Split/Second

Ταξιδέψαμε στο Brighton και είδαμε τη νέα δημιουργία της Black Rock

Ταξιδέψαμε στο Brighton και είδαμε τη νέα δημιουργία της Black Rock

Μετά από πρόσκληση της Disney Interactive -διά της αντιπροσώπου της στην Ελλάδα, Centric Multimedia- το GameOver βρέθηκε στην Αγγλία και στο πανέμορφο Brighton για να επισκεφτεί τα Studios της Black Rock και να απολαύσει από κοντά το πολυαναμενόμενο Split/Second. Να θυμίσουμε πως το προηγούμενο παιχνίδι που μας προσέφεραν οι δύο εταιρείες ήταν το πολύ καλό Pure, το οποίο κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο για τον εξαιρετικό οπτικό τομέα του όσο και για το ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύστημα χειρισμού. Η πρώτη μας επαφή με το παιχνίδι ήταν καθαρά…ηχητική αφού, περνώντας από την αίθουσα αναμονής, τα πάντα σείονταν από τα ηχητικά εφέ του παιχνιδιού! Μετά από λίγα λεπτά εμφανίστηκε ο υπεύθυνος σχεδιασμού, Paul Glancey, για να μας μιλήσει για το παιχνίδι αλλά και για να μας κάνει μια πρώτη επίδειξη. Το Split/Second φαίνεται πως εισάγει νέα χαρακτηριστικά στην κατηγορία του και, συνάμα, θέτει νέα δεδομένα στο gameplay και στον τρόπο αλληλεπίδρασης με τις πίστες.

Καταρχάς, όλα λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενός TV show, το οποίο προσφέρει ένα άκρως ενδιαφέρον αλλά και επικίνδυνο θέαμα. Αυτοκίνητα παίρνουν μέρος σε εκρηκτικές κούρσες όπου σκοπό έχουν να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους, ενεργοποιώντας παγίδες που βρίσκονται κρυμμένες σε κάθε ανύποπτη και μη γωνιά της πίστας. Προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τις παγίδες αυτές, θα χρειαστεί να πατήσουμε ένα από τα δύο διαθέσιμα trigger buttons. Τα κουμπιά αυτά είναι το Α και το Β στο χειριστήριο του Xbox 360 και προκειμένου να πατήσουμε το σωστό κουμπί, υπάρχει η αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη μας.

Πατώντας λοιπόν τα trigger buttons, ενεργοποιούμε παγίδες οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται αλλά και την καταστροφή που θα επιφέρουν. Όλες όμως εξυπηρετούν ένα κοινό σκοπό: να βγάλουμε από τη μέση τους αντιπάλους μας! Είδαμε πρατήρια να εκρήγνυνται, δρόμους να ανατινάζονται αλλά και ολόκληρους πυλώνες να σωριάζονται στο έδαφος και, κυρίως, πάνω στους αντιπάλους μας! Για να επιφέρουμε τα καταστροφικά αυτά αποτελέσματα στα άλλα αυτοκίνητα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ιδιαίτερα ακριβείς, αφού αρκεί ένα λάθος ή ένας κακός συγχρονισμός για να καταλήξουμε εμείς θύματα της παγίδας που ενεργοποιήσαμε.

Και, φυσικά να αναφέρουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε παγίδες. Κάλλιστα μπορούμε να είμαστε και εμείς οι ίδιοι στόχος των άλλων αυτοκινήτων και να υποστούμε…εκρηκτικές συνέπειες! Παρόλα αυτά, κάθε φορά που «χάνουμε» το παιχνίδι δεν τελειώνει, αφού αυτομάτως επιστρέφουμε στη δράση και μπορούμε να συνεχίσουμε. Εδώ να αναφέρουμε πως δε χάνουμε μόνο από τις παγίδες ή τις εκρήξεις. Αρκεί μία λάθος στροφή ή ένα απότομο και δυνατό χτύπημα του αυτοκινήτου μας για να επιφέρει την καταστροφή και να μας επαναφέρει στο πλησιέστερο checkpoint.

Ωστόσο, παρά τις καταστροφές στις οποίες υπόκεινται τα αυτοκίνητα, ο τίτλος δε δείχνει να χαρακτηρίζεται από βία και, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Paul Glancey: «το Split/Second αντανακλά τη διασκέδαση και όχι τη βία. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε ένα live TV show, το οποίο έχει σκοπό να διασκεδάσει τους θεατές του, προσφέροντάς τους μία πιο stunt δράση». Τοιούτως, συμπεραίνουμε άνετα από τα λόγια του πως το παιχνίδι δε θα απευθύνεται μόνο σε ενήλικο κοινό, κάτι το οποίο το επαληθεύσαμε και εμείς, αφού μετά από λίγο μας δόθηκε η ευκαιρία να πιάσουμε στα χέρια μας το χειριστήριο του Xbox 360 και να κατευθύνουμε το αυτοκίνητο μας σε μία από τις διαθέσιμες πίστες του παιχνιδιού και συγκεκριμένα στο Airport Level.

Πρώτη εντύπωση προκαλούν τα γραφικά, των οποίων η ποιότητα είναι ιδιαίτερα προσεγμένη. Γενικότερα, ο οπτικός τομέας του τίτλου δείχνει να αγγίζει άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας πως το παιχνίδι βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

{VIDEO_1}

Καθώς κινούμασταν στο Airport Level, ενεργοποιήσαμε πολλές από τις παγίδες που μας προσέφερε. Αξίζει να αναφέρουμε πως τα εφέ των εκρήξεων ήταν άκρως εντυπωσιακά και κινούσαν την αδρεναλίνη μας σε επικίνδυνα και υψηλά επίπεδα! Πραγματικά, η μέχρι τώρα δουλειά που έχει γίνει στον οπτικό τομέα είναι άξια συγχαρητηρίων. Αρκεί να πούμε, πως είναι ό,τι πιο όμορφο έχουμε δει ποτέ σε αντίστοιχο τίτλο της κατηγορίας.

{PAGE_BREAK}

Συνεχίζοντας τους γύρους, διαπιστώσαμε πως μπορούσαμε να ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο κάθε φορά, ανακαλύπτοντας νέες παγίδες αλλά και πιο ασφαλείς διαδρομές. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να παίξουμε με μία περισσότερο στρατηγική διάθεση, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Glancey. Επιπλέον, κάθε φορά που περνούσαμε από το ίδιο σημείο, βλέπαμε τα συντρίμμια από τις εκρήξεις ή τα υπολειπόμενα μέρη των άτυχων αυτοκινήτων. Τα χαρακτηριστικά αυτά βάζουν σε λήθαργο την πιθανότητα επαναλαμβανόμενης δράσης και προσθέτουν ευκαιρίες ανακάλυψης και εξερεύνησης.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο τίτλος διαφέρει αισθητά συγκριτικά με τα…αντίπαλα δέη των BurnOut και Destruction Derby, αφού το gameplay του είναι διαφορετικό και ιδιαίτερα πρωτότυπο, διαφοροποιώντας ελαφρά τον τίτλο από τους αντίστοιχους της κατηγορίας. Πιθανότατα να εμπνεύστηκε από την κληρονομιά που άφησε το Twisted Metal, αλλά η ατμόσφαιρα και η απόδοση του Split/ Second είναι ικανές να προσφέρουν κάτι νέο και ξεχωριστό.

Ο χειρισμός ήταν απλός και "εύκαμπτος" με μόνο αρνητικό το γεγονός πως μπορούμε να χάσουμε πολύ εύκολα -ακόμα και μία απλή σύγκρουση σε κάποιον τοίχο όπου μας διακόπτει απότομα από τη δράση και βάζοντας σε διαλείμματα την ορμή και την αδρεναλίνη μας. Οι ενδείξεις για την ενεργοποίηση των παγίδων ήταν συχνές και τα αποτελέσματα που επέφεραν ήταν εκπληκτικά. Τα δάχτυλά μας θα αγγίξουν γνώριμες υφές αφού οι εντολές έχουν καταμεριστεί στα πλήκτρα όπως ακριβώς θα περιμέναμε. RT για το γκάζι και LT για το φρένο. Όσον αφορά την αίσθηση των οχημάτων, είναι καθαρά ευέλικτη αφού ουσιαστικά δεν έχουμε να κάνουμε με έναν εξομοιωτή αυτοκινητιστικών αγώνων.

Σχετικά με το Multiplayer Mode του τίτλου, ρωτήσαμε τον Paul Glancey αν θα υποστηρίζεται, τόσο σε online όσο και offline επίπεδο. Δυστυχώς, μας απάντησε δια της σιωπής του κρατώντας σφραγισμένα τα χείλη του, λέγοντας μόνο πως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα πριν αποκαλυφθούν περαιτέρω πληροφορίες.

Τουλάχιστον, επιβεβαιώσαμε πως το Split/ Second θα είναι μία multiplatform κυκλοφορία και, έτσι, εκτός από Xbox 360 θα κυκλοφορήσει και στο PlayStation 3 αλλά και στο PC. Επιπλέον, υποσχέθηκε πως θα περιλαμβάνει Achievements για Xbox 360 και PC αλλά και Trophies για το PlayStation 3. Τέλος, το στέλεχος της Black Rock τόνισε πως θα δούμε πολλά και διαφορετικά επίπεδα στο τελικό προϊόν, όπου το καθένα θα έχει το δικό του χαρακτήρα και θα λειτουργεί αυτόνομα συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Στον τομέα του ήχου, τα πράγματα παραμένουν εξίσου εκρηκτικά! Οι ήχοι των οχημάτων, οι συγκρούσεις και οι εκρήξεις προσφέρουν μία απολαυστική ηχητική εμπειρία που συνοδεύει πετυχημένα τη δράση.

Γενικότερα, τα ηχητικά εφέ είναι ένας ζωντανός και ιδιαίτερα υπολογίσιμος παράγοντας στην όλη εμπειρία. Ακόμα και η μουσική δείχνει να συμμετέχει στο όλο κλίμα, προσφέροντάς μας μουσικά κομμάτια που άλλοτε κορυφώνουν το δείκτη της αδρεναλίνης μας και άλλοτε συνεισφέρουν στην αγωνία της επόμενης στροφής.

Μιλώντας με τον παραγωγό του ήχου, Steve Rocket, διακρίναμε έναν ασυγκράτητο ενθουσιασμό σχετικά με την απόδοση του ηχητικού τομέα. Πηγαίνοντάς μας στο…«ηχητικό εργαστήρι» του, μας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να συνδυάσει τον ηχητικό ρεαλισμό των οχημάτων με την ψηφιακή τεχνολογία. Μας εξήγησε πως σκοπός του ήταν να ενώσει ήχους ώστε να προσφέρει ένα κράμα "ηχητικού οργασμού" τόσο στη συμπεριφορά των οχημάτων, όσο και στην απόδοση των ηχητικών εφέ. Όλα αυτά βοηθούν το παιχνίδι να αρχίζει να χτίζει μια εμπειρία διαφορετική και ξεχωριστή.

Η ανάπτυξη του παιχνιδιού τοποθετεί νέους πυλώνες που συμβάλουν στο να κτιστεί ένα καινοτομικό project, όπου με λίγη προσοχή θα μπορεί άνετα να ξεφύγει από τις παγίδες που το ίδιο έχει τοποθετήσει στον ανταγωνισμό. Δυστυχώς, ο τίτλος αναμένεται να κυκλοφορήσει τους πρώτους μήνες του 2010 οπότε θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να έχουμε στα χέρια μας την τελική του έκδοση.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις άσχετα αν ο τίτλος βρίσκεται ακόμα σε ιδιαίτερα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Αν φανταστούμε πως τείνει να ομορφύνει κι άλλο μέχρι να τελειοποιηθεί, τότε σίγουρα θα έχουμε να κάνουμε με ένα διαμάντι στην κατηγορία του και, αναμφισβήτητα, με μία μεγάλη επιτυχία και ίσως ένα από τα καλύτερα blockbusters του πρώτου τριμήνου του 2010.

Στάθης – Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

{nomultithumb}

Στάθης - Κων/νος Γιαννόπουλος
Στάθης - Κων/νος Γιαννόπουλος
Άρθρα: 238

Υποβολή απάντησης