Old School Rally | Review

Άμεσο, άσχημο, διασκεδαστικό.

Το Old School Rally είναι μία πρόταση όπου πραγματικά η ονομασία του το εκφράζει απόλυτα. Είναι ένας τίτλος βγαλμένος από τη χρυσή εποχή των 90s, τότε που η βιομηχανία έκανε για ακόμα μία φορά ένα μεγάλο άλμα και ο χορός των πολυγώνων επί της οθόνης δεν ενοχλούσε αλλά απεναντίας εντυπωσίαζε.

Κάτι που τότε φάνταζε εξωπραγματικό σήμερα δείχνει ξεπερασμένο, οπότε ποιος ο λόγος να βρίσκεται στην αγορά; Η απάντηση είναι μάλλον απλή και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως στοχεύει ξεκάθαρα στη διασκέδαση, απαλλαγμένη από τεχνικές και άλλες περιττές έννοιες που καθορίζουν ένα arcade racer, άσχετα αν κάποιες αποφάσεις που πάρθηκαν δεν είναι και οι πλέον σωστές.

Η νέα πρόταση της Frozen Lake Games λειτουργεί σαν μία χρονοκάψουλα όπου δίχως καμία δόση υπερβολής επιχειρεί μια επιστροφή στην εποχή του Colin Mc Rae σε PlayStation και PC. Οι ομοιότητες, πέρα από σκανδαλιστικές, σαφέστατα και είναι καλοδεχούμενες, μιας και έτσι οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν ποια ήταν πηγή της χαράς πριν 30+ έτη.

Βέβαια, από την άλλη, το Old School Rally δείχνει παράλληλα και το πόσο πολύ έχει εξελιχθεί η βιομηχανία, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, οπότε αν κάποιος δεν είναι τόσο ρομαντικός ή αν ανήκει σε νεότερη γενιά παικτών, είναι πραγματικά δύσκολο έως ακατόρθωτο να βρει δικαιολογίες να ασχοληθεί με τον τίτλο αρκετές ώρες.

Το Old School Rally καταλήγει να είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις, με τα θετικά του στοιχεία αλλά και τα αρνητικά. Αυτό που θα πρέπει να έχει κανείς συνεχώς στο μυαλό του, είναι πως το όλο οικοδόμημά στηρίζεται στην απλότητα και την αμεσότητα. Και δεν υπερβάλουμε καθόλου σε αυτό, γιατί το χρονικό διάστημα μεταπήδησης από το κεντρικό μενού μέχρι την έναρξη του αγώνα, εξαντλείται σε λίγα και μόνο δευτερόλεπτα και μάλιστα σε ένα νούμερο που είναι μονοψήφιο.

Σαφώς και δεν υπάρχει κάποια επίσημη άδεια και έτσι αν και τα πάντα θυμίζουν κάτι επώνυμο, τελικά δεν είναι. Ο τίτλος είναι προφανές πως κλείνει το μάτι προς τους WRC αγώνες και φυσικά οι διαδρομές ποικίλουν από ασφάλτινες και χωμάτινες, μέχρι και χιονισμένες.

Η λίστα με τα οχήματα είναι αρκετά μεγάλη, και παρόλο που δεν έχουν τις πραγματικές τους ονομασίες, ο καθένας θα αναγνωρίσει οχήματα που θυμίζουν κάτι από Subaru, Toyota ή Lancia. Η ίδια ποικιλία εντοπίζεται και στα διαθέσιμα game modes, που σαφέστατα και προέρχονται από μία παλιότερη εποχή, οπότε αν κάποιος αναζητήσει ένα career mode, μάλλον έχει επιλέξει λάθος τίτλο.

Αυτό που ξεχωρίζει και με διαφορά είναι οι multiplayer αγώνες, τόσο σε online όσο και σε offline περιβάλλον, με την επιλογή για split screen αναμετρήσεις να είναι μία καλοδεχούμενη προσθήκη. Γιατί πέρα από αυτό, η single player εμπειρία περιορίζεται σε αναμετρήσεις ενάντια στον χρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε τίτλο που καταπιάνεται με τους αγώνες rally.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως το παιχνίδι της Frozen Lake Games ακολουθεί ξεκάθαρα arcade μονοπάτια, όπου το γκάζι και το φρένο είναι αρκετά. Η χρήση του χειρόφρενου δίχως καμία δόση υπερβολής είναι περιττή, το ίδιο και η επιλογή χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων, μιας και τα πάντα θέλουν να μοιάσουν λίγο στην λογική του SEGA Rally, χωρίς όμως να φτάνουν ποτέ στα άκρα ή τις υπερβολές.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Old School Rally εντοπίζεται σε έναν κατά βάση εκ των σημαντικότερων τομέων ενός racing game, και αυτός δεν είναι άλλος από τον τομέα των γραφικών. Το κακό είναι πως ο τίτλος δεν έχει την δική του ταυτότητα, κάτι που να το ξεχωρίζει αλλά απεναντίας δείχνει σαν να κάνει χρήση τεχνολογίας 30 και πλέον ετών.

Προφανώς και δεν γίνεται καμία προσπάθεια να κρυφτεί η πολυγωνική φύση του όλου οικοδομήματος, κάτι που αναμφίβολα και μας άρεσε, αλλά από την άλλη τα τόσα προβλήματα δεν δικαιολογούνται. Το frame rate κινείται μεν σταθερά σε υψηλότατα νούμερα – και πως θα μπορούσε να συνέβαινε το αντίθετο όταν η δοκιμή του τίτλου έγινε στο PlayStation 5 – αλλά τα οχήματα είναι ντυμένα με απίστευτα θολά textures, το flickering ήρθε και πάλι για να μείνει, ενώ το draw distance… είναι ένα θέμα προς συζήτηση από μόνο του.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ελάχιστο χρόνο στο στάδιο του development από μία ομάδα που προτίμησε να “ξεχειλώσει” τις έννοιες της νοσταλγίας και του “Old School”, παραδίδοντας τελικά κάτι που όχι μόνο δεν έχει τη δική του retro γοητεία αλλά είναι ξεκάθαρα άσχημο. Το Old School Rally είναι σε θέση να προσφέρει αρκετά ευχάριστα απογεύματα παρέα με φίλους, αλλά αποτυγχάνει να έχει τη δική του ταυτότητα, το δικό του ύφος, οπότε σύντομα μάλλον θα περάσει στα αζήτητα.

Το Old School Rally κυκλοφορεί από τις 4/12/25 για PS5, PS4, PC και Switch. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από την Enarxis Dynamic Media.

Γιώργος Τσακίρογλου
Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες!

Άρθρα: 4265

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

  1. Κρίμα πάντως, αν πρόσεχαν τα σημεία που ανέφερες Γιώργο θα ήταν μία καλή περίπτωση αναβίωσης ράλλυ απο τα παλιά..εναλλακτικές σίγουρα υπάρχουν πολλές όπως τα art of rally (top-down cam), το πρόσφατο super woden rally edge (δεν το έχω παίξει ακόμα, πάντως δείχνει πολύ κοντά στο ίδιο ύφος με το old school rally) απλά το old school απο τις εικόνες παραπέμπει καθαρά στο παλιό CMR και μου τράβηξε την προσοχή..σ’ευχαριστούμε για το κείμενο.