
Logitech Music Controllers
Δοκιμάζουμε τα πολυτελή "όργανα" της Logitech ροκάροντας
Δοκιμάζουμε τα πολυτελή “όργανα” της Logitech ροκάροντας
Αυτό που ξεκίνησε ως μια παράτολμη ιδέα ενός ανήσυχου Έλληνα, μέσα σε λίγα χρόνια γιγαντώθηκε και τελικά εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες επαναστάσεις στο gaming των τελευταίων χρόνων. Ο Alex Rigopoulos και η ομάδα του στη Harmonix έκανε την αρχή με τα Amplitude και Frequency πριν μεταβεί στο Guitar Hero, αλλάξει για πάντα το music/ rythm gaming και δημιουργήσει έναν τομέα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την Activision, αλλά και την Electronic Arts. Πολλοί μπορεί να βλέπουν με «στραβό» μάτι τα παιχνίδια αυτής της κατηγορίας, αλλά το γεγονός πως εν έτει 2010 έχουμε «μπάντες» και συναυλίες βασισμένες σε αυτό το είδος gaming, ενώ ταυτόχρονα πολλά θρυλικά και μεγάλα συγκροτήματα (Beatles, Metallica, Van Halen) δανείζουν τα έργα τους σε αυτά τα παιχνίδια, υποδηλώνει με τον πλέον έντονο τρόπο τη σημασία και το μέγεθος της επιτυχίας που έχει σημειώσει αυτό το genre.
Από αυτό το «πανηγύρι» δεν θα μπορούσε να λείψει και η Logitech. Η γνωστή εταιρεία που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει στο κοινό της τεχνολογίας προϊόντα απαράμιλλής ποιότητας, αποφάσισε να διαθέσει στην αγορά δύο «όργανα», δύο περιφερειακά που έχουν την άδεια της Activision και είναι κατάλληλα για χρήση στα παιχνίδια Guitar Hero, αλλά και στη σειρά Rock Band της EA.
Αν και ανάλογα περιφερειακά υπάρχουν αρκετά -πλην φυσικά των επισήμων που διανέμει η ίδια η Activision- αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια ειδική παρουσίαση των Wireless Guitar Controller και Wireless Drum Controller για έναν κυρίως λόγο: την ποιότητα της κατασκευής τους. Στον πυρήνα τους, τα δύο αυτά περιφερειακά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα «όργανα» που διατίθενται στην αγορά. Η αρχή επάνω στην οποία είναι σχεδιασμένα είναι η κλασική και βασίζεται σε διαχωρισμό χρωμάτων των τύμπανων/ πιατινιών/ κουμπιών, τα οποία ο παίκτης χτυπάει/ πιέζει για να αναπαράγει τη μουσική μέσα στο εκάστοτε παιχνίδι. Όμως, εκεί που τα δύο προϊόντα της ελβετικής εταιρείας κάνουν άλματα μπροστά από τον ανταγωνισμό είναι στην ποιότητα της κατασκευής και στα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα.
Το Wireless Drum Controller διαθέτει τρία πλήρως ρυθμιζόμενα τύμπανα και δύο πιατίνια. Κάθε ένα μπορεί να ρυθμιστεί σε θέση ώστε να ταιριάξει με τις προτιμήσεις του κάθε παίκτη, ενώ το σύνολο της κατασκευής είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο και υψηλής ανθεκτικότητας πλαστικό. Επίσης, το πεντάλ της μπότας έχει μεταλλική ανοξείδωτη επιφάνεια και ρυθμιζόμενο ελατήριο, ώστε να αντέχει στη σκληρή χρήση.
Το στήσιμο του σετ, όπως θα δείτε και στο σχετικό video, είναι αρκετά εύκολο, ενώ μετά το παιχνίδι το σετ διπλώνει για να γλιτώνουμε χώρο. Και αναφέρουμε ότι γλιτώνουμε χώρο, διότι σε αντίθεση με τα ντραμς της Activision, το Wireless Drum Controller της Logitech θυμίζει εντόνως πραγματικά όργανα λόγω του μεγάλου μεγέθους αλλά και του σχεδιασμού του. Περνώντας στο έτερο…ήμισυ του ροκ σετ, βλέπουμε ότι η Logitech Wireless Guitar Controller είναι κατασκευασμένη με ποιοτικά φυσικά υλικά, όπως μπράτσο από σφένδαμνο, ταστιέρα από τριανταφυλλόξυλο και μεταλλικά τάστα. Η κιθάρα που δοκιμάσαμε εμείς είχε πορτοκαλί και λευκό χρώμα που συμπληρώνεται με pick guard σε μαύρη λάκα, όμως η έκδοση του περιφερειακού για PS3 κυκλοφορεί σε μαύρο χρώμα. Τα πλήκτρα, όπως και η μπάρα των χορδών έχουν ειδική σχεδίαση για ελαχιστοποίηση του θορύβου, ενώ ακολουθώντας το σχεδιασμό της κιθάρας από το Guitar Hero World Tour, η Logitech εφάρμοσε στο μπράτσο της Wireless Guitar Controller ένα slider αφής για χρήση στα solos.
{PAGE_BREAK}
Ποιες οι εντυπώσεις μας μετά από μερικές…συναυλίες χρησιμοποιώντας αυτά τα περιφερειακά; Η αλήθεια είναι ότι η ποιότητα κατασκευής και ο σχεδιασμός αυτών των περιφερειακών είναι στοιχεία που προσφέρουν μια διαφορετική αίσθηση στο παίξιμο. Ναι, προφανώς συνεχίζαμε να νομίζουμε ότι παίζαμε μουσική -είπαμε, εδώ έχουμε να κάνουμε με παιχνίδια που εξομοιώνουν και σε καμία περίπτωση δεν αναπαράγουν/ δημιουργούν μουσική- αλλά ο «ρεαλισμός» στο βάρος και στο σχεδιασμό της κιθάρας και των ντραμς, προσφέρει μια εντελώς νέα διάσταση στο gameplay.
Τα κουμπιά στην κιθάρα έχουν εξαιρετική αίσθηση και απόκριση, η ισορροπία του περιφερειακού είναι υποδειγματική, ενώ η στιβαρότητα των ντραμς τα κρατούσε σταθερά στο σημείο που τα στήσαμε όσο και αν τα ταλαιπωρήσαμε. Στον αντίποδα, η Wireless Guitar Controller τείνει να κουράζει τον παίκτη με το μεγάλο βάρος της, αλλά αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται, ενώ τα πιατίνια στα ντραμς αρνούνταν πεισματικά να μείνουν σταθερά στον οριζόντιο άξονα μετά από έντονα χτυπήματα, γεγονός που το τμήμα σχεδιασμού της εταιρείας έπρεπε να είχε προβλέψει. Αυτά είναι τα δύο πιο σημαντικά μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στα προϊόντα της Logitech κατά τις δοκιμές μας.
Από εκεί και έπειτα, οι ρυθμίσεις στο σετάρισμα των ντραμς είναι εντυπωσιακές (μπορεί να δημιουργηθεί σετ κάθε πιθανής γωνίας και γούστου και υποστηρίζεται σύνδεση MIDI), ενώ η κιθάρα είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης σε ό,τι αφορά το φινιρισμά της.
{VIDEO_1}
Είναι σαφές ότι αυτά τα περιφερειακά δεν είναι για τον οποιονδήποτε. Εκτός του ότι έρχονται -προφανώς- χωρίς κανενός είδους software, το κόστος τους είναι μάλλον απαγορευτικό για την πλειοψηφία του κοινού. Ωστόσο, για εκείνους τους «άρρωστους» με τα music/ rythm παιχνίδια, που αναζητούν κάτι ξεχωριστό, κάτι high end που θα συμπληρώσει απόλυτα τη συλλογή με τα Guitar Hero World Tour/ Rock Band: The Beatles/ Rock Band/ Guitar Hero 5 κ.ο.κ., τα κορυφαίας ποιότητας αυτά περιφερειακά είναι πραγματικά μονόδρομος.
Τα Wireless Drum Controller και Wireless Guitar Controller κυκλοφορούν από τον Οκτώβριο του 2009 για Xbox 360, PS3 και Wii και κοστίζουν €200 έκαστο.
Γιώργος Καλλίφας
{nomultithumb}