


Τι θα λέγατε για ένα ταξιδάκι επιστροφής στην κόλαση του πλανήτη Άρη;
Τι θα λέγατε για ένα ταξιδάκι επιστροφής στην κόλαση του πλανήτη Άρη;
Περισσότερο Doom 3 για όσους δεν χόρτασαν το πρωτότυπο
Με απανωτές δόσεις Doom 3 μας βομβαρδίζουν αυτόν τον μήνα οι Activision και id Software. Σχεδόν ταυτόχρονα με την εκπληκτική έκδοση του πρωτότυπου παιχνιδιού στην κονσόλα Xbox (παρουσίασή της μπορείτε να διαβάσετε εδώ), κατέφθασε το πρώτο πακέτο επέκτασης για τους υπολογιστές. Το πακέτο ονομάζεται Resurrection of Evil και δίνει στον παίκτη τη δυνατότητα να επισκεφθεί για μια ακόμη φορά την κόλαση του πλανήτη Άρη. Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τα γεγονότα του Doom 3. Μοναδικός επιζών από το χάος που σημειώθηκε στον πλανήτη Άρη ήταν ο πεζοναύτης που χειριζόταν ο παίκτης στο Doom 3, ο οποίος όμως δεν εμφανίζεται σε αυτό το πακέτο.
Η άπληστη UAC αποφασίζει να στείλει μια νέα αποστολή στον Κόκκινο πλανήτη, έτσι ώστε να μάθει περισσότερα για τον αρχαίο πολιτισμό που ανακαλύφθηκε στο τέλος του Doom 3. Καθώς η διμοιρία των πεζοναυτών φτάνει στα ερείπια, ένας από αυτούς (ο στρατιώτης που θα ελέγχει ο παίκτης) βρίσκει ένα παράξενο αντικείμενο σε σχήμα καρδιάς -όχι την καρδιά που παραπέμπει στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά μια πιο ωμή και ρεαλιστική εκδοχή της- η οποία ανοίγει μια νέα πύλη προς την κόλαση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δαίμονες του κάτω κόσμου δράττονται της ευκαιρίας και οδηγούμενοι από τον -δαιμονισμένο πλέον- δόκτορα Betruger εισβάλλουν για μια ακόμη φορά στη δική μας διάσταση. Κάπου εδώ αρχίζει η νέα περιπέτεια που, εκτός από ικανοποιητική διάρκεια, παρουσιάζει νέα όπλα, το ίδιο γραμμικό gameplay και τα εκπληκτικά γραφικά που, τόσους μήνες μετά την κυκλοφορία του Doom 3, παραμένουν αξεπέραστα. Σε αντίθεση με το Doom 3, το Resurrection of Evil χρησιμοποιεί μεγαλύτερη ποικιλία στα γραφικά του περιβάλλοντος και μεταφέρει τον παίκτη σε περισσότερα μέρη. Το κυρίως παιχνίδι διεξάγεται στα αρχαία ερείπια που μόνο για λίγο απολαύσαμε στο κυρίως παιχνίδι, ενώ δεν λείπουν και οι κλασικοί διάδρομοι της διαστημικής βάσης.
Βέβαια, το κυριότερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού συνεχίζει να είναι το βαθύ σκοτάδι, για αυτό ο φακός θα είναι ξανά ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του ευρετηρίου σας. Μπορεί η μηχανή γραφικών και η γενικότερη φιλοσοφία του πακέτου επέκτασης να παραμένουν απαράλλαχτα με του αρχικού τίτλου, όμως έχουν προστεθεί αρκετά όπλα που ανανεώνουν το οπλοστάσιο του ήρωα.
Έχουμε λοιπόν τη διπλή καραμπίνα, η οποία είναι μεν απελπιστικά αργή στην επαναγέμιση, αλλά προσφέρει τεράστια δύναμη πυρός. Όμως, το σημαντικότερο νέο όπλο είναι το Grabber. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θυμίζει το όπλο βαρύτητας του Half-Life 2, αλλά το οποίο στην περίπτωση του Doom 3 δεν χρησιμοποιείται τόσο για μετακίνηση αντικειμένων στο χώρο, όσο για την παγίδευση και χειραγώγηση των βλημάτων που εξαπολύουν οι αντίπαλοι προς εσάς. Το Grabber χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία physics για να αποδώσει με ρεαλισμό την κίνηση και χρήση των αντικειμένων που παγιδεύει. Οι ανανεώσεις στο οπλοστάσιο συνεχίζονται με το ανίερο αντικείμενο που θα βρείτε στην αρχή του παιχνιδιού, ένα αντικείμενο που χαρίζει στον κάτοχό του ειδικές ικανότητες, όπως την καθυστέρηση του χρόνου. Περισσότερα σχετικά με αυτήν την προσθήκη δε θα σας αποκαλύψουμε.
Στα νέα πρόσωπα -εκτός του καινούριου ανώνυμου πεζοναύτη- κατατάσσεται η δόκτωρ Elizabeth McNeil, η οποία εκτελεί χρέη υπεύθυνου της αποστολής. Αυτή η επιστήμονας λειτουργεί περισσότερο ως βοηθητικός χαρακτήρας και δείχνει να έχει αναλάβει το ρόλο του Sarge από το Doom 3. Η βοήθειά της θα έρχεται μέσα από συχνές κινηματογραφικές σκηνές -που βοηθούν σημαντικά την εξέλιξη της ιστορίας- ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Είναι λοιπόν το Resurrection of Evil το πακέτο επέκτασης που θα αγαπήσουν όσοι απογοητεύτηκαν από το αρχικό παιχνίδι; Σίγουρα όχι. Αν είστε από τους παίκτες που βρήκαν το Doom 3 ιδιαιτέρως γραμμικό, χωρίς βάθος και επαναλαμβανόμενο, τότε το Resurrection of Evil δεν είναι για εσάς. Οι προσθήκες της nerve Software είναι πολλές, ο σχεδιασμός των επιπέδων φρέσκος και ελαφρώς διαφορετικός από αυτόν του Doom 3, όμως κατά βάθος το πρώτο πακέτο επέκτασης του Doom 3 παραμένει πιστό στη φιλοσοφία του αρχικού παιχνιδιού. Το σίγουρο είναι πως, οκτώ μήνες μετά την αρχική του κυκλοφορία, το παιχνίδι της id Software στον οπτικό τομέα παραμένει αξεπέραστο, η ανατριχιαστική ατμόσφαιρα συνεχίζει να προκαλεί ποτάμια κρύου ιδρώτα, ενώ οι πολλές ανανεώσεις στο οπλοστάσιο, στους χαρακτήρες και στα τέρατα που εμφανίζονται το καθιστούν ιδανικό για όσους δεν χόρτασαν με το Doom 3.
Λειτουργικό Windows 2000/ Xp
Επεξεργαστής Pentium 4 1.5 GHz
Μνήμη 383 MB
Κάρτα γραφικών 64MB
Σκληρός δίσκος 630 MB