“O Larry στον κόσμο των Social Justice Warriors”.
Άρχισε η αφαίρεση των τίτλων της Telltale από το Steam
Tales of Monkey Island και Back to the Future τα πρώτα θύματα.
Στην THQ Nordic οι Bugbear Entertainment και Coffee Stain Studios
Σκανδιναβική ενίσχυση για την THQ Nordic.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • Εμείς δηλαδή που θέλουμε ένα καλό 2d platform και τα ψάχνουμε με το τηλεσκόπιο πλέον δεν μπορούμε να το διαβάζουμε το κείμενο;Πρέπει ντε και καλά να έχουμε παιδιά;:p

    Πολύ καλογραμμένο ρηβιού,κρίμα που το παιχνίδι τελικά δεν είναι αυτό που ψάχνω.Φαινόταν από το trailer βέβαια,αλλά είπα μπας και.Άλλωστε και το Giana Sisters φαίνεται παιδικό και είναι πολύ καλό και απαιτητικό.

  • Οτι πρεπει για πιτσιρικια ,απλο και ομορφο.

Τελευταία Σχόλια

Κατ' εμέ, το κακό ξεκινάει από τις εταιρείες, οι οποίες μέσα στην απληστία τους προσπαθούν με κάθε τ...
Εγω παλι παιδια πιστευω πως ειδε οτι δεν ειχε κατι ουσιαστικο να δειξει,απο παιχνιδια χλιαρα πραγματ...
Με τον κοσμο που συζηταω εγω καθημερινα στην δουλεια μου (και ειναι αρκετος πιστεψε με) ηλικιες απο ...
Καλό θα ήταν το stream να βγει απο 4ο pc που δεν θα τρέχει το Fallout 76 ταυτόχρονα
Ακόμα δεν σκίζω το δελτίο μου!
#TeamQ1_2020
#einai_oi_olumpiakoi_agwnes_stin_iapwnia_to_kalokairi
Ουάου.
Ο τρόπος απεικόνισης και τα σχόλια σου περί οσκαρικής μουσικής με έπεισαν Μαστερ Σενσει. Θα ...
Το θέμα είναι Χρήστο μου (κι αυτό που μου φαίνεται πολύ περίεργο) ότι δεν θα έχει καθόλου παρουσία, ...
Και η ερώτηση μου παραμένει. Ποιες ηλικίες είναι αυτές που κάνουν τις αγορές? Όχι ότι πρόκειται να α...
Παιδιά μην σας φαίνεται περίεργο. Είναι γενικότερη η τάση αυτή κ σε άλλες βιομηχανίες. Πλέον με το i...