Switch για τα πάντα. Τώρα και για mobile games.

Όσο και να μην το θέλουμε, δείχνει αναπόφευκτο πλέον να γράψεις για ένα παιχνίδι που κυκλοφορεί στο Nintendo Switch δίχως να αναφερθεί η ιδιαίτερη φύση του, ως υβριδική κονσόλα. Μπορεί να έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για το τρομερό εμπορικό μομέντουμ της κονσόλας και τον όγκο των κυκλοφοριών που φέρνει μαζί του, τώρα, όμως, καλούμαστε να δούμε και το είδος αυτών των τίτλων. Έχοντας λοιπόν μια κονσόλα που στο μισό της μέρος είναι φορητή, μοιραία, δεν θα αργούσε να φιλοξενήσει και mobile τίτλους. Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία δείχνει να αντιλήφθηκε το μικρό indie studio της Lost Ducks, και αποφάσισε να κυκλοφορήσει εκεί το Soap Dodgem.

Ένα κλασικό mobile puzzle game που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο για συστήματα iOS. Προφανώς, το Soap Dodgem δεν είναι ο πρώτος mobile τίτλος που έρχεται στο Switch, και σίγουρα, δεν πρόκειται να είναι ο τελευταίος. Συν της άλλοις, τέτοιοι τίτλοι, από άποψη δομής και σχεδιασμού, κυκλοφορούν διαχρονικά στις φορητές κονσόλες, όπως για παράδειγμα το συμπαθέστατο Mario and Donkey Kong: Minis on the Move του 3DS. Υπάρχει πάντα, όμως, μια μικρή διαφορά που δεν είναι άμεσα αντιληπτή με την πρώτη ματιά ανάμεσα στον τίτλο που φτιάχτηκε για να σκοτώνει κάποιος την ώρα του στην ουρά της τράπεζας ή το λεωφορείο, πληρώνοντας 2,99$, και κάποιον που σχεδιάστηκε για να επενδύσει κάποιος το χρόνο του στο παιχνίδι της κονσόλας -έστω και φορητής.

Soap Dodgem review screen 1

Το πιθανότερο αίτιο αυτού που μπορούμε να φανταστούμε, μάλλον έχει να κάνει με τα άτομα που σχεδιάζουν αυτά τα παιχνίδια και τις βάσεις επάνω στις οποίες έχουν γαλουχηθεί ως game developers. Αποκτώντας δηλαδή γερή και σταδιακή εμπειρία επάνω σε παιχνίδια που σχεδιάζονται παραδοσιακά για console και PC gaming ή αποφασίζοντας ότι όποιος ξέρει προγραμματισμό, μπορεί να φτιάξει και ένα πρόχειρο παιχνίδι που μπορεί να αποφέρει λεφτά μέσα από πολλές πωλήσεις χαμηλού αντιτίμου. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν απαξιώνουμε συλλήβδην τη δεύτερη κατηγορία, καθώς με παρόμοιο τρόπο έχουν προκύψει μερικά από τα πιο γυαλιστερά διαμάντια του indie gaming που τόσο αγαπάμε. Κάποιες φορές, όμως, η έλλειψη υψηλών στόχων αποτυπώνεται στο παιχνίδι. Όσο απλό κι αν είναι αυτό.

Το Soap Dodgem λοιπόν, είναι το παραδοσιακό puzzle game όπου καλούμαστε να μεταφέρουμε το εκάστοτε αντικείμενο σε ένα συγκεκριμένο προορισμό. Στην προκειμένη περίπτωση, βρισκόμαστε σε ένα μπάνιο (το βασίλειο της Bathroomia, όπως αναφέρει το παιχνίδι), και πρέπει να οδηγήσουμε το σαπούνι μας στην σαπουνοθήκη του. Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να αποφύγουμε τα εμπόδια τις πίστας, να μην βγούμε έξω από το προκαθορισμένο με πλακίδια ταμπλό, και στο δρόμο μας να περάσουμε επάνω από τους λεκέδες που είναι τοποθετημένοι σε στρατηγικά για το γρίφο σημεία. Αυτή είναι η βασική, αρχική/ ιδέα του τίτλου, ενώ στην πορεία εμπλουτίζεται και με άλλα στοιχεία.

Soap Dodgem review screen 2

Ξεκινώντας λοιπόν, και με μια αρκετά ομαλή καμπύλη εκμάθησης, καλούμαστε να κάνουμε τα βασικά που προαναφέραμε. Προχωρώντας, κάνουν την εμφάνισή τους και αρκετές ακόμα παράμετροι που προσφέρουν νέα πρόκληση και ποικιλία στο gameplay. Σε κάθε έναν από τους πέντε κόσμους -που εικαστικά παραμένουν ίδιοι και διαφοροποιούνται μεταξύ τους, μόνο ως προς το gameplay- θα εισέρχεται και ένα νέο χαρακτηριστικό. Αυτό μπορεί να είναι ένα σιφόνι που μας τηλεμεταφέρει, ένα σκουπάκι που κινείται όποτε κινούμαστε και εμείς, ένα χαρτί υγείας που φρενάρει την πορεία μας, δίνοντάς μας ένα πλακίδιο κίνησης τη φορά, και μερικά ακόμη.

Επίσης, από ένα σημείο και μετά, ελάχιστες θα είναι οι φορές που θα έχουμε υπό τις οδηγίες μας ένα μόνο σαπούνι. Καθώς υπάρχουν πέντε ξεχωριστά, το καθένα με το δικό του χρώμα και την δική του σαπουνοθήκη. Επομένως, θα πρέπει να συνδυάσουμε τις κινήσεις περισσότερων από ένα αντικείμενο για να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο. Αυτό το χαρακτηριστικό κάποιες φορές δουλεύει καλά, προσφέροντας έξυπνους και σύνθετους γρίφους, που θέλουν μελέτη και ανάλυση της πίστας και των επικείμενων κινήσεών μας. Κάποιες άλλες, όμως, είναι πέραν του επιθυμητού μπλεγμένος.

Soap Dodgem review screen 3

Τοποθετώντας λοιπόν όλο και περισσότερα σαπούνια στην πίστα, η λύση απαιτεί διαρκή εναλλαγή ανάμεσά τους. Κάτι που αργά ή γρήγορα θα καταλήξει σε αλλεπάλληλο trial and error. Δεν είναι λίγοι οι γρίφοι (από τους 120 συνολικά), όπου ολοκληρώνοντάς τους δεν θα ξέρουμε πώς καταλήξαμε στη λύση. Ένα στοιχείο που περιπλέκει ευχάριστα το gameplay, σχεδιάζοντας ένα δεύτερο επίπεδο παζλ, είναι το χρυσό νόμισμα που υπάρχει κρυμμένο σε ένα πλακίδιο κάθε πίστας και θα πρέπει να περάσουμε από επάνω του για να το αποκτήσουμε. Προσφέρει μια έξτρα πρόκληση στον κάθε γρίφο, και επειδή ποτέ δεν βρίσκεται στη λογική πορεία που θα ακολουθήσουμε προς τη λύση, αποτελεί και ένα συμπαθέστατο παιχνίδι για το μυαλό, κάνοντάς μας να σκεφτούμε πού θα μπορούσε να κρύβεται.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Soap Dodgem είναι ο editor. Εκεί θα μπορέσουμε να φτιάξουμε τις δικές μας πίστες/ γρίφους καθώς και να παίξουμε δημιουργίες άλλων παικτών. Τα προσφερόμενα εργαλεία είναι αρκετά περιορισμένα, όπως και του παιχνιδιού άλλωστε, η διαδικασία, όμως, είναι τόσο απλή που θα προκαλέσει ακόμα και τους πιο αδιάφορους με αυτόν το τομέα να πειραματιστούν, έστω για λίγο. Δυστυχώς, όμως, το μέχρι στιγμής περιεχόμενο που υπάρχει από την κοινότητα βρίσκεται σε πολύ ρηχά νερά και είναι έκδηλο ότι οι περισσότερες πίστες δημιουργήθηκαν απλά για να πειραματιστεί ο κόσμος. Αυτοί οι τομείς άλλωστε ζουν και πεθαίνουν από την ανταπόκριση του κόσμου για το παιχνίδι, οπότε δεν έχουμε και πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Soap Dodgem review screen 4

Το Soap Dodgem λοιπόν, είναι ένας σχετικά προσεγμένος τίτλος στα περισσότερα τμήματά του. Με μία κλασική συνταγή gameplay, όμορφο αισθητικά και με τις μικρές έξτρα πινελιές του. Το βασικό του πρόβλημα, όμως, είναι ότι κουβαλάει παντού πάνω του τη στάμπα του mobile game. Και αυτό δεν έχει να κάνει με προκατάληψη, παρά με μία αίσθηση μετριότητας και περιορισμένων στόχων.

Το ότι είναι ένα απλό φορητό puzzle game δεν είναι απαγορευτικό για ένα παιχνίδι να παρουσιάσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αίσθηση ολότητας. Το πρόβλημά του, δεν βρίσκεται τόσο στα μεμονωμένα στοιχεία του σαν παιχνίδι, αλλά στις χαμηλές φιλοδοξίες του να γίνει ένας πλήρης και γεμάτος τίτλος. Είναι ένα παιχνίδι που μπορεί κάποιος να περάσει καλά παίζοντάς το, αλλά το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί περιμένοντας σε κάποια ουρά ή κάποια διαδρομή.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: PuzzleΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Lost DucksΗμ. Έκδοσης: 15/11/2018
PEGI: 3Εκδότης: Lost DucksΠλατφόρμες: Nintendo Switch

Θετικά

  • Τα έξτρα χαρακτηριστικά κάθε νέου κόσμου παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον.
  • Όμορφο αισθητικά με ευχάριστη μουσική υπόκρουση.
  • Απλός και εύχρηστος editor.

Αρνητικά

  • Μια συνολική αίσθηση ανεπάρκειας για κάτι παραπάνω από “σκότωμα χρόνου”.
  • Αρκετή επανάληψη στα μοτίβα των παζλ.
  • Πολύ γρίφοι είναι αχρείαστα μπλεγμένοι και μοιραία καταλήγουν σε τυφλό trial and error.

Βαθμολογία

Κάποια στιγμή στο μέλλον το μνήμα του Λάμπρου θα γράφει: Καλό παλικάρι αλλά χαράμισε τη ζωή του. Και θα είναι, εν μέρει, αλήθεια. Όποιο χρόνο βρίσκει, τον αξιοποιεί με videogames, comics, μουσική, ταινίες, σειρές, βιβλία καθώς και την ευρύτερη ποπ κουλτούρα, χωρίς ποτέ όμως, να νιώθει ότι τον χαράμισε. Αντιθέτως, θεωρεί τα χόμπι την πεμπτουσία της ζωής και τους ανθρώπους χωρίς αυτά, αφόρητα βαρετούς. Με λίγα λόγια, ένας αμετανόητος και περήφανος χομπίστας που σκοπεύει να συνεχίσει έτσι την ζωή του για όσο τον βγάλει. Όταν έχεις διανύσει όλη την διαδρομή Αtari - PS4, μάλλον κάτι ενδιαφέρον έχεις βρει εκεί.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

My Time At Portia
Κυνηγώντας το βουκολικό όνειρο.
Prologue trailer για το Mortal Kombat 11
Μαζί με πρώτο gameplay δείγμα από τον τίτλο.
Στα σκαριά νέος Dragon Ball τίτλος από την Bandai Namco
Ένα action RPG στο σύμπαν του Dragon Ball Z.
To City of Brass έρχεται στο Nintendo Switch
Εμπλουτισμένο με νέα χαρακτηριστικά.
Σύντομα η διάθεση του DLC για το Celeste
Με νέα επίπεδα -δωρεάν για όλους- σε όλες τις πλατφόρμες.
Αποκαλύφθηκε το Cover Art του Mortal Kombat 11
Με πρωταγωνιστή τον Scorpion.
Έρχονται τίτλοι Final Fantasy σε Xbox One και Nintendo Switch
Επιστροφή στο παρελθόν με τα FF X/X-2 HD και The Zodiac Age.
New Super Mario Bros. U Deluxe
Super Mario από τα παλιά.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Yoshi's Crafted World
Διαθέσιμο και το trailer με την εισαγωγή του παιχνιδιού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Τελευταία Σχόλια

Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι σε αυτούς που έχουν παίξει το αρχικό παιχνίδι. Οι δύο χαράκτηρες είναι σαν α...
Προς όλους .

Παιδια ειμαι υπερ της γόνιμης συζήτησης .
Δεν ανεφερα πουθενα στο προηγουμενο μην...
Τελεια νέα! Αυτο ακριβώς που ηθελα να ακούσω. Για καποιον σαν και μένα που το εχει τελιωσει απειρες ...
Σίγουρη αγορά από μένα πάντως!
ΕΠΟΣ
Πολύ πολύ ευχάριστα νέα!
Απλά μετράω μέρες αντίστροφα..............................μέχρι να παραλά...
ναι γενικα ως τωρα τα DLCs δείχνουν τιμιότατα και μεγάλα, δε το περιμένα. Θα το ξαναπαίξω σιγουρα οτ...
α. η επιστροφη των οπλων. το ειχαμε ψυλιαστει αλλά μεχχχχχ... ποτε δεν εκατσαν καλα στη σειρα. τουλα...