Γιατί “απέχουν” οι γυναίκες από την Πληροφορική;

Μπορεί να φταίει και το gaming


Μπορεί να φταίει και το gaming


Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η έρευνα του npr.org, σχετικά με τη σχέση του ισχυρού φύλου με την επιστήμη της Πληροφορικής. Και ενώ η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των γυναικών που ασχολούνταν με τον τομέα αυτό, είχε φτάσει στο 37% επί του συνόλου των εργαζομένων και είχε έντονα αυξητικές τάσεις, κάπου κοντά στο 1984 όλα άλλαξαν και το σχετικό διάγραμμα παρουσίασε μία καμπή (σε αντίθεση με άλλους τομείς όπως η Ιατρική, οι Φυσικές επιστήμες, η Νομικές επιστήμες) “στέλνοντας” το ποσοστό των ασχολούμενων με την Πληροφορική γυναικών χαμηλά, με αποτέλεσμα στις μέρες μας να κινείται αρκετά κάτω του 20%.

Τι συνέβη λοιπόν το 1984 εκτός από το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες από τους Ρώσους και την προβολή του Indiana Jones and the Temple of Doom; Υπήρξε ραγδαία αύξηση της εισχώρησης των προσωπικών υπολογιστών στα αμερικάνικα νοικοκυριά. Μία εισχώρηση που ταυτίστηκε με δύο πράγματα: Παιχνίδια και αγόρια. Ουσιαστικά, η αγορά ενός προσωπικού υπολογιστή σήμαινε αγορά μιας πανάκριβης παιχνιδομηχανής που προοριζόταν για τα αγόρια ενώ τα κορίτσια συνέχιζαν να χτενίζουν τις Barbie τους. Αυτή ήταν η marketing γραμμή της αγοράς, αυτό έδειχναν οι διαφημίσεις, και αυτό επικράτησε σαν καταναλωτικό μοντέλο. Επειδή όμως η ενασχόληση με τον υπολογιστή σήμαινε αυτομάτως και εξοικείωση με την τεχνολογία του, οι εισερχόμενοι στα κολέγια και στα πανεπιστήμια νέοι άντρες, ήταν πολύ πιο κοντά στο αντικείμενο σε σχέση με τις νεαρές γυναίκες με μοιραίο το αποτέλεσμα, πολύ περισσότερα αγόρια να στρέφονται προς την Πληροφορική. 

Ας ρίξουμε μια ματιά τριγύρω μας κι ας σκεφτούμε, 30 χρόνια μετά, πώς συνεχίζει να συμπεριφέρεται η gaming πλέον βιομηχανία στις γυναίκες και σε ποιον απευθύνεται αγοράστικά.

Σάββας Καζαντζίδης
Σάββας Καζαντζίδης

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι.

Άρθρα: 761

Υποβολή απάντησης