WRC 2
Πρώτες εντυπώσεις μέσα από το "Ράλυ των Θεών", με την παρουσία του Petter Solberg
Πρώτες εντυπώσεις μέσα από το “Ράλυ των Θεών”, με την παρουσία του Petter Solberg
Την επιστροφή του ιστορικού και πολυαγαπημένου Rally Acropolis, που πλέον έχει και τον τίτλο “Rally of the Gods”, βρήκαν ως ιδανική ευκαιρία οι Ιταλοί της Milestone για να παρουσιάσουν τη δεύτερη προσπάθειά τους στη μεταφορά του WRC στον κόσμο των videogames. Όπως είχαμε αναφέρει πέρυσι, τα δικαιώματα του franchise WRC κατείχε η Sony για αρκετά χρόνια, μέχρι που αποφάσισε να προβεί σε περικοπές και να αφήσει άλλους δημιουργούς να δοκιμάσουν την τύχη τους. Έτσι, το 2009 η Black Bean αγόρασε τα δικαιώματα και ανέθεσε στην ιταλική Milestone (δημιουργό των MotoGP και SBK) να επαναφέρει το αγαπημένο αυτό μηχανοκίνητο άθλημα στο προσκήνιο.
Το περυσινό αποτέλεσμα ήταν μάλλον μέτριο, αλλά -όπως ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί αναφέρουν- κάθε αρχή είναι δύσκολη, και περιθώρια για βελτιώσεις υπάρχουν. Αυτές τις βελτιώσεις, λοιπόν, θέλησαν να μας δείξουν την Τετάρτη 15/6 το απόγευμα οι Ιταλοί, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Rally Acropolis στο Λουτράκι Κορινθίας.
Εκεί, είχαμε τη μεγάλη τύχη να αποκτήσουμε απολύτως ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους των “συνεργείων¨ και των paddocks που είχαν στήσει οι ομάδες, και μέχρι να ξεκινήσει η παρουσίαση του τίτλου απολαύσαμε ορισμένες μοναδικές WRC στιγμές. H ουσία του απογεύματος όμως δεν βρισκόταν απλά και μόνο στους εκωφαντικούς ήχους των κινητήρων που διατάρασσαν την ησυχία στο βουκολικό τοπίο του Λουτρακίου, αλλά το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό, που για το σωτήριον έτος 2011 όλα δείχνουν ότι επανέρχεται δριμύτερο.
Η παρουσίαση ξεκίνησε με ομιλίες των Marc de Jong (Director of Commercial Development & Project Leader Interactive Games at North One Sport) και Davide Latina (Communication Manager, BlackBean games), ο κάθε ένας εκ των οποίων περιέγραψε το νέο παιχνίδι και τις συνθήκες υπό τις οποίες αναπτύσσεται από τη δική του σκοπιά. Περισσότερα από τους κ.κ. de Jong και Latina, αλλά και μια πολύ σύντομη συνέντευξη που πήραμε από τον σπουδαίο οδηγό Petter Solberg, πoυ ήταν παρών στην παρουσίαση και δοκίμασε και ο ίδιος το παιχνίδι, θα βρείτε στο video που υπάρχει στο τέλος του άρθρου.
Αλλά ας περάσουμε στην ουσία, στα του παιχνιδιού δηλαδή και στο πώς αυτό εξελίχθηκε σε σχέση με τον προκάτοχό του. Τί δεν μας άρεσε περύσι στο WRC; Όσοι είχαν διαβάσει το review μας, θα είχαν προσέξει τις ενστάσεις μας σε ό,τι αφορούσε την τεχνολογία του γενικότερα και τον τομέα των γραφικών ειδικότερα. Η μηχανή του πρώτου WRC έδειχνε παρωχημένη -παρά τις βελτιώσεις που είχε δεχτεί από επαφές που είχαμε με το παιχνίδι πριν την κυκλοφορία του- και σαφώς πίσω από ό,τι είχε να προσφέρει ο ανταγωνισμός.
Η Milestone αφουγκράστηκε τα παράπονα και τις παρατηρήσεις κοινού και Τύπου και αυτό έγινε άμεσα εμφανές στην πρώτη εκ των δύο διαδρομών που μας παρουσιάστηκε. Η αρχή της παρουσίασης, λοιπόν, έγινε με μια Super ειδική διαδρομή στην Πορτογαλία. Αυτή η super ειδική λαμβάνει χώρα εντός ενός σταδίου-κλειστού χώρου, όπου δύο οχήματα τρέχουν παράλληλα.
Αμέσως είδαμε σημαντικές βελτιώσεις στον οπτικό τομέα, με το στάδιο να είναι σχεδιασμένο με έντονη λεπτομέρεια, όμορφα χρώματα -αν και λίγο “καφέ”, που μας θύμισε το DiRT- και εντυπωσιακούς φωτισμούς, ενώ το αυτοκίνητο, ένα Citroen της περασμένης χρονιάς, να δείχνει σαφώς πιο ρεαλιστικό από το αντίστοιχο του περυσινού τίτλου. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι όντας μια “pre-alpha” έκδοση, το WRC 2 που είδαμε είχε σημαντικά προβλήματα στην απεικόνιση της εσωτερικής κάμερας, ενώ δεν υπήρχε ίχνος μηχανικών ή οπτικών καταστροφών μετά από συγκρούσεις. Η δεύτερη διαδρομή ήταν “κλασική” αγώνων ράλυ, στη Γερμανία και σε τοπίο με δάση και χωμάτινο οδόστρωμα.
Και εδώ η κατάσταση έδειχνε ικανοποιητική, με απουσία ενοχλητικών φαινομένων του παρελθόντος, όπως pop up (απότομη εμφάνιση στοιχείων του ορίζοντα), πτώσεις frame rate και tearing. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παρουσίαση έγινε σε κονσόλες PlayStation 3, αλλά δεν υπήρχε ίχνος aliasing σε ό,τι είδαμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που είδαμε στα λίγα λεπτά των δοκιμών μας, είναι ένα παιχνίδι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του, που με το δεδομένο του χρονικού διστήματος που υπάρχει μέχρι την κυκλοφορία του, έχει ακόμα περιθώρια σημαντικών βελτιώσεων.
{PAGE_BREAK}
Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό του τίτλου ήταν το μοντέλο οδήγησης. Εδώ η κατάσταση δεν δείχνει να έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από το πρώτο παιχνίδι. Φαίνεται ότι η Milestone εκτιμά πως αυτό το στοιχείο είχε ήδη γερές βάσεις και δεν είδαμε να έχει προχωρήσει σε αλλαγές. Έτσι, στο χειρισμό διαπιστώσαμε ένα ελαφρό “γλίστρημα” των οχημάτων στο οδόστρωμα, το οποίο αν και δείχνει να ταιριάζει στο όλο “χωμάτινο” στυλ του WRC, σίγουρα θα ξενίσει όσους έχουν μάθει με πιο “σφιχτά” racers. Αλλά το πως θα εξελιχθεί το μοντέλο χειρισμού, που αξίζει να αναφέρουμε ότι κλίνει προς την εξομοίωση και όχι το arcade ύφος της σειράς DiRT, θα μπορέσουμε να σας μεταφέρουμε δοκιμάζοντάς το για περισσότερη ώρα, με περισσότερα οχήματα και σε διαφορετικά είδη οδοστρώματος.
Το δεύτερο μεγάλο “αγκάθι” του πρώτου WRC για αυτή τη γενιά ήταν η απουσία “επισήμων” διαδρομών, παρόλο που το προϊόν ήταν 100% licensed. Σε ερώτησή μας προς τον κ. Latina, μάθαμε ότι όχι μόνο θα περιλαμβάνεται στο παιχνίδι το “Ράλυ των Θεών”, αλλά ότι το WRC 2 θα ακολουθεί πιστά το επίσημο ημερολόγιο του WRC, γεγονός που θα του χαρίσει περαιτέρω αυθεντικότητα.
Από εκεί και έπειτα, λεπτομέρειες για ρυθμίσεις οχημάτων, νέα modes αγώνων και λοιπών χαρακτηριστικών, που βλέπαμε σε παλιότερα παιχνίδια του franchise -εκτός του ότι θα υπάρχουν 9 κατηγορίες οχημάτων, 90 διαδρομές και 25 διαφορετικά είδη οδοστρωμάτων-, δεν δόθηκαν. Εκτιμούμε όμως ότι περισσότερα θα μάθουμε εν καιρώ.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τον εκπληκτικό ήχο που ακούσαμε, ο οποίος ακόμα και από τα "φτωχά" στερεοφωνικά ηχεία των τηλεοράσεων, ήταν συναρπαστικός. Όπως μας είπαν τα στελέχη της Milestone, οι ηχογραφήσεις και η απόδοση των κινητήρων εντός του παιχνιδιού, φέτος είναι ρεαλιστικότερη από ποτέ. Το ευχάριστο αυτό απόγευμα στο Hospitality Center του Rally Acropolis έκλεισε με την εμφάνιση οδηγών και ειδικότερα με αυτήν του Petter Solberg, o οποίος μας μίλησε -αν και απολύτως διπλωματικά…- για το παιχνίδι, ενώ το δοκίμασε και ο ίδιος. Όλο αυτό το γεγονός μπορείτε να το βρείτε στο video που συνοδεύει αυτό το άρθρο.
Το WRC 2 θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Οκτωβρίου, στα PlayStation 3, Xbox 360 και PC.
Γιώργος Καλλίφας
{nomultithumb}