God of War: Ascension

Πιο ελληνικό δεν γίνεται.


Και το σύστημα μάχης είναι το σημείο που το παιχνίδι πραγματικά διαπρέπει. Αλλάζοντας λίγο τη συνταγή, οι δημιουργοί προσφέρουν ένα σύστημα combos με απίστευτα γλυκιά ροή, που αναδεικνύει τις πραγματικές αρετές και το βάθος του στους υψηλότερους βαθμούς δυσκολίας, όπου τα combos και οι μαγικές ιδιότητες των λεπίδων πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά και όχι με τυχαίο button mashing. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι μαγικές ικανότητες του Κράτου είναι διαφορετικές, αφού τα ξόρκια πέρασαν στις λεπίδες του Χάους και ενεργοποιούνται με το πάτημα μιας κατεύθυνσης στο d-pad. Τα ξόρκια αυτά κερδίζονται σταδιακά μέσα στην περιπέτεια, εξομοιώνουν “elements” (κεραυνός, φωτιά, πάγος, χάος/ δαίμονες) και πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κατάλληλους εχθρούς για να φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Μια ακόμα προσθήκη είναι αυτή της χρήσης όπλων που είτε βρίσκουμε στο χώρο, είτε ρίχνουν οι εχθροί. Αυτά τα όπλα είναι πανίσχυρα και φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε στην κατοχή μας για μεγάλη διάρκεια. Εν ολίγοις, εκπλήξεις εδώ δεν υπάρχουν, πέρα από ορισμένα αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται κυρίως στην επίλυση γρίφων (προσπαθούμε να αποφύγουμε spoilers…). Στο Ascension θα βρείτε σχεδόν ό,τι έχετε δει σε προηγούμενα God of War, αλλά με μια μικρή εξαίρεση: Η δυσκολία εδώ μπορεί να γίνει σαδιστική. Δώστε, λοιπόν, προσοχή στο βαθμό δυσκολίας που θα επιλέξετε, αφού ακόμα και στο επίπεδο “normal” η κατάσταση λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού ξεπερνά κάθε προηγούμενο…

gow ascesnsion screens mp 03

Ακολουθώντας τις προσταγές της αγοράς, το Ascension διαθέτει και ένα multiplayer mode -πρώτη φορά για τη σειρά-, για μέχρι και οκτώ παίκτες, με μια πλειάδα από modes. Το παιχνίδι ξεκινά προσφέροντας στον παίκτη έναν “generic” πολεμιστή, ο οποίος πρέπει αρχικά να δηλώσει πίστη και υποταγή σε έναν από τους θεούς του Ολύμπου. Αυτό γίνεται μέσα σε έναν χάρτη, στου οποίου την κορυφή υπάρχουν τα τεράστια αγάλματα τεσσάρων θεών (Άδης, Δίας, Ποσειδώνας και Άρης).

Και τι ακριβώς σημαίνει υποταγή και συμμαχία; Ανάλογα με το θεό που θα διαλέξουμε, θα αποκτάμε διαφορετικού τύπου attributes, ξόρκια και άλλες ιδιότητες μέσα στις μάχες. Αφού γίνει, λοιπόν, αυτή η επιλογή, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις μάχες στις διαθέσιμες αρένες. Το θετικό εδώ είναι ότι οι mp αρένες του Ascension δεν είναι επίπεδα δανεισμένα από το campaign, αλλά χάρτες σχεδιασμένοι εκ του μηδενός για αυτό το τμήμα του παιχνιδιού. Τα διαθέσιμα modes είναι τα Εύνοια των Θεών (4 ή 8 παίκτες), Κατέκτησε το Λάβαρο (8 παίκτες με δύο ομάδες 4 παικτών) και ο Αγώνας των Πρωταθλητών (4-8 παίκτες). Και ενώ οι αρένες για τις μάχες τεσσάρων παικτών δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αφού είναι απλώς… αρένες, στην Εύνοια των Θεών για 8 παίκτες οι χάρτες είναι πραγματικά τεράστιοι, πολυεπίπεδοι και γεμάτοι παγίδες για να αυξάνουν έτσι την πρόκληση. Το gameplay στο multiplayer τμήμα του Ascension ακολουθεί τη φιλοσοφία των κλασικών God of War, με χρήση “ξορκιών”, άμυνας, ισχυρών, απλών ή συνδυασμένων χτυπημάτων, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πιο εξειδικευμένα combos δεν είναι διαθέσιμα ούτως ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα “juggle” μεταξύ των παικτών.

God of War Ascension Multiplayer Update

Στην Εύνοια 8 παικτών υπάρχουν δύο ομάδες τεσσάρων παικτών η κάθε μία. Οι ομάδες χαρακτηρίζονται ως “Τρώες” και “Σπαρτιάτες” και η κάθε μια προσπαθεί να εξοντώσει την αντίπαλη, συλλέγοντας ταυτόχρονα artifacts από το χάρτη και πατώντας επάνω σε βωμούς, με στόχο να φτάσει πρώτη στο όριο των 8.000 πόντων. Τα ίδια ισχύουν, φυσικά, και στην Εύνοια για 4 παίκτες, αλλά εδώ η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική σε ό,τι αφορά το ύφος των μαχών. Εδώ ο καθένας είναι για τον εαυτό του, η αρένα είναι μικροσκοπική σε σχέση με τους μεγάλους χάρτες των 8 παικτών και οι μάχες γίνονται φρενήρεις μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Στην Εύνοια 4 παικτών οι πόντοι συνεχίζουν να υφίστανται, αλλά απλά υπάρχουν για να βοηθήσουν στην εξέλιξη του επιπέδου μας, αφού οι μάχες τελειώνουν βάσει χρονικού ορίου. Τέλος, έχουμε το Trials of the Gods (Δοκιμασία των Θεών), ένα mode που δεν υπήρχε στη beta και που αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα “horde” mode, όπου δύο φίλοι συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν συνεχόμενα κύματα εχθρών μέχρι να χάσουν. Το multiplayer mode του Ascension σίγουρα δεν είναι κακό, αφού δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό του και έγινε προσπάθεια να περαστεί το ύφος του campaign μέσα σε ένα δύσκολο multiplayer περιβάλλον. Αν και κανείς δεν θα βγει χαμένος δοκιμάζοντάς το, δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και απολύτως απαραίτητο σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, συμβάλει στην αύξηση της αντοχής του τίτλου στο χρόνο.

gow ascesnsion screens mp 01

Δεν είναι μυστικό ότι το πιο σημαντικό -για την εγχώρια αγορά, φυσικά- στοιχείο του God of War Ascension είναι η πλήρης μεταγλώττισή του. Τα συγχαρητήρια στη Sony Hellas για την προσπάθεια που έκανε είναι δεδομένα από όλους μας, αφού η αντιπροσωπεία της εταιρείας δείχνει να “ανταποδίδει” τη στήριξη που της έχει προσφέρει το ελληνικό κοινό. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας σε ένα videogame ίσως να ξενίσει αρχικά το κοινό -και δικαιολογημένα θα λέγαμε, αφού έχουμε “γαλουχηθεί” με την αγγλική γλώσσα σε αυτό το μέσο διασκέδασης- αλλά σε ένα παιχνίδι τόσο “ελληνικό” όσο το God of War, η χρήση της γλώσσας μας σίγουρα ταιριάζει. Το αποτέλεσμα της μεταγλώττισης είναι ικανοποιητικό, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί γνωστοί, επαγγελματίες -“voice talents”- ηθοποιοί, με τους οποίους έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες.

Γιώργος Καλλίφας
Γιώργος Καλλίφας

Απο το 1982 και έναν "κλώνο" κονσόλας Atari ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation, Xbox... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα . Σήμερα βρίσκει ακομα χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, αλλά και κανένα high fantasy βιβλίο, ταινίες και σειρές.

Άρθρα: 4181

Υποβολή απάντησης