Skate 2

Το Skate επιστρέφει και συνεχίζει να διασκεδάζει

Το Skate επιστρέφει και συνεχίζει να διασκεδάζει

Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο κυκλοφόρησε το Skate, η αλήθεια είναι πως οι αρχικές αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα θετικές, μιας και το όλο δημιούργημα θα προερχόταν από μια εταιρία με μακρά παράδοση στον χώρο των αθλητικών τίτλων. Έτσι, η ΕΑ θέλησε να δοκιμάσει την τύχη της σε κάτι νέο και ευτυχώς το τελικό αποτέλεσμα την δικαίωσε. Από την άλλη, κυκλοφόρησε σε μια εποχή όπου οι ανταγωνιστικοί τίτλοι είχαν αρχίσει να χάνουν την παλιά τους φήμη και έτσι η διάκριση δεν άργησε να έρθει.

Το ευχάριστο είναι πως το Skate ξεχώρισε πρώτα από όλα για το περιεχόμενο αλλά και την ποικιλία του και έτσι η απουσία του Tony Hawk δεν είναι σίγουρο αν την επηρέασε. Τα πάντα κινούνταν συνεχώς σε υψηλά επίπεδα και παρά τον simulation μανδύα που τα κάλυπτε, ο τίτλος ήταν υπερβολικά προσιτός προς το κοινό. Τελικά, αυτό ήταν και το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίσει και να κερδίσει επάξια την πρωτιά στην κατηγορία του. Επιστρέφοντας στο σήμερα και κατόπιν την κυκλοφορίας του Skate it αποκλειστικά για τις κονσόλες της Nintendo, ήρθε η ώρα για την εμφάνιση του sequel, η οποία μόνο ως αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η νέα αυτή δημιουργία προέρχεται από την Black Box που ευτυχώς πρόλαβε να την ολοκληρώσει πριν τις πρόσφατες ανακατατάξεις στο εσωτερικό της EA. Σαφέστατα, υπάρχουν αρκετά νέα στοιχεία, αν και γίνεται εμφανές πως τα πάντα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα ώστε να βελτιωθεί το πρωτότυπο και όχι να παρουσιαστεί κάτι το εντελώς καινούργιο. Φυσικά μια τέτοια κίνηση είναι καλοδεχούμενη, αν και δυστυχώς πολλά αρνητικά στοιχεία όπως θα δούμε παρακάτω έχουν μεταφερθεί αυτούσια και οπωσδήποτε είναι αρκετά ενοχλητικά.

Με τις ώρες να περνούν αρκετά ευχάριστα, αυτό που μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας είναι πως το Skate 2 πατάει γερά στα πόδια του. Εννοείται πως για να μπορέσει κάποιος να διασκεδάσει απαιτείται ένα εύλογο διάστημα εξοικείωσης με το μοντέλο χειρισμού, μιας και γενικότερα τα λάθη δε συγχωρούνται. Είναι αναγκαίο να τονιστεί πως και πάλι τα πάντα προσπαθούν να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στην πραγματικότητα, με αυτό να συνεπάγεται πως -τουλάχιστον στην αρχή- οι πτώσεις θα είναι σύνηθες φαινόμενο. Αλλά για όσους αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο o τίτλος θα τους ανταμείψει και με το παραπάνω, προσφέροντας για άλλη μια φορά όλη την urban ατμόσφαιρα που τόσο πολύ ταιριάζει για μια δημιουργία της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Από το κεντρικό μενού, η επιλογή που ξεχωρίζει είναι φυσικά αυτή του career mode όπου όπως μπορεί να υποθέσει ο καθένας, αποτελεί τον κύριο κορμό του Skate 2, μαζί φυσικά με το multiplayer. Η ιστορία εκτυλίσσεται και πάλι στην San Vanelona, η οποία μετά τα γεγονότα που συναντήσαμε στις εκδόσεις για τα Wii και DS έχει ξαναχτιστεί από την αρχή και είναι πραγματικά αγνώριστη. Την εποπτεία της πόλης έχει αναλάβει μια εταιρία με το όνομα Mongocorp, η οποία δείχνει σχεδόν από την αρχή τις προθέσεις της. Η εισαγωγή γίνεται με ένα video όπου πρωταγωνιστούν πραγματικοί ηθοποιοί, με τον κεντρικό χαρακτήρα να έχει φτάσει επιτέλους στην μέρα της αποφυλάκισής του. Από εκεί και πέρα ο παίκτης – και αφού ολοκληρωθεί το μάλλον αδιάφορο intro – θα πρέπει να του δώσει την εικόνα που αυτός επιθυμεί, έχοντας στα χέρια του ένα πλήθος ενδυματολογικών επιλογών.

Φυσικά, τα πάντα έχουν έναν αέρα γνησιότητας μιας και προέρχονται από γνωστές φίρμες της βιομηχανίας γενικότερα, αν και συνολικά η επιλογή δημιουργίας χαρακτήρα είναι αρκετά περιορισμένη σε ό,τι αφορά την εμφάνισή του προσώπου του για παράδειγμα. Τα πρώτα λεπτά θα κυλήσουν αρκετά ήρεμα, μιας και πρακτικά το tutorial έχει ενσωματωθεί με έναν διακριτικό τρόπο και έτσι δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό. Κύριος σκοπός είναι η συμμετοχή σε αρκετά challenges τα οποία αφενός θα αποκαταστήσουν την φήμη του χαρακτήρα μας, αλλά θα του αποφέρουν και τα απαραίτητα χρηματικά έπαθλα. Γιατί όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, ναι μεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ότι αφορά την ένδυση, αλλά τα πάντα έχουν το κόστος τους.

Το ευχάριστο με το career mode του Skate 2 είναι πως σε ότι αφορά την έκταση του είναι αρκετά μεγάλο σε διάρκεια. Τα challenges είναι πάρα πολλά, συνεχώς νέοι χαρακτήρες θα κάνουν την εμφάνιση τους, ενώ και η αποφυγή της αστυνομίας είναι άκρως διασκεδαστική. Γενικότερα ότι αναζητά κάποιος από έναν τίτλο που καταπιάνεται με το skateboard θα το βρει στην παρούσα δημιουργία. Δυστυχώς, ένα ατόπημα της Black Box είναι πως ορισμένες προκλήσεις δείχνουν να είναι αρκετά απλές, ενώ σε άλλες επιβάλλεται από τον παίκτη να εκτελέσει μια συγκεκριμένη αλληλουχία κινήσεων, στερώντας έτσι εν μέρει το αίσθημα της ελευθερίας. Παράλληλα και προς το τέλος ορισμένες «αποστολές» θα δοκιμάσουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τις ικανότητες όσο και την υπομονή των παικτών, που η αλήθεια είναι πως πολλές φορές θα πρέπει να συγκρατηθούν και να μην πετάξουν το χειριστήριο από τα νεύρα τους.

{PAGE_BREAK}

Μείζονος σημασίας είναι φυσικά το θέμα του χειρισμού και σε γενικές γραμμές το Skate 2 τα καταφέρνει πολύ καλά. Μετά το απαραίτητο διάστημα εξοικείωσης, οι παίκτες θα μπορούν να κινούνται με χάρη μέσα στην πραγματικά τεράστια πόλη και να εκτελούν ακατάπαυστα ορισμένα άκρως εντυπωσιακά ακροβατικά. Αλλά όπως και στο πρωτότυπο έτσι και εδώ υπάρχουν ορισμένα παράπονα. Ο λόγος είναι πως όλες σχεδόν οι κινήσεις εκτελούνται από τον δεξιό αναλογικό μοχλό και πολλές από αυτές μοιάζουν ως προς τον τρόπο επίτευξής τους. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που ο παίκτης θα θελήσει να κάνει ένα stunt και στην πορεία θα του προκύψει κάτι άλλο. Φυσικά, η δράση δε διακόπτεται, αλλά καλό θα ήταν ο μοχλός να μην ήταν επιφορτισμένος με ένα τόσο μεγάλο ρεπερτόριο κινήσεων και να μην επικρατούσε η ασάφεια που είναι αρκετά έντονη.

Η νέα προσθήκη στο Skate 2 είναι πως πλέον ο παίκτης μπορεί να κατέβει από τη σανίδα του και να συνεχίσει πεζός. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι ιδιαίτερα βολική σε σημεία όπου υπάρχουν σκάλες για παράδειγμα, αν και ο χειρισμός παρουσιάζεται ιδιαίτερα δύσκαμπτος. Πραγματικά, ο χαρακτήρας κινείται υπερβολικά αργά, έχοντας παράλληλα και ένα animation που στην καλύτερη περίπτωση θα χαρακτηριστεί, απλά αποδεκτό. Παράλληλα, η θέση της κάμερας είναι αρκετά άβολη, μιας και αυτή θα βρίσκεται συνεχώς τοποθετημένη στα πλάγια, αλλά και αρκετά κοντά στο έδαφος. Έτσι, η ορατότητα περιορίζεται ιδιαίτερα και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της εταιρίας να δώσει λύσεις, τελικά το πρόβλημα σε μερικά σημεία είναι αρκετά έντονο.

Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό είναι πως πλέον παρέχεται η δυνατότητα αρκετά αντικείμενα να κινηθούν και έτσι κατά κάποιο τρόπο να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Βέβαια, η συγκεκριμένη προσθήκη δεν είναι κάτι το σημαντικό, απλά ενισχύει ακόμα περισσότερο την αίσθηση της ελευθερίας που παρέχεται μέσα στην τεράστια San Vanelona. Πραγματικά η έκταση της πόλης είναι υπεράνω κριτικής και επιλέγοντας την επιλογή freeride γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της δουλειάς που έχει γίνει. Μπορεί τα πάντα να έχουν το τίμημά τους μιας και η πόλη δεν σφύζει από ζωή – ισχύει το ακριβώς αντίθετο – αλλά τα μέρη όπου διεξάγεται η δράση είναι πραγματικά αμέτρητα.

Δυστυχώς, από το πρώτο μέρος φαίνεται να μεταφέρθηκε αυτούσια και η συμπεριφορά των υπόλοιπων skaters, η οποία για άλλη μια φορά είναι αδιάφορη. Με την AI να κινείται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, το πλέον ενοχλητικό είναι πως συνεχώς θα αγνοούν την ύπαρξη του παίκτη, μη διστάζοντας να πέσουν επάνω του. Παράλληλα, σε ορισμένα challenges όπου θα έχουν την μορφή ενός αγώνα δρόμου, σχεδόν τις μισές φορές θα συγκρούονται κατά την εκκίνηση δίνοντας έτσι στον χρήστη ένα σοβαρότατο προβάδισμα. Το πρόβλημα λύνεται στο πάντα ενδιαφέρον multiplayer mode, όπου μέχρι και 6 παίκτες μπορούν να αναμετρηθούν σε κάποιο από τα αρκετά διαθέσιμα modes. Εδώ, υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και για co-op και παρά την φύση του τίτλου λειτουργεί με ένα ιδιαίτερο και άκρως διασκεδαστικό τρόπο. Πάντως ήδη διακρίνεται η ανταπόκριση του κοινού προς τον τίτλο από την κίνηση στους servers, ενώ η εταιρία υπόσχεται πως συνεχώς θα τροφοδοτεί την δημιουργία της με νέο υλικό.

Ο τομέας στο οποίο το Skate δεν έχει αντίπαλο είναι αυτός της ποικιλίας. Προσφέροντας σχεδόν τις διπλάσιες κινήσεις σε σχέση με το πρώτο μέρος και προσπερνώντας την μερική ασάφεια του μοντέλου χειρισμού, οι ώρες θα περάσουν αρκετά ευχάριστα και άκρως «δημιουργικά». Τα ακροβατικά είναι στην πλειοψηφία τους ιδιαίτερα εντυπωσιακά, ενώ συνδυάζονται μεταξύ τους αρκετά εύκολα, δημιουργώντας έτσι μια αρκετά ελκυστική εικόνα. Τα πάντα συνοδεύονται από όμορφα γραφικά που όμως δεν χαρακτηρίζονται για την λεπτομέρειά τους, ενώ και πάλι οι πτώσεις από τη σανίδα είναι υπερβολικά άκομψες. Στον τομέα του ήχου τα σχόλια περιττεύουν, μιας και αφήνοντας στην άκρη τους μάλλον αδιάφορους διάλογους, τη μουσική υπόκρουση έχουν αναλάβει συγκροτήματα όπως είναι οι Black Sabbath, Motorhead, Judas Priest, Public Enemy και Wu-Tang Clan.

{VIDEO_1}

Το πλέον σίγουρο είναι πως το Skate 2 δεν επιχειρεί την μετάβαση σε κάτι καινούργιο, αλλά απεναντίας προτιμάει να ακολουθήσει την δοκιμασμένη και άκρως επιτυχημένη πορεία που χάραξε ο προκάτοχός του. Σαφώς και έχει τα προβληματάκια του, αλλά το ευχάριστο είναι πως προσφέρει απλόχερα πολλές ώρες διασκέδασης χωρίς να κουράζει. Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός πως απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, τότε μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πως πρόκειται για τον καλύτερο τίτλο skateboard που υπάρχει στην αγορά.

Γιώργος Τσακίρογλου
Γιώργος Τσακίρογλου

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες!

Άρθρα: 4267

Υποβολή απάντησης