FIFA Manager 11
Όπως λέμε, FIFA Manager 10
Όπως λέμε, FIFA Manager 10
Ώρα 20.00, άλλη μία συνηθισμένη μέρα φτάνει στο τέλος της. Γυρίζοντας από το μάθημα της σχολής, βρεγμένος από την καταιγίδα της διαδρομής, ανάβω την καφετιέρα (ταιριάζει με τον καιρό), κάνω ένα γρήγορο ντουζ και κάθομαι στον υπολογιστή. Ήρθε η ώρα να γράψω το κείμενο για το FIFA Manager 11. Ο κέρσορας αναβοσβήνει επίμονα και η κενή οθόνη μου υπενθυμίζει πως πρέπει να γεμίσει σύντομα, αν δεν θέλω να δω έναν αρχισυντάκτη να με κυνηγάει με το μαστίγιο.
Τo νέο επεισόδιο της σειράς ήρθε υποσχόμενο μεγάλες αλλαγές, αλλά για άλλη μια χρονιά τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Ας κάνουμε τώρα μια αναδρομή στα όσα ένιωσα παίζοντας το νέο FIFA Manager, μήπως και σωθώ από το μαστίγιο.
Here we go again!
Πρώτο βήμα, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που ανέφερε ο συνάδελφος προπονητής, Δημήτρης Ζουμάς στο κείμενο του Football Manager 2011 και εγκαθιστούμε τον τίτλο (εύκολο ε;). Δεύτερον, επιλέγουμε ανάμεσα σε ένα νέο παιχνίδι, στο Online Game, στο Live Season (η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με τις σημερινές αποδόσεις των ποδοσφαιριστών) και στο World Cup Mode, κατά το οποίο μπορούμε να γίνουμε οι νέοι Ρεχάγκελ οδηγώντας τη χώρα μας στην κορυφή του κόσμου. Η επιλογή μας είναι φυσικά η πρώτη. Ας αρχίσει το νέο ταξίδι προπονητικής! Από την πρώτη κιόλας οθόνη, οι επιλογές του παιχνιδιού είναι και φέτος πάρα πολλές. Μπορούμε να επιλέξουμε αριθμό χρηστών, αν θα χειριζόμαστε κάποιον σύλλογο μαζί με εθνική ομάδα, ακόμα και το αν μας ανήκει ένας σύλλογος.
Επιλέγοντας και τις τελευταίες λεπτομέρειες, ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε ποια ομάδα θέλουμε να οδηγήσουμε στην κορυφή. Η προσωπική επιλογή, εύκολη. H αγαπητή Manchester United! Και τα όνειρα για άλλη μια χρονιά, η οποία θα καταλήξει σε ένα ακόμα triple crown, αρχίζουν (όλοι έχουμε δικαίωμα στα όνειρα). Το κεντρικό μενού είναι ίδιο και απαράλλακτο με το περσινό. Στο φόντο υπάρχει το γραφείο μου (με το κασκόλ της ομάδας, πάντα σε περίοπτη θέση), διάφορες καρτέλες με πληροφορίες στις πλευρές, και στο κέντρο το…«ζουμί». Όσοι χρήστες προμηθευτούν για πρώτη φορά τον τίτλο ας οπλιστούν με υπομονή καθώς η περιήγηση και η εκμάθηση του μενού θα τους πάρει καιρό.
Οι προσθήκες και τα…λουκάνικα vol.2
Μία από τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν είναι η απενεργοποίηση των περιττών υποχρεώσεών μου ως προπονητής. Γιατί αν θέλω να γίνω ένας νέος Ferguson, το τελευταίο που θα θέλω να μου αποσπά την προσοχή είναι ο χορηγός του κόρνερ, ή οι θέσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα στο Old Trafford. Δυστυχώς, η απενεργοποίηση των παραπάνω υποχρεώσεων είναι χρονοβόρα, ενώ πολύ πιθανόν είναι να μου ξεφύγει κάτι που θα το «πληρώσω» στην πορεία. Το αμέσως επόμενο βήμα, είναι η «επίσκεψη» στην προπονητικό κέντρο για ασκήσεις και τακτικές. Στην περιήγηση στα δύο αυτά μενού αντίκρισα μια ευχάριστη έκπληξη, η ΕΑ (επιτέλους) εμπλούτισε αυτές τις επιλογές. Ειδικά στο θέμα των τακτικών, οι αλλαγές είναι πανέμορφες.
Το παιχνίδι μας μεταφέρει σε ένα νέο παράθυρο, στο οποίο εμφανίζεται ένα γήπεδο, με τους ποδοσφαιριστές στις θέσεις που έχω επιλέξει. Από εκεί, έχω τη δυνατότητα να δώσω ξεχωριστές εντολές στους παίκτες, να προσδιορίσω την κινητικότητα τους στον χώρο (να κάνω επιτέλους τον Berbatov να τρέχει και τι στον κόσμο) και γενικότερα, να ρυθμίσω την παραμικρή λεπτομέρεια που θεωρώ απαραίτητη για την καλύτερη αποτελεσματικότητα της ομάδας.
Στα θέματα των μεταγραφών δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική αλλαγή. Οι επιλογές είναι πάνω κάτω ίδιες με τις περσινές με την μοναδική μου ένσταση να έχει να κάνει με τον μικρό όγκο παικτών που ενσωματώθηκε στον τίτλο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Προσπαθώντας να πείσω τους παίκτες της αρεσκείας μου να ενσωματωθούν στους Κόκκινους Διαβόλους, στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει μια μπάρα που με βοηθάει να κατανοήσω εάν η πρόταση μου έχει ελπίδες ή αν είναι για τα σκουπίδια. Οι περισσότερες που έκανα ήταν φυσικά για τα σκουπίδια, καθώς με τους τσιγκούνηδες ιδιοκτήτες που έχει η ομάδα, δεν μπορούσα να «σταυρώσω» παίκτη. Ακόμα και ο Μήτρογλου αρνήθηκε την πρόταση μου. Από εκεί να καταλάβει κανείς για την πορεία που έχει πάρει η ομάδα με αυτούς τους ακατανόμαστους στο τιμόνι. Να σηκωθούν να φύγουν (αυτό μάλλον έπρεπε να το γράψω αλλού)!!!
{PAGE_BREAK}
Κάνουμε τον Σταυρό μας και φιλάμε το χορτάρι
Παίρνοντας την απόφαση ότι και φέτος πρέπει να πορευθώ με τους γερόλυκους και τους πιτσιρικάδες (μια μέση λύση δεν υπάρχει βρε παιδάκι μου) για την υπόλοιπη σεζόν, ολοκληρώνω τις τελευταίες επιλογές μου σε θέματα προπόνησης και τακτικής και είμαι έτοιμος για τον πρώτο αγώνα. Φιλάω σαν άλλος Μαραντόνα τους παίκτες στα αποδυτήρια, κάνω τον Σταυρό μου να μην τραυματιστεί ο Rooney και παίρνω το δρόμο προς την άκρη του πάγκου. Οι επιλογές για τη θέαση του αγώνα είναι τέσσερις στο σύνολο. Το Instant Results, στο οποίο εμφανίζεται κατευθείαν τα αποτελέσματα των ημιχρόνων, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να πραγματοποιήσω αλλαγές στην ανάπαυλα.
Υπάρχει επίσης το Text mode, στο οποίο γίνεται περιγραφή με κείμενο των σημαντικότερων φάσεων του αγώνα, ενώ η νέα (και συγχρόνως ανούσια) επιλογή είναι το videotext που θυμίζει το γνωστό σε όλους μας, teletext στην τηλεόραση. Τελευταία, αλλά όχι καταιδρωμένη, είναι η επιλογή 3D. Με αυτή την επιλογή μου δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσω το ματς από τον πάγκο φωνάζοντας εντολές και σφυρίζοντας κατακόκκινος σαν τον Ρεχάγκελ.
Επιπρόσθετα, μπορώ να ελέγξω ολόκληρη την ομάδα ή κάποια συγκεκριμένη μονάδα (ευκαιρία να αναγεννήσω τον «πεθαμένο» Rooney). Η μηχανή γραφικών είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε και σε προγενέστερα FIFA, αλλά σίγουρα αποτελεί την κορυφή στο είδος των manager τίτλων. Ορισμένες στιγμές παρατηρήθηκαν πτώσεις στα καρέ, αλλά γενικότερα τίποτα το ανησυχητικό. Μεγάλο ενδιαφέρον για τους χρήστες θα αποτελέσουν και τα υπόλοιπα modes όπως το World Cup, το Live Season και το online, αλλά να με συγχωρέσετε που δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο (καταραμένη σχολή) για την εκ βαθέως ενασχόληση μαζί τους.
Το φετινό Fifa Manager βγήκε offside
Άλλη μία χρονιά, άλλη μία ποδοσφαιρική σεζόν, άλλο ένα παιχνίδι FIFA Manager. Ο τίτλος της ΕΑ Sports, έκανε δειλά βήματα προόδου να προσελκύσει τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του είδους, αλλά για άλλη μία χρονιά έμεινε με την «όρεξη». Αλλάζοντας ελάχιστα πράγματα σε σχέση με το περσινό επεισόδιο, μένει πίσω σε σχέση με τον μεγάλο αντίπαλο, το Football Manager 2011. Όταν μέσα στο παιχνίδι ασχολούμαστε με άκρως αντίθετες αρμοδιότητες από έναν προπονητή, τότε δεν πρόκειται να εκτιμηθεί από το κοινό που προσπαθεί να «μαγνητίσει».
{VIDEO_1}
Το FIFA Manager αποτελεί την «ανάλαφρη» λύση για όσους θέλουν να γίνουν προπονητές και σίγουρα δε θα το μετανιώσουν, αλλά όσοι αναζητούν μια πραγματική manager εμπειρία, θα στραφούν αλλού. μιας και η προσπάθεια της EA Sports βγήκε offside αποφεύγοντας να ρισκάρει το κάτι παραπάνω. Η ώρα 22.30 και άλλο ένα κείμενο είναι έτοιμο να παραδοθεί στον αρχισυντάκτη. Η επιλογή να γράψω το κείμενο με μία πιο ανάλαφρη διάθεση, πιστεύω ταιριάζει απόλυτα με το είδος παιχνιδιών που αντιπροσωπεύει το FIFA Manager 11 και ευελπιστώ να είναι εξίσου ανάλαφρο και για τους αναγνώστες.
Ραντεβού λοιπόν του χρόνου!
Γιάννης Σκουλουδάκης