
Batman: Arkham Knight
Ένας Ιππότης για τη Gotham.
Is This a Joke(r)?
Καταλαβαίνουμε πως το λογοπαίγνιο που χρησιμοποιούμε για τίτλο φτάνει σε επίπεδα κλισέ ανάρτησης «David Avramidis», αλλά η αστεία αντιμετώπιση του PC port για το Arkham Knight δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για άλλο τίτλο! Τα προβλήματα είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε ξανά. Ο γραφών ήταν από τους τυχερούς και έχει καταφέρει να επενδύσει κάποιες ώρες στο παιχνίδι (γιατί μην κρυβόμαστε, το μυαλό μας δεν είναι στο gaming τις τελευταίες ημέρες), σχετικά απρόσκοπτα, αλλά με σοβαρότατα προβλήματα για ένα πολυδιαφημισμένο AAA τίτλο, όπως και να έχει (Lag, μέτρια textures, χαμηλής ποιότητας γραφικά).
Ακόμα και αν το παιχνίδι έπαιζε άψογα και ανήκαμε σε μια ελάχιστη μειοψηφία, η απόφαση της Warner Bros να αποσύρει από τα διαδικτυακά ράφια τον τίτλο, δε μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με αυτά που θα θέλαμε. Gameplay, διαφορές με τις εκδόσεις κονσολών και κάποιες ίσως έξτρα παρατηρήσεις. Το «πρόβλημα» ξεκίνησε αρχικά από την αδυναμία της Rocksteady να προσαρμόσει γρήγορα και να ετοιμάσει το παιχνίδι στις νέες κονσόλες, οδηγώντας σε αναβολή και εστίαση όλων των πόρων της δημιουργικής ομάδας στις εκδόσεις για τα μηχανήματα της Sony και της Microsoft. Με το δεδομένο αυτό η WB αναζήτησε για τη μεταφορά του τίτλου στα PC ένα εξωτερικό συνεργάτη (την Iron Galaxy, εν προκειμένω, που είχε προτιμηθεί για το Origins) και, δυστυχώς, δεν κατάφερε να δώσει ένα αξιοπρεπές -unplayable είναι, για την ακρίβεια- αποτέλεσμα.

Τέσσερις τίτλοι μεγάλοι από τη Warner Bros ήρθαν τον τελευταίο καιρό: Shadow Of Mordor και Dying Light από τη μία, Mortal Kombat και Arkham Knight από την άλλη. Οι μεν πρώτοι δεν έφυγαν από την «αγκαλιά» των developers και αποδείχθηκαν άψογοι, οι δε δεύτεροι αφέθηκαν σε μικρότερα studios και κατέληξαν σε… φόλες ολκής. Αν δεν ήξερε η Warner Bros για την κατάσταση του παιχνιδιού, που μεταξύ μας αποκλείεται να μην ήξερε, δεν έδειξε να μαθαίνει από τα προηγούμενα λάθη της. Δεν υπάρχει περίπτωση οι quality testers να μην είχαν επισημάνει τα μυριάδες προβλήματα του τίτλου.
Η κρυψίνοια και το κουκούλωμα που έκανε ήταν παροιμιώδης και φαίνεται από τη μη αποστολή review codes σε μεγάλα μέσα που ασχολούνται με το PC gaming. Και όμως, η εταιρία αποφάσισε να δώσει το παιχνίδι σε κυκλοφορία, ταυτόχρονη με τις κονσόλες, ελπίζοντας, μάλλον, σε ένα θαύμα και στην υπομονή των gamers, που μας έχουμε μάθει να περιμένουμε τα διορθωτικά bugs. Θα ακουγόταν το κράξιμο, αλλά παρόλα τα προβλήματα, θα κρατούσε ένα μέρος της δυναμικής του από τα «αγχωμένα» reviews και με εξασφαλισμένα λεφτά από τα pre-orders και τις βιαστικές day one αγορές, το πρόσημο στο τέλος του οικονομικού κύκλου, ίσως, να έδειχνε θετικό. Και άστους να κουρεύονται. Βελτιώσεις όποτε και ΑΝ βρούμε χρόνο (και αν δε μας κοστίσει αρκετά). Δεν υπήρχε καμία εξασφάλιση για το χρόνο αλλά και την ουσιαστική βελτίωση του τίτλου.

Το σενάριο που θα δήλωναν «Δε θα βγει άλλο patch γιατί θέλουμε να ασχοληθούμε με τη DLC αφαίμαξη» δε νομίζω να σας ακούγεται και ιδιαίτερα άγνωστο. Δεν είναι κάποιο σενάριο φαντασίας, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πήγαιναν σε καταστάσεις διαχείρισης «damage control» μέχρι να πέσει, να χαλαρώσει και να ξεχαστεί το θέμα. Για το παιχνίδι τα γνώριζαν όλα και προχώρησαν επενδύοντας στο πιασάρικο του θέματος, στην έλλειψή μεγάλων τίτλων και στο «μαξιλαράκι» των pre-orders. Την πάτησαν, όμως, και την πάτησαν πανηγυρικά, γιατί δεν είχαν υπολογίσει την εμφάνιση του αγνώστου Χ.
Την απόφαση της Valve, «εντελώς τυχαία», να ανοίξει τα refunds για τίτλους οι οποίοι δεν ικανοποιούν την πελατεία της. Μέτρο υπέρ-αναγκαίο για να παρέχει τη δικλείδα ασφάλειας σε όσους καταφεύγουν σε pre-orders και day-one αγορές. Η PC gaming κοινότητα, μετά τα τραγικά ports των Watchdogs, AC Unity, MK X και αρκετών άλλων, πήρε στα χέρια της το πιο σημαντικό όπλο για να αμυνθεί. Εδώ δεν υπάρχει η μαμά SONY και η μαμά Microsoft να «τραβήξουν το αυτί» του publisher και να του επιστρέψουν «δώρο και όπως είναι» τον τίτλο. Δεν υπάρχει αυτό το φίλτρο προστασίας. Αν το Arkham Knight ήταν σε παρόμοια κατάσταση στις κονσόλες, δεν υπήρχε περίπτωση να έβγαινε προς πώληση. Όσο «αδηφάγες» και να είναι, unplayable, σε τέτοιο βαθμό, AAA τίτλο δεν θα τον άφηναν να κυκλοφορεί και να διασύρει το όνομα τους. Δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία της «νέας γενιάς», που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα χρόνο πριν.

Η Valve, λοιπόν, κάνοντας μια υπόθεση εργασίας εδώ, το ψυλλιάστηκε το «φέσι» και έδωσε τη δύναμη στους καταναλωτές, θέλοντας πάνω από όλα να θωρακίσει την αξιοπιστία της. Τα αντανακλαστικά της αγοράς γύρισαν boomerang και οι χρήστες άρχισαν να ζητούν μαζικά επιστροφές χρημάτων στα διαδικτυακά τους «πορτοφόλια». Δεν έχουμε ακριβή αριθμό, άλλα ήταν τόσο έντονη αυτή η κίνηση, ώστε ανάγκασε τη WB να αποσύρει τον τίτλο και να δουλέψει (μέσω της Rocksteady πλέον) με την «ουρά στα σκέλια», για να γίνει ο τίτλος αξιοπρεπής και να επιστρέψει κάποτε ξανά προς διάθεση σε κανονική μορφή.
Θα γίνουμε σκληροί εδώ, αλλά το ρεζιλίκι ήταν μνημειώδες. An αποφασίσεις να δουλέψεις με προ-παραγγελίες, το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να αποπνέει σοβαρότητα, σεβασμό και μεράκι. Σε πολλαπλάσιο βαθμό. Οι οπαδοί σου σε στηρίζουν και σε «δανείζουν» προκαταβολικά. Η WB πήρε την εμπιστοσύνη του κόσμου και την αγάπη για το franchise και την έκανε «χαρτί υγείας» (άλλο ταίριαζε εδώ, αλλά τέλος πάντων). Την απολογητική δήλωση, μια εβδομάδα μετά, την ακούμε βερεσέ και είναι απλά μια αναπόφευκτη αντίδραση, βασισμένη στο «ράπισμα» των χρηστών του Steam. Δε θα στεναχωρηθούμε κιόλας που ένας κολοσσός μαζεύτηκε και ανασκουμπώθηκε «κακήν κακώς», εξαιτίας των δικών του απαράδεκτων χειρισμών και αποφάσεων.

Επιμένουμε πως το πιο σημαντικό γεγονός εδώ δεν είναι το «ασεβές» port, μα η κίνηση της Valve και η αντίδραση των καταναλωτών. Μάθημα, προς γνώση και συμμόρφωση, για τους επόμενους, πως τίποτα δεν μπορεί να στηρίζεται, απλά, στο εμπορικό του brand name και πως τίποτα δε μένει στο απυρόβλητο, προστατευμένο από το «μετά την απομάκρυνση από ταμείο, ουδέν….». Αν δε θέλετε να βγάζετε PC ports και δεν είναι κερδοφόρα, μη βγάζετε (αλλά ως φαίνεται ακόμα είναι).
Η WB δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να διασώσει την αξιοπρέπει;a της και να κερδίσει πίσω τη χαμένη «φήμη-πελατεία». Το στίγμα και η ρετσινιά δε θα ξεπλυθούν έτσι εύκολα και όποτε θα μιλάει ο κόσμος στα fora για WB, το Arkham Knight θα λειτουργεί σαν υπενθύμιση ασέβειας προς το καταναλωτικό κοινό εκ μέρους της εταιρίας. C’est la vie. Αυτοί έπαιξαν και έχασαν, για τους επόμενους που θα δείξουν παρόμοια «κουτοπονηριά» το παράδειγμα υπάρχει και δείχνει το δρόμο. Ραντεβού σε κάποιους μήνες, επομένως, να ξαναμιλήσουμε για το παιχνίδι, όταν αυτό γίνει τέτοιο.
Νίκος Πλωμαριτέλης