Ridge Racer 2

Η θρυλική racing σειρά επιστρέφει στο PSP, έχουμε όμως να κάνουμε με ένα πραγματικά νέο παιχνίδι;

Η θρυλική racing σειρά επιστρέφει στο PSP, έχουμε όμως να κάνουμε με ένα πραγματικά νέο παιχνίδι;

Η θρυλική racing σειρά επιστρέφει στο PSP, έχουμε όμως να κάνουμε με ένα πραγματικά νέο παιχνίδι;

Πατήστε για μεγέθυνση της εικόναςΗ σειρά Ridge Racer συνοδεύει τα τελευταία χρόνια κάθε κυκλοφορία συστήματος της Sony, έχοντας καθιερωθεί στη συνείδηση των gamers ως μία σταθερή αξία. Το Ridge Racer αποτέλεσε τίτλο λανσαρίσματος για το PlayStation Portable και όπως συμβαίνει πάντα σε αυτή την αγορά, ήρθε επιτέλους και η ώρα της συνέχειας. Το Ridge Racer 2 κυκλοφορεί επιτέλους για το φορητό σύστημα της ιαπωνικής εταιρίας προσφέροντας σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το πρώτο μέρος, παρέχοντας ωστόσο παράλληλα όλα αυτά για τα οποία έγινε αγαπητή η σειρά. Το βασικότερο στοιχείο που εντοπίζει κανείς μετά από λίγες ώρες ενασχόλησης με το Ridge Racer 2 είναι ότι παρέχει σαφώς λίγες βελτιώσεις σε σχέση με το πρώτο μέρος, καταφέρνει ωστόσο να διορθώσει σημαντικά προβλήματα που έκαναν την εμφάνισή τους σε αυτό.

Παρόλα αυτά, η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσει κανείς θα τον κάνει να αναρωτηθεί αν όντως αγόρασε το δεύτερο μέρος ή μπερδεύτηκε χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά τον τίτλο λανσαρίσματος. Πέραν του εισαγωγικού video, το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας που εμφανίζεται στην widescreen οθόνη του PSP είναι ίδιο, προδίδοντας το τι θα ακολουθήσει. Σαφέστατα δεν έχουμε να κάνουμε με ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι, αλλά με μία αναβαθμισμένη έκδοση του αρχικού racer της Namco Bandai.

Πατήστε για μεγέθυνση της εικόναςΒασικός «πρωταγωνιστής» του παιχνιδιού παραμένει το World Tours mode, στο οποίο ο παίκτης καλείται να δηλώσει συμμετοχή σε μία σειρά αγώνων κλιμακωτής δυσκολίας, στους οποίους πρέπει να λάβει μία συγκεκριμένη θέση για να προχωρήσει. Μετά από μία σειρά νικών, το παιχνίδι επιβραβεύει τον παίκτη με νέα οχήματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εκείνη τη στιγμή και μετά για ακόμα ταχύτερα περάσματα από το δρόμο. Η βασική αίσθηση που αφήνει κι εδώ ο τίτλος είναι λίγο «επιστροφή στα παλιά», αφού όποιος έχει ασχοληθεί έστω και μερικές ώρες με το Ridge Racer θα πιστέψει ότι αγόρασε δεύτερη φορά το ίδιο παιχνίδι. Οι πίστες είναι ίδιες και απλά έχουν εμπλουτιστεί με μία σειρά προσθηκών από δύο ακόμα μέλη της racing οικογένειας Ridge Racer. Από εκεί και πέρα, αφήνοντας τα του World Tour, ο παίκτης μέσα από το ίδιο mode μπορεί να δημιουργήσει ένα δικό του tour, στο οποίο επιλέγει ο ίδιος χρονική διάρκεια (από 3 έως 60 λεπτά!) και class των αυτοκινήτων (διατίθενται όλες).

Πέραν των World Tours, υπάρχει το Arcade mode, στο οποίο ο χρήστης μπαίνει κατευθείαν στη δράση. Μετά από επιλογή μίας εκ των 21 πιστών που προσφέρονται για αγώνα σε normal ή reverse mode, ο παίκτης καλείται να επιλέξει το όχημα της αρεσκείας του ανάμεσα σε όσα έχει εμφανίσει σε κάθε κατηγορία και να τρέξει χωρίς δεύτερη σκέψη. Σε αυτό το mode, η πίστα χωρίζεται σε τμήματα με checkpoints και ο απώτερος σκοπός είναι το όχημα να περάσει από όλα πριν ολοκληρωθεί ο διαθέσιμος χρόνος. Εδώ θα γίνει και πιο αντιληπτό στον παίκτη με χαμηλότερο βαθμό εμπειρίας ότι η επιλογή ενός γρήγορου οχήματος δεν σημαίνει και ευκολότερη νίκη, καθώς τα οχήματα της Class 6 απαιτούν γρηγορότερα αντανακλαστικά και έχουν εντελώς διαφορετική οδηγική συμπεριφορά στην πίστα από τα πιο αργά.

Πατήστε για μεγέθυνση της εικόναςΤο επόμενο mode είναι το duel, στο οποίο μετά την επιλογή οχήματος ο παίκτης αντιμετωπίζει ένα δεύτερο αυτοκίνητο που ελέγχεται από την CPU. To Survival mode θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις, αφού στους αγώνες αυτής της κατηγορίας συμμετέχουν 4 οχήματα με το πιο αργό σε κάθε γύρο να βγαίνει εκτός μάχης. Ο παίκτης καλείται εδώ να αποφεύγει να τερματίζει τελευταίος, ούτως ώστε να προχωρά σε επόμενους αγώνες. Το Time Attack mode προσφέρει απλόχερα την ευκαιρία για άνετη οδήγηση, αφού κάθε αυτοκίνητο αγωνίζεται μόνο του για τον ταχύτερο γύρο. Σε περίπτωση που έχετε καταγράψει το χρόνο σας, αυτός εμφανίζεται με το κλασικό ghost mode. Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και το Wireless Battle mode, στο οποίο καλείται ο παίκτης να ανταγωνιστεί άλλους φίλους του μέσω της ασύρματης δικτύωσης των PSPs.

Σε επίπεδο gameplay τα πράγματα δεν έχουν διαφοροποιηθεί και το παιχνίδι παρέχει όσα χρειάζεται ένα arcade racer. To drifting είναι το «κλειδί» της επιτυχίας, αφού ο παίκτης καταφέρνει να γλιστρήσει στο οδόστρωμα και να φτάσει ταχύτερα προς την γραμμή του τερματισμού. Ο συγκεκριμένος τρόπος οδήγησης είναι μοναδικός και η εμπειρία που προσφέρει η ψηφιακή πραγματοποίησή του αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Η επίτευξη του drift δεν είναι δύσκολη αφού απαιτεί απλά από τον οδηγό να μπει σε μία στροφή με ταχύτητα, να αφήσει το γκάζι, να στρίψει απότομα το τιμόνι προς την κατεύθυνση που θέλει και να δει το όχημά του να κινείται «με τις πόρτες».

Πατήστε για μεγέθυνση της εικόναςΠαράλληλα με το θέαμα, το drifting παρέχει και την δυνατότητα της χρήσης Nitro. Όσο περισσότερο γλιστράει το όχημα πάνω στο δρόμο, τόσο ταχύτερα γεμίζουν οι τρεις ειδικές μπάρες nitro στο πάνω μέρος της οθόνης. Με αυτές γεμάτες, ο χρήστης μπορεί ανά πάσα χρονική στιγμή να πιέσει το ανάλογο shoulder button και το όχημά του να αποκτήσει για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια μεγαλύτερη ταχύτητα. Τεχνικά, το παιχνίδι έρχεται να προσφέρει σαφείς βελτιώσεις σε σχέση με το Ridge Racer και αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο που θα προσέξει όποιος έχει στην κατοχή του και τους δύο τίτλους με την πρώτη ματιά. Ο σχεδιασμός όλων των μοντέλων στα αυτοκίνητα είναι σαφώς βελτιωμένος με ελάχιστες βελτιώσεις να έχουν γίνει και σε επίπεδο περιβάλλοντος. Το frame rate παραμένει κορυφαίο, ωστόσο, η ροή της κίνησης είναι σαφέστατα πιο αληθοφανής, ενώ και η επαφή των οχημάτων με το οδόστρωμα φαντάζει πιο ρεαλιστική. Ηχητικά, τα πράγματα έχουν παραμείνει στο αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο της σειράς, χωρίς ωστόσο το Ridge Racer 2 να καταφέρνει να προσφέρει κάτι το πρωτόγνωρο και το εντυπωσιακό, πάντα σε σχέση με το ήδη κορυφαίο πρώτο Ridge Racer για το PSP.

Κλείνοντας, οφείλουμε να απαντήσουμε αν ο νέος τίτλος της Namco Bandai για το PSP αξίζει πραγματικά να αποκτηθεί. Η απάντηση είναι απλή: Όποιος έχει προμηθευτεί το Ridge Racer και έμεινε ικανοποιημένος, μάλλον δεν θα πρέπει να θεωρήσει επιτακτική την ανάγκη της αγοράς του. Αντιθέτως, όποιος βρήκε στο Ridge Racer πολλά τεχνικά προβλήματα, οφείλει να έχει μία επαφή με το δεύτερο μέρος στο PSP για να εντοπίσει τις σαφέστατες βελτιώσεις. Τέλος, όποιος καταναλωτής δεν έχει απολαύσει ακόμα δράση Ridge Racer, καλό θα ήταν να σπεύσει στο κοντινότερο κατάστημα και να προχωρήσει στην κατάλληλη…επένδυση. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα arcade racing παιχνίδια που έχουν εμφανιστεί σε φορητό σύστημα και όχι μόνο…

PEGI 3+

Μάριος Θεοτοκάς
Μάριος Θεοτοκάς
Άρθρα: 749

Υποβολή απάντησης