
Chronicles of Mystery: The Tree of Life
Ψάχνοντας το κρυμμένο δέντρο μέσα στο δάσος!
Ψάχνοντας το κρυμμένο δέντρο μέσα στο δάσος!
"Sylvie Leroux". Ένα όνομα που, για όποιον έπαιξε το προηγούμενο μέρος της σειράς Chronicles of Mystery, το The Scorpio Ritual, θα πρέπει να τον γεμίζει με ευχάριστες αναμνήσεις. Όχι γιατί το εν λόγω παιχνίδι ήταν κάτι το φαντασμαγορικό ή γιατί η ιστορία του ξεχώρισε. Ήταν η Sylvie Leroux που πραγματικά μάγεψε το κοινό και μάλιστα κέρδισε και βραβεία για την εμφάνισή της. Γνωρίζουμε ότι το να έχεις μια αντισυμβατική και πανέμορφη πρωταγωνίστρια έχει γίνει ολίγον…σούπα τα τελευταία χρόνια μετά την επέλαση των April Ryan και Kate Walker. Και όμως, μέσα σε αυτό τον "κομποστοποιημένο" χυλό κονφορμισμένων χαρακτήρων, η γλυκιά και ενδιαφέρουσα Sylvie κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί. Ξανάλεμε, λοιπόν, αυτό που είπαμε και πέρυσι: Πρόκειται για έναν από τους πιο καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες που έχουμε δει εδώ και χρόνια.
Εξερευνώντας τον μύθο των Conquistadors – Ιστορία & Χαρακτήρες
Έχοντας αντιμετωπίσει και νικήσει μια μυστική κάστα που ήθελε να εξουσιάσει τον πλανήτη μέσω ενός αρχαίου μυστικού της Μάλτας, είπε η καημένη Sylvie να κάνει λίγες διακοπές και να απολαύσει μερικά Mojitos στις παραλίες του κόσμου (ναι η Sylvie είναι μέγιστο σουρτούκι και έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη, από Παταγωνία μέχρι Τιμπουκτού).
Δυστυχώς, τα πράγματα ποτέ δεν πάνε όπως τα θέλει. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της για το βιβλίο που έγραψε σχετικά μεα την περσινή της περιπέτεια, δέχεται την πρόσκληση του μυστηριώδη Κόμη Saint-Germain, να τον επισκεφτεί στη Βενετία, για να συζητήσουν ένα αντικείμενο που εκείνος βρήκε. Πιο συγκεκριμένα, ένα μπαούλο το οποίο ανήκε στον διάσημο Ponce de Leon. Για τους νεότερους που δεν τον γνωρίζουν (λογικό, με την Ιστορία που διδασκόμαστε στα σχολεία μας) θα αναφέρουμε ότι ο εν λόγω κύριος ήταν ένας πολύ διάσημος Ισπανός εξερευνητής, ο οποίος χρίστηκε ως ο πρώτος κυβερνήτης του Puerto Rico και ανακάλυψε την περιοχή της Florida.
Ο κυριότερος λόγος, όμως, που έμεινε στην Ιστορία είναι γιατί σε αυτόν βασίζεται ένας από τους μεγαλύτερους μύθους της Αμερικής, ο μύθος της Πηγής της Ζωής, ενός μαγικού συντριβανιού/ πηγής, το οποίο χάριζε αιώνια νεότητα σε όποιον κολυμπούσε στα νερά του.
Επιστρέφοντας στην ιστορία μας, ο κόμης θα μας προσλάβει να γυρίσουμε τον κόσμο, ώστε να ανακαλύψουμε κάποια αντικείμενα του de Leon με τα οποία πιστεύει πως θα καταφέρει να βρει τη μυστική τοποθεσία της πηγής. Αν και η Sylvie καταλαβαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν αξίζει την εμπιστοσύνη της, το αίμα της αρχαιολόγου μέσα της βράζει και δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να κάνει ακόμα μια μεγάλη ανακάλυψη. Σε γενικές γραμμές, το σενάριο και η ιστορία του τίτλου είναι πολύ ανώτερα από τον προκάτοχό του. Υπάρχουν μεν τα χαρακτηριστικά cliché στοιχεία των "Indiana Jones" ιστοριών, αλλά δεν θα λέγαμε ότι κουράζουν. Αντιθέτως, αυτή τη φορά τα δεχόμαστε ευχάριστα.
Γιατί ας μην ξεχάσουμε το πιο σημαντικό: Τέρμα οι διαβολικές περιπέτειες ενάντια σε Templars, εκκλησία και Μασόνους. Τέρμα το κυνήγι για μανιακούς, κατά συρροή δολοφόνους. Το Chronicles of Mystery: The Tree of LIfe είναι το πρώτο παιχνίδι που ασχολείται μόνο με αυτό το μύθο και είναι απορίας άξιο πως δεν το είχε σκεφτεί κανένας μέχρι σήμερα. Όλα τα cliché της κατηγορίας γίνονται "φρέσκα" όταν χρησιμοποιούνται για ένα νέο θέμα. Τα εύσημα μας στην City Interactive, λοιπόν, για αυτήν της την έμπνευση!
Από την άλλη, με εξαίρεση τη Sylvia και ένα παιδί με το όνομα Ali, το υπόλοιπο cast του τίτλου κρίνεται ως μάλλον αδιάφορο. Μπορεί μεν να εκτελούν το έργο τους σωστά και να βοηθούν στην εξέλιξη της ιστορίας, αλλά αμφιβάλουμε αν θα τους θυμάστε μετά το τέλος του παιχνιδιού. Γενικά, πρέπει οι εταιρίες να καταλάβουν ότι δεν φτάνει να είναι ενδιαφέρων μόνο πρωταγωνιστής, πρέπει να μισήσουμε και τον κακό της υπόθεσης. Αν δεν γίνει αυτό, τότε τίποτα δεν μας ωθεί στο να ολοκληρώσουμε το παιχνίδι.
{PAGE_BREAK}
Flamengo και Gaudi – Τεχνικός τομέας
Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά την τεχνολογία του Tree of Life, τα πράγματα είναι σχεδόν όπως μας έχει συνηθίσει η City Interactive τα τελευταία χρόνια. Τα 3D μοντέλα παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ενώ το voice acting και η μετάφραση των διαλόγων αφήνουν αρκετά περιθώρια για βελτίωση. Από την άλλη, είναι η πρώτη φορά που δεν θελήσαμε να βγάλουμε τα μάτια μας και να βουλώσουμε τα αυτιά μας με αυτά που ακούγαμε. Το voice acting έχει βελτιωθεί αισθητά και, αν και δεν ενθουσιάζει, δεν απογοητεύει. Αν η City προσλάμβανε και έναν σοβαρό επαγγελματία να κάνει τη μετάφραση -όπως προτείναμε και στο "Art of Murder"- τότε όλα θα ήταν καλύτερα.
Όμως, το γεγονός ότι όλα παρέμειναν ίδια, έχει και τα θετικά του. Η ενορχήστρωση του τίτλου είναι για άλλη μια φορά εξαιρετική -σε επίπεδο "AAA" τίτλου. Μεστή, σοβαρή και κυρίως, σποραδική είναι η μουσική του νέου Chronicles of Mystery, επιτρέποντας έτσι στους ambient ήχους να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν έναν αληθοφανή κόσμο με σοβαρή ατμόσφαιρα και όχι σαν ταινία του Hollywood.
Τα CG movies, αν και όχι όσο εντυπωσιακά και πολλά όσα στο τελευταίο Art of Murder, έχουν "εκλάμψεις" ενδιαφέρουσας σκηνοθεσίας και βοηθούν στη ανάπτυξη της αγωνίας. Και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρουμε ότι, για ακόμα μια φορά, η ποικιλία και η ποιότητα των backgrounds είναι το λιγότερο εξαιρετική. Η ποικιλομορφία των γραμμών, οι μαγευτικές σκιάσεις, οι διπολικές ιδέες, όλα τα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής είναι εδώ και ξεχωρίζουν ως παραδείγματα εξαιρετικής εφαρμογής. Για άλλη μια φορά, ο υπογραφών θα βγάλει το καπέλο του για να χαιρετίσει τους σχεδιαστές της εταιρίας.
Πρόκειται για καλλιτέχνες που έχουν εκπληκτική επιμονή στη λεπτομέρεια και, σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους τους στο χώρο των videogames, τολμούν και διαθέτουν το χρόνο τους έτσι ώστε να προσφέρουν κτίρια και χώρους 100% αληθοφανή και πιστά στην περιοχή όπου υποτίθεται ότι ανήκουν. Χίλιες φορές μπράβο!
Στην πηγή είναι το ζουμί – Gameplay & Γρίφοι
Το Chronicles of Mystery: The Tree of Life είναι ένα παραδοσιακό adventure με προοπτική τρίτου προσώπου και στατικές κάμερες ανά τοποθεσία, ενώ όλες μας οι κινήσεις γίνονται με το mouse και -μόνο αν επιθυμούμε- ορισμένα hotkeys στο πληκτρολόγιο. Με το τυπικό δεξί κλικ η Sylvie περπατάει εκεί που επιθυμούμε ενώ με διπλό κλικ θα τρέξει προς εκείνη την κατεύθυνση. Ο κέρσορας από το ποντίκι αλλάζει σε τρεις ακόμα λειτουργίες, "look", "take" και "talk" ανάλογα με το τι έχουμε στοχεύσει. Το inventory εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, στο οποίο μπορείτε να επιλέξετε τα αντικείμενα που θέλετε, να τα μελετήσετε και να τα μετατρέψετε.
Επίσης, υπάρχει και η ευχάριστη σύγχρονη προσθήκη του highlight button, το οποίο αν πατηθεί θα τονίσει όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν στην εικόνα. Αυτό, ευτυχώς, δεν είναι πλέον πανάκια για cheat, καθώς υπάρχουν πάντα πάρα πολλά αντικείμενα που μπορούμε να κοιτάξουμε, αλλά να μην χρησιμοποιήσουμε, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μία "on rails" ιστορία.
{VIDEO_1}
Όπως πάντα, ο τομέας με τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε ένα adventure είναι οι γρίφοι. Το Tree of Life δεν θα λέγαμε ότι κάνει κάποια ιδιαίτερη πρόοδο στον τομέα αυτό, μάλλον, απλά, ανακαλύπτει ξανά τον τροχό, με λίγη παραπάνω φινέτσα όμως. Ως επί το πλείστον, οι γρίφοι είναι βασισμένοι στα αντικείμενα που έχουμε μαζέψει, καθώς και στο πως θα τα χρησιμοποιήσουμε για να προχωρήσουμε παρακάτω. Τα πραγματικά puzzles είναι, επίσης, τα αναμενόμενα για το είδος. Sliders, μηχανικές τροχαλίες, υδρευτικά κολπάκια κ.ο.κ. που τα έχουμε ξαναδεί μεν, αλλά σε αυτό το παιχνίδι στέκονται καλά. Από την άλλη, πότε επιτέλους θα σταματήσουν οι δημιουργοί να βάζουν αυτά τα καταραμένα και ανούσια slider puzzles σε όλα τα adventures;
Is it true or is it just a fantasy? – Συμπεράσματα
Σε μια χρονιά που προχωράει καλά για το χώρο των adventures, το νέο παιχνίδι της City Interactive στέκεται αξιοπρεπέστατα ως η καλύτερή τους προσπάθεια στον χώρο των adventures. Σίγουρα δεν είναι έπος, ούτε ένα παιχνίδι που θα αφήσει ιστορία. Παρόλα αυτά, τολμάει να ασχοληθεί με μία πρωτότυπη θεματολογία, κατάφερε να εξελίξει έστω και λίγο όλους τους τομείς όπου πάσχουν οι τίτλοι της εταιρίας, κυκλοφορεί σε εξαιρετική τιμή και, εν κατακλείδι, προσφέρει την πιο ευχάριστη και άνετη adventure πρόταση του καλοκαιριού. Απλά, φορτώστε το στο laptop σας, αράξτε στην παραλία και απολαύστε το παρέα με τη Sylvie και δύο παγωμένες μαργαρίτες!
Αλέξανδρος Μιχαλιτσιάνος