BattleBlock Theater

Το...παιχνιδιάρικο αδερφάκι του Castle Crashers

Το…παιχνιδιάρικο αδερφάκι του Castle Crashers

Αν η εταιρία ανάπτυξης The Behemoth είναι ευρέως γνωστή για κάτι, αυτό είναι το Castle Crashers, ένας downloadable indie τίτλος ο οποίος αναδείχθηκε…με το σπαθί του σε μια απο τις κορυφαίες προτάσεις του Xbox Live (και αργότερα του PSN). Ένα επίσης ενδιαφέρον γεγονός, είναι πως εκτός απο το Castle Crashers, ένα ακόμη άκρως επιτυχημένο παιχνίδι -το ντεμπούτο της εταιρίας στην μεγάλη αγορά- ήταν το Alien Hominid, κάτι που σημαίνει πως αν και με μόλις δύο δημιουργίες, η Behemoth δεν έχει στο μητρώο της κανένα παιχνίδι που δεν έχει γίνει επιτυχία. Και με σιγουριά μπορούμε πλέον να πούμε, πως με την νεότερη δημιουργία της, το BattleBlock Theater, πάει για το "χατ-τρίκ".

Πρόκειται για ενα διασκεδαστικότατο, χιουμοριστικό 2D action-puzzle platformer, το οποίο κουβαλάει…μπόλικη τρέλα, θυμίζει αρκετά σε σημεία -αισθητικά τουλάχιστον- το Castle Crashers και αποτελεί μια απο τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις του XBLA που έχουμε δεί εδώ και καιρό.

Let me tell you a story…

Το πρώτο και μεγαλύτερο κατόρθωμα της The Behemoth, κατά την γνώμη μας, είναι το γεγονός πως κατάφερε να προσφέρει ένα παιχνίδι ποιοτικά αντάξιο του…αριστουργηματικά "χαζοχαρούμενου" και χιουμοριστικού εισαγωγικού cinematic. Η ιστορία μας ασχολείται με μια τεράστια παρέα απο πολύ καλούς φίλους, οι οποίοι ξεκινούν ένα θαλάσσιο ταξίδι σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Μετά απο μια δραματική (;) καταιγίδα, οι φίλοι ναυαγούν σε ενα νησί-φυλακή όπου οι περισσότεροι παίρνονται όμηροι απο έξυπνες σατανικές γάτες, οι οποίες τους αναγκάζουν να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητές τους για να περάσουν απο κάποιες αρένες, ώστε να ελευθερώσουν τους συντρόφους τους, προσφέροντας παράλληλα θέαμα στο κοινό γατών που παρακολουθεί!

Το "σενάριο" παρουσιάζεται μέσα απο cutscenes που εμφανίζονται ενδιάμεσα από κάθε chapter που ολοκληρώνουμε, ενώ άξιος αναφοράς είναι ο αφηγητής που πραγματικά δίνει ρέστα σε κάθε του "παράσταση". Το όλο concept του παιχνιδιού είναι ευχάριστα αστείο, χαζό, και φροντίζει να το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Οι δημιουργοί δεν φοβήθηκαν να εξαπολύσουν τη δημιουργικότητά τους, και αυτό φαίνεται από τα cutscenes και το gameplay, μέχρι το level design και τη μουσική και έτσι το νέο πόνημα της The Behemoth έχει κάτι για όλους.

…the story of BattleBlock Theater!

Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, πρέπει να τονιστεί ότι το BattleBlock Theater είναι ενα παιχνίδι κομμένο και ραμμένο για co-op, τελεία και παύλα. Μπορεί στο single player να έχουμε ένα ικανοποιητικό και απαιτητικό platformer, αλλά όταν τη σκυτάλη παίρνει ένας δεύτερος παίκτης, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τοπικό συνεργατικό παιχνίδι, η εμπειρία απογειώνεται. Συνεπώς, εαν πρόκειται να το αγοράσετε χωρίς την προοπτική να το δοκιμάσετε με τους φίλους σας, έχετε αγοράσει "μισό" παιχνίδι.

Όπως προείπαμε, το εν λόγω παιχνίδι είναι φαινομενικά ένα τυπικό 2D platformer, το οποίο ωστόσο "ξεχειλίζει" απο προσωπικότητα και ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα, κυρίως λόγω του τρομερού co-op του. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με αρένες που αποτελούνται απο τουβλάκια διαφορετικού τύπου, κι εμείς καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητες και τη δημιουργικότητά μας για να φτάσουμε στην έξοδο. Ωστόσο, όσο άμεσο και απλοϊκό μοιάζει το gameplay, τόσο βαθύ και έξυπνο είναι ταυτόχρονα. Ο χειρισμός είναι πανεύκολος, αφού έχουμε το κλασικό διπλό άλμα που θα χρησιμοποιούμε συνεχώς, με το πλήκτρο "B" του χειριστηρίου μπορούμε να χρησιμοποιούμε διάφορες δυνάμεις της αρεσκείας μας, ενώ την εμφάνισή του κάνει ένα μέτριο fighting σύστημα το οποίο πολλές φορές δημιουργεί πανικό στην οθόνη μας, αλλά παραμένει ενδιαφέρον και αστείο.

Οι δημιουργοί έχουν καταφέρει να συνδέσουν άψογα τους μηχανισμούς του gameplay με το ευφάνταστο και δημιουργικό level design. Κάθε αρένα είναι γεμάτη κινδύνους, παγίδες και άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο έξυπνα παζλ, αφού θα καλούμαστε είτε μόνοι, είτε σε συνεργασία με κάποιον γνωστό ή άγνωστο φίλο, να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια. Άλλα τουβλάκια έχουν νερό, καρφιά, πάγο ή φωτιά, ενώ άλλα εκρήγνυνται, εξαφανίζονται ή αποτελούνται απο συννεφάκια, με τις πολλές παραλλαγές να σιγουρεύουν μεγάλη ποικιλία και ποτέ μονότονα περιβάλλοντα. Οι αρένες είναι πανέξυπνα στημένες, και απαιτούν εξίσου έξυπνη και πολυδιάστατη σκέψη απο τον παίκτη έτσι ώστε όχι μόνο να περάσει το επίπεδο, αλλά να μαζέψει και τα διαμάντια και τα κουβάρια απο κλωστή που είναι διάσπαρτα στα επίπεδα.

{PAGE_BREAK}

Με τα διαμάντια που μαζεύουμε, μπορούμε να ελευθερώνουμε φυλακισμένους φίλους μας, κι έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε την εμφάνισή τους, ενώ με τα κουβάρια μπορούμε να αγοράζουμε διάφορα όπλα/δυνάμεις απο τις 13 συνολικά, που μπορούμε να χρησιμοποιούμε ευφάνταστα. Για παράδειγμα μια φλεγόμενη μπάλα δεν χρησιμεύει μόνο κατά των εχθρικών αιλουροειδών, αλλά μπορούμε και να βάλουμε φωτιά στον συμπαίκτη μας, έτσι ώστε πέφτοντας στο νερό, να αναπηδήσει φτάνοντας σε κάποιο δύσκολο σημείο!

Και εδώ είναι που το BattleBlock Theater γίνεται… τρομακτικά διασκεδαστικό, με την προϋπόθεση ότι παίζουμε με κάποιον φίλο. Οι αρένες και τα παζλ που συναντούμε, ποτέ δεν έχουν μόνο ένα δρόμο, αλλά όσους επιτρέπει η δημιουργικότητα των παικτών. Μπορούμε για παράδειγμα να περάσουμε μια σειρά απο τουβλάκια με νερό, εκτοξεύοντας τον συμπαίκτη μας με το RT, ή… θυσιάζοντάς τον για το κοινό καλό, σπρώχνοντάς τον στο νερό και πατώντας πάνω στο πτώμα του για να φτάσουμε απέναντι, ενώ το ίδιο μπορούμε να κάνουμε σε τουβλάκια με καρφιά και πάει λέγοντας.

Η συνεργασία μεταξύ δυο παικτών στην ίδια κονσόλα είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία, αφού ο φρενήρης ρυθμός, το χαριτωμένο concept, και ο δημιουργικός πειραματισμός που επιτρέπει το παιχνίδι οδηγούν σε στιγμές άφθονου γέλιου. Παράλληλα όμως, πρόκειται για ενα παιχνίδι πολύ πιο έξυπνο απο ότι θέλει να δείχνει, και απαιτείται "μυαλωμένη" προσέγγιση, ιδίως απο τους τελειομανείς παίκτες οι οποίοι θα θέλουν να πάρουν τον κάλλιστο βαθμό ο οποίος επιτυγχάνεται απο το κυνήγι όλων των διαμαντιών τους, ενός κουβαριού αλλά και του επιθυμητού χρόνου που απαιτεί το κάθε επίπεδο.

Ωστόσο, μετά απο κάποιο σημείο το concept ίσως κουράσει, μιας και εν τέλει ο πυρήνας παραμένει πάντα ο ίδιος. Γι’ αυτό η The Behemoth έχει φροντίσει να εξοπλίσει το "πακέτο" με μπόλικο περιεχόμενο που θα κρατήσει τους παίκτες για αρκετό καιρό απασχολημένους. Αρχικά, να αναφέρουμε πως περιέχεται ένας εύχρηστος και πληρέστατος Level Editor, ο οποίος επιτρέπει τη δημιουργία ξεχωριστών επιπέδων, τα οποία μπορούμε να μοιραστούμε με την κοινότητα, να κατεβάσουμε άλλα, ενώ υπάρχουν και playlists οι οποίες θα περιέχουν το καλύτερο user-generated περιεχόμενο του κάθε μήνα.

Ακόμη, εκτός απο το Story mode, έχουμε και την "Αρένα", όπου μπορούμε να παίξουμε διάφορα συνεργατικά ή ανταγωνιστικά ποικίλα modes, 8 στο σύνολο. Όλα τα παραπάνω φυσικά, μπορούν να παιχτούν online, αλλά η αλήθεια είναι πως στην παρούσα φάση δυσκολευθήκαμε αρκετά να συνδεθούμε με άλλους παίκτες, να ολοκληρώσουμε, και πόσο μάλλον, να βρούμε παιχνίδια. Ελπίζουμε τα προβλήματα αυτά να διορθωθούν σύντομα, μιας και το multiplayer είναι ένας βασικός πυλώνας του παιχνιδιού. Τέλος, τόσο ο ηχητικός, όσο και μουσικός τομέας κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ταιριάζοντας άψογα με το χαριτωμένο και "τρελό" ύφος του παιχνιδιού.

Συμπεράσματα

Η The Behemoth, με το BattleBlock Theater καταφέρνει να κάνει το "τρία στα τρία", προσφέροντας μια απο τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις του XBLA τους τελευταίους μήνες. Είναι διασκεδαστικό, καμουφλαρισμένα έξυπνο, απαιτητικό και ταυτόχρονα ένα απο τα καλύτερα co-op platformers που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Σε συνδυασμό με το μπόλικο περιεχόμενο και το κορυφαίο συνεργατικό παιχνίδι, έχουμε να κάνουμε με ενα παιχνίδι που αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματά του (1200 MS Points). Επενδύστε άφοβα.

Χρήστος Λιάπης

Χρήστος Λιάπης
Χρήστος Λιάπης

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το (όχι και τόσο) μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής, σπαταλά καθημερινά πολύτιμο χρόνο αγναντεύοντας το ταβάνι και μετά γκρινιάζει ότι δεν προλαβαίνει τίποτα.

Άρθρα: 356

Υποβολή απάντησης