


Doctor Sleep, Glow, The Boys και άλλα…

Doctor Sleep, Glow, The Boys και άλλα…
Χαμηλές οι ταχύτητες για την περασμένη βδομάδα, ακολουθώντας από κοντά τη νηνεμία που προέκυψε και για τα παιχνίδια έπειτα από το πέρας της E3. Όχι ότι έχουμε παράπονο. Οι λίστες με ταινίες και σειρές που βρίσκονται καταχωνιασμένες σε διάφορες watchlists είναι ατέλειωτες και ολοένα και αυξάνονται. Μία από τις σειρές όμως που θα πρέπει να μπει στις πάνω πάνω γραμμές της λίστας σας είναι το εξαιρετικό Chernobyl. Δεν γνωρίζουμε αν βρίσκεται δικαίως στην top θέση του IMDB για το σκέλος των σειρών, αλλά αυτή η πιθανή υπερβολή (καθόλου περίεργο αν δεν είναι βέβαια για άλλους) δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την εξαιρετική παραγωγή του HBO.
Μία μίνι σειρά που καταφέρνει να εξιστορήσει τη δραματικότατη, πραγματική ιστορία της καταστροφής του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Chernobyl με έντονο το στοιχείο της αυθεντικότητας. Το cast είναι πραγματικά ιδανικό, με πρώτους και καλύτερους τους Jared Harris και Stellan Skarsgard στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αποδίδοντας με αληθοφάνεια τους χαρακτήρες τους. Ένα από τα σημαντικά προτερήματα του Chernobyl, όμως, είναι ότι δεν στάθηκε μόνο στους πρωταγωνιστές, αντιθέτως έδωσε μεγάλη προσοχή σε όλους τους υπολοίπους ρόλους, όσο μικροί κι αν είναι, προσδίδοντας σημαντικούς πόντους στη συνολική ποιότητα παραγωγής.
Τα υπόλοιπα στοιχεία της παραγωγής βρίσκονται επίσης σε υψηλότατα επίπεδα, αποδίδοντας το σοβιετικό σκηνικό των 80s με αληθοφάνεια, μέσα από τον προσεγμένο ενδυματολογικό τομέα αλλά και τη γενικότερη αποτύπωση του περιβάλλοντος. Τα μόλις πέντε επεισόδια δίνουν τον κατάλληλο χρόνο ώστε να αποδοθεί στην ολότητά του το τραγικό συμβάν, αποφεύγοντας τις οποιεσδήποτε φλυαρίες.

Η βασική θεματική του Chernobyl έχει να κάνει με δύο έντονα αντικρουόμενα στοιχεία, που αφορούσαν στην καταστροφή και μετέπειτα την τεράστια αποστολή διάσωσης του κόσμου και του περιβάλλοντος. Από τη μία πλευρά η σειρά παρουσιάζει έντονα τις ευθύνες που έφεραν οι ιθύνοντες της καταστροφής, μέσα από την αρχική τους ολιγωρία, και αργότερα την κατάφωρη ευθυνοφοβία τους, που οδήγησε στο χαμό πολύ περισσότερων ζωών από ό,τι θα έπρεπε αν οι αρχές είχαν δράσει άμεσα. Από την άλλη πλευρά, όμως, αποδίδεται και η συγκινητική αυταπάρνηση μίας μεγάλη μερίδας ανθρώπων (πυροσβεστών, εργατών, στρατιωτικών κ.λπ.) που συντονίστηκαν, παρά την εν γνώση τους τεράστια επικινδυνότητα της ραδιενέργειας, ώστε να φέρουν ένα τέλος σε έναν εξαιρετικά θανατηφόρο, αόρατο κίνδυνο.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι θεωρούμε ορθότατη την επιλογή της παραγωγής να επιτρέψει στους ηθοποιούς να μιλήσουν με τη δική τους προφορά, έχοντας έτσι τη χαρά να ακούμε Άγγλους ηθοποιούς να μιλάνε όντως την γλώσσα τους, αποφεύγοντας τη βαριά ρωσική προφορά, κάτι που και ξένο θα ακουγόταν και κωμικό ίσως να έδειχνε και εν τέλει πιθανότατα θα ζημίωνε την εμπειρία παρά θα μας έπειθε λίγο περισσότερο ότι όντως βρισκόμαστε σε ουκρανικό έδαφος. Μία σειρά που ίσως θα πρέπει να την παρακολουθήσουν οι ιθύνοντες των Assassin’s Creed για να πειστούν ότι δεν χρειάζονται ιταλικές και ελληνικές προφορές για να αποδοθεί “σωστά” ο εκάστοτε πολιτισμός.
Trailers
Doctor Sleep
Σκηνοθέτης: Mike Flanagan (Gerald’s Game)
Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran
Πρεμιέρα: 8 Νοεμβρίου (Αμερική)
Είναι ευρέως γνωστό ότι όσο και αν το Shining (1980) του Stanley Kubrick θεωρείται (δικαίως) ένα εξαιρετικό θρίλερ, ο Stephen King το θεωρούσε ως μία προβληματική μεταφορά του βιβλίου του. Εντούτοις, ο Mike Flanagan δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτήν την άποψη καθώς το Doctor Sleep δείχνει πως συνδέεται άμεσα με την ταινία του Kubrick, όπως φαίνεται και από διάφορες σκηνές στο trailer (οι οποίες, κατά τον σκηνοθέτη, έχουν γυριστεί ξανά και δεν αποτελούν υλικό της ταινίας του 1980). Να θυμίσουμε ότι το ομώνυμο βιβλίο του King, που κυκλοφόρησε το 2013, ακολουθούσε τον Danny Torrance, ενήλικα πλέον, ο οποίος, όπως είναι αναμενόμενο, παραμένει ψυχολογικά τραυματισμένος και με πολλές παραισθήσεις από τα συμβάντα που είχαν διαδραματιστεί κατά το Shining.
Ready or Not
Σκηνοθέτες: Matt Bettinelli-Olpin (Devil’s Due), Tyler Gillett (πρώτη ταινία μεγάλου μήκους)
Πρωταγωνιστούν: Samara Weaving, Mark O’Brien, Adam Brody, Andie MacDowell
Πρεμιέρα: 23 Αυγούστου (Αμερική)
Μετά από το παντελώς αδιάφορο Escape Room (2019) σειρά έχει το παιχνίδι του κρυφτού για να δει τη horror μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Μία από τις διαφορές εδώ είναι ότι εμφανέστατα στοχεύουν σε R-rated βαθμολόγηση (μόνο για ενηλίκους) καθώς επίσης από το trailer φαίνεται ότι ίσως θα έχουμε να κάνουμε με μαύρη κωμωδία (με στοιχεία σάτιρας για τον καθωσπρεπισμό της μπουρζουαζίας αν είμαστε “τυχεροί”). Στο Ready or Not θα δούμε μία νεαρή νύφη (Samara Weaving) στην πρώτη της γνωριμία με την οικογένεια του μέλλοντα συζύγου της, οι οποίοι θα την προσκαλέσουν σε ένα πατροπαράδοτο παιχνίδι κρυφτού, που δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε κυνηγητό για τη φόνευσή της. Άντε, μετά να πάρει σειρά το σενάριο για τα “Φονικά Γκαζάκια©”.
Pennyworth, 1η σαιζόν
Πρεμιέρα: 28 Ιουλίου (Epix), 10 επεισόδια
Φέτος είδαμε το τέλος του τηλεοπτικού Gotham έπειτα από 5 σαιζόν, μία σειρά που εξαρχής είχε δημιουργήσει καχυποψία, όντας στο σύμπαν του Batman αλλά χωρίς τον… Batman. Λειτουργώντας εξ ολοκλήρου ως prequel των περιπετειών του Σκοτεινού Ιππότη, τουλάχιστον το Gotham υποσχόταν πως θα ανέπτυσσε τα origin stories διαφόρων περιφερειακών χαρακτήρων και villains (έχοντας δει μόνο την πρώτη σαιζόν η αλήθεια είναι ότι η σειρά δεν μπορούσε τελικά στο ελάχιστο να κρατήσει το ενδιαφέρον).
Το Pennyworth δημιουργεί με τη σειρά του περιέργεια σχετικά με το πώς θα καταφέρει να κερδίσει την προσοχή, καθώς μας πάει ακόμα πιο πίσω χρονολογικά, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον νεαρό Alfred Pennyworth (ο συμπαθής butler του Batman). Η ιστορία θα εκτυλίσσεται αρκετά πριν γεννηθεί ο Bruce Wayne, όταν ο Alfred έχει αφήσει πίσω του πλέον τα χρέη πεζοναύτη στον βρετανικό στρατό και αναλαμβάνει τη δημιουργία ομάδας ασφαλείας για τον Thomas Wayne, στο Λονδίνο του 1960.
Glow, 3η σαιζόν
Πρεμιέρα: 9 Αυγούστου (Netflix), 10 επεισόδια
Οι Gorgeous Ladies of Wrestling επανέρχονται, έχοντας πλέον κερδίσει την απαραίτητη δημοτικότητα ώστε να μεταφέρουν το σόου τους στο Las Vegas. Η σειρά αποδίδει επιτυχώς τα 80s σε μία ιστορία εμπνευσμένη από το πραγματικό και επιτυχημένο wrestling σόου του GLOW. Οι πρώτες δύο σαιζόν κέρδισαν το ενδιαφέρον μας, χάρη στην ιδιαίτερη συμπαθή παρουσία της Alison Brie, τον εξαιρετικό Marc Maron και το καλογραμμένο σενάριο, με σωστή μίξη δραματικού και χιουμοριστικών στιγμών.
The Boys, 1η σαιζόν
Πρεμιέρα: 26 Ιουλίου (Amazon Prime), 8 επεισόδια
Έπειτα από την τεράστια επιτυχία του “αποστειρωμένου” MCU, λογικό ήταν να δούμε να ξεφυτρώνουν και περιπτώσεις υπερ-ηρώων που θα θελήσουν να δώσουν κάτι διαφορετικό προκειμένου να καταφέρουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, ακολουθώντας τη μόδα του είδους, αλλά χωρίς να έρθουν σε απευθείας σύγκριση με το πιο προσιτό ύφος, για όλες τις ηλικίες, και την υψηλότατη παραγωγή των ταινιών από τα Marvel Studios. Κάπως έτσι είδαμε τα Deadpool π.χ.
Κάπως έτσι έρχεται και το The Boys, με πρώτο όνομα τον Karl Urban, μία σειρά με ξεκάθαρο το R-rated στοιχείο, που αναποδογυρίζει τη συνηθισμένη συνταγή των ενάρετων υπερ-ηρώων. Εδώ, οι υπερ-ήρωες, γνωστοί ως The Seven, έχουν διαφθαρεί πλήρως από την τεράστια φήμη που έχουν αποκτήσει, χρησιμοποιώντας πλέον αλόγιστα τις υπερδυνάμεις τους. Μία ομάδα εκδικητών όμως, γνωστοί ως The Boys, θα προσπαθήσουν να βάλουν ένα τέλος στην παντοδυναμία των Επτά, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι κανένας τους δεν έχει κάποια υπερδύναμη.
Cine-TV Νέα
Το τηλεοπτικό Dark Tower βρίσκεται ακόμα υπό παραγωγή
Έπειτα από τις χλιαρές εισπράξεις του πρόσφατου κινηματογραφικού Dark Tower (2017) και την έντονη αποδοκιμασία από κοινό και κριτικούς, φαινόταν πιθανό πως η συγγενής τηλεοπτική σειρά ίσως σιωπηρά περνούσε στην ακύρωσή της. Το Amazon, όμως, φαίνεται πως δεν πτοήθηκε, καθώς ο ηθοποιός Michael Rooker (Guardians of the Galaxy, The Walking Dead) ανακοίνωσε πως προστέθηκε στο cast. Ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα έχει σχέση με την ταινία, όπως ήταν τα αρχικά σχέδια.

Το Love Death + Robots θα επιστρέψει
Ιδιαίτερα ευχάριστα νέα, καθώς η ανθολογία των 18 επεισοδίων που είδαμε φέτος αποτελούσε μία από τις καλύτερες στιγμές του Netflix. 18 επεισόδια, κάθε ένα με διαφορετική εικαστική τεχνοτροπία, έντονο το sci-fi ή το υπερφυσικό στοιχείο, που κατάφερναν μέσα σε λίγα λεπτά να πουν μία ολοκληρωμένη ιστορία, με νοήματα, ανησυχίες ή απλό καθαρόαιμο χιούμορ και δράση.
